Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noi conditii privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2024

Data aparitiei: 21 Martie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi conditii privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2024
conditii micro 2024conditii microintreprindereimpozit microimpozit pe profit

Dupa cum stiti, pana la data de 31 martie 2024 trebuie sa clarificam vectorul fiscal cu privire la sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, avand in vedere noile criterii impuse de asa-zisa ,,ordonanta trenulet’’ (OUG 115/2023).

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2024, un asociat/actionar poate sa detina, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la o singura companie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Prin urmare, in cazul in care acelasi asociat a detinut (direct sau indirect) la 31 decembrie 2023 peste 25% la doua sau trei microintreprinderi, pana la data de 31 martie 2024 trebuie stabilita una singura dintre societati, care va ramane platitoare de impozit veniturile microintreprinderilor, restul urmand sa aplice impozitul pe profit, inclusiv pentru trimestrul I 2024.

Pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, conditia privind impozitul pe veniturile microintreprinderi era mult mai permisiva, anume aceea de avea asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Limitarea la o singura persoana juridica care sa aplice pentru acest sistem de impozitare si faptul ca se iau in calcul si detinerile indirecte pentru asociatii cu mai mult de 25% din valoarea sau numarul titlurilor de participare, va restrange foarte mult sfera societatilor care vor plati impozit micro in anul 2024.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la alte microintreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/ microintreprinderile care iese/ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice pentru plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia de detinere a unei singure microintreprinderi sa fie indeplinita. 

O alta conditie nou introdusa in legea fiscala este ca pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, societatile care nu au depus inca situatiile financiare anuale pentru exercitiile financiare anterioare anului 2022 inclusiv, sa le depuna pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.


In concluzie, pentru anul 2024 avem reguli si conditii mult mai severe privind incadrarea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care necesita o analiza atenta, iar termenul pana la care trebuie sa ne decidem cu privire la societatea care ramane sa aplice acest sistem de impozitare este 31 martie 2024!

Foto: pexels.com

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X