Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Atentie la Legea contabilitatii: amenzi majorate prin OUG 115/2023

Data aparitiei: 19 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atentie la Legea contabilitatii: amenzi majorate prin OUG 115/2023
legea contabilitatiiamenzi majorateoug 115/2023depunere situatii financiare anuale

Desi masura de crestere a unor amenzi contabile a fost eliminata din textul oficial al legii 296/2023, Guvernul a reintrodus aceasta prevedere prin intermediul OUG 115/2023, care a aparut recent in Monitorul Oficial. Astfel, conform art. LXXVI din ordonanta, iata care sunt modificarile operate la art. 42 din Legea Contabilitatii! 

OUG 115/2023: sanctiuni majorate in Legea Contabilitatii (art. 42)

- Constituie contraventie detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate - amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, fata de intre 1.000 lei la 10.000 lei.

- Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie - amenda de la 4.000 lei la 10.000 lei, fata de intre 300 lei la 4.000 lei.

- Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la:
-Utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate;
-Intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
Amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, fata de intre 300 lei la 4.000 lei.

- Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la:
-intocmirea, semnarea si depunerea la Ministerul Finantelor Publice si la unitatile teritoriale ale acestuia, precum si la institutiile publice ierarhic superioare a situatiilor financiare trimestriale si anuale ale institutiilor publice, potrivit legii
Amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei,  fata de intre 1.000 lei la 3.000 lei.

- Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la depunerea declaratiei din care sa rezulte ca persoanele nu au desfasurat activitate precum:
(1)Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.


(2) Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
(3) Unitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor cu sediul in Romania, unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania, precum si persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
Respectiv sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.
Amenda de la 1.000 lei la 1.500, fata de intre 100 lei la 200 lei.

- Prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare;  -  amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, fata de intre 200 lei la 1.000 lei.

- Nerespectarea reglementarilor emise de MFP respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la efectuarea inventarierii - amenda de la 3.000 lei la 20.000 lei, fata de intre 400 lei la 5.000 lei.

- nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor privind asumarea raspunderii pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, inclusiv cele consolidate - amenda de la 2.000 la 10.000 lei, fata de intre 400 si 5.000 lei

- nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere de a intocmi si de a publica situatiile financiare anuale - amenda de la 1.000 la 5.000 lei, fata de intre 400 si 5.000 lei; 

- nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si depunerea in termenul legal, la MFP a raportului administratorilor, a raportului de audit sau a raportului comisiei de cenzori si a raportului privind platile catre guverne, in cazul situatiilor financiare anuale, respectiv a raportului consolidat al administratorilor, a raportului de audit si a raportului consolidat privind platile catre guverne, in cazul situatiilor financiare anuale consolidate:
daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare  - amenda de la 1.000 la 3.000 lei, fata de intre 300 si 1.000 lei, 
 daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare - amenda de la 2.000 la 4.000 lei, fata de intre 1.000 si 3.000 lei
daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.  - amenda de la 3.000 la 5.000 lei, fata de intre 1.500 si 4.500 lei

Celelalte amenzi de la articolul 42 nu se modifica.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X