Prin OUG 115/2023 a fost modificata Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in sensul introducerii obligatiei privind obtinerea codului UIT in cazul transporturilor internationale de bunuri, indiferent de categoria de risc fiscal al bunurilor respective, indiferent de categoria de vehicul cu care sunt transportate bunurile, indiferent valoarea sau greutatea respectivelor bunuri.
Transport international de bunuri. Obtinerea codului UIT
Concret, pornim de la urmatoarea intrebare: "In cazul unui import de marfuri din Thailanda care ajunge in Romania pe cale maritima pana in portul Constanta si apoi rutier pana la destinatia din Romania este obligatoriu sa se obtina de catre importator codul UIT?"
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform art 8_1 din OUG 41/2022:
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
c) furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;
d) depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
Prin urmare, in cazul unui import de marfuri, obligatia obtinerii codului UIT revine importatorului, care trebuie sa-l transmita operatorului de transport.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Conform art 1 alin (2) din OUG 41/2022, cu modificarile si completarile aduse de OUG 115/2023, prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri.
Transportul rutier international de bunuri reprezinta activitatea de transport reglementata la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piata transportului rutier international de marfuri (reformare) (art 2 pct 2_1 din OUG 41/2022).
Conform art 2 pct 2 din Regulament, "transport international" inseamna:
(a) o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul al carei punct de plecare si punct de destinatie se afla in doua state membre diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state membre sau tari terte;
(b) o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul dintr-un stat membru catre o tara terta sau invers, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state membre sau tari terte;
(c) o deplasare cu incarcatura efectuata de un vehicul intre tari terte, cu tranzitarea teritoriului unuia sau mai multor state membre;
(d) o deplasare fara incarcatura in legatura cu transporturile mentionate la literele (a), (b) si (c);
Avand in vedere definitia transporturilor rutiere internationale de bunuri, rezulta ca ar trebui monitorizate numai transporturile rutiere efectuate cu vehicule, intre diverse state (membre sau nemembre UE), ceea ce ne-ar putea conduce la concluzia ca in cazul in care transporturile se efectueaza pana in Romania pe alte cai decat rutiere (ex: maritima, aeriana) nu ar face obiectul monitorizarii prin sistemul RO e TRANSPORT.
Daca analizam art 8_1 introdus de OUG 115, care se refera la obligatia utilizatorilor referitoare la transporturile internationale de bunuri (deci nu la transporturi rutiere internationale de bunuri) si in lipsa unei proceduri (asa cum avem in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate pe teritoriul national – Ordinul ANAF 2545/2022), opinia mea este ca, pana la aparitia unor clarificari din partea ANAF si a ordinului mult asteptat, importatorul ar trebui sa obtina cod UIT.
De retinut! Pentru generarea codului UIT, importatorul poate declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
Important! Fac precizarea ca pana la 01.07.2024 neobtinerea codului UIT in cazul transporturilor rutiere internationale de bunuri care nu sunt incadrate in categoria de risc fiscal ridicat, nu se sanctioneaza contraventional.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com