In data de 16 noiembrie 2023 a fost inregistrata la Senat o propunere legislativa pentru modificarea art.155 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. In acest sens, contribuabilii din Romania vor avea obligatia de a plati contributii de asigurari de sanatate pentru o singura sursa de venit, pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate are valoarea lunara cea mai mare.
In expunerea de motive sa precizeaza ca "o persoana fizica din Romania care realizeaza venituri din mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate tipurile de venituri inregistrate in Romania si in afara Romaniei, desi contribuabilul nu obtine, in virtutea acestor contributii, din partea sistemului public de sanatate o contraprestatie sub forma unor servicii de sanatate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurati sau co-asigurati, in temeiul legii.
Acest tip de politica fiscala descurajeaza puternic persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau pensii sa obtina venituri si din alte surse, devenind o piedica reala in calea initiativei private si a antreprenoriatului din Romania, cu impact negativ si asupra bugetului general consolidat al statului.
De asemenea, respectand principiul solidaritiitii sociale, pana la Decizia Curtii Constitutionale nr.650/2022 privind dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative sunt neconstitutionale, pentru veniturile din pensii cu un cuantum mai mare de 4.000 de lei se datorau contributii de asigurari sociale. Dat fiind ca pensiile de asigurari sociale de stat (pensiile pe contributivitate - Pilonul l) erau afectate in mica masura de acest tip de contributii (aproximativ 6% din peste 4,7 milioane de beneficiari de pensii contributive ar datora CASS), plata contributiilor de sanatate peste plafonul de 4.000 de lei a vizat, in mod special, pensiile de serviciu care sunt in majoritatea lor peste acest plafon (a se vedea datele lunare comunicate de Casa Nationala de Pensii Publice).
Pentru a corecta situatia descrisii mai sus, prin prezenta propunere legislativa avem in vedere urmatoarele modificari:
• Contribuabilii din Romania sa aiba obligatia de a plati contributii de asigurari de sanatate pentru o singura sursa de venit, pentru care contributia de asigurari sociale de sanitate are valoarea lunara cea mai mare.
• Sa majoram veniturile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, prin largirea bazei de impunere - veniturile din pensii, pentru partea care depaseste valoarea de 4.000 de lei;
• Sa stimulam climatul economic intern, in sensul in care persoanele sa obtina venituri din cat mai multe surse si sa datoreze contributii de asigurari pentru o singura sursa, cu valoarea cea mai mare.
• Sa incurajam conformarea fiscala si sa descurajam practici fiscale de tipul "economiei gri", in principal prin nedeclararea integrala a veniturilor.
Impactul financiar al prezentei propuneri legislative asupra bugetului general consolidat va fi unul puternic pozitiv pe termen scurt, mediu si lung, atat prin cresterea conformarii fiscale, cat si prin crearea unor conditii suplimentare de crestere economica prin stimularea diversificarii activitatilor economice."
Propunere legislativa pentru modificarea art.155 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal - extras din lege
"Art. 155: Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
(1)Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art.153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru o singura sursa de venit, cu valoarea cea mai mare, inregistrata in Romania si in afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei;
c) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
d) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite conform art. 70;
e) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
f) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
h) venituri din investitii, definite conform art. 91;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
(2)Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60, cu exceptia pct. 6."
Atentie! Pentru a se aplica, propunerea legislativa trebuie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Foto: pexels.com