email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol: care este tratamentul fiscal-contabil?

Cheltuieli de protocol: care este tratamentul fiscal-contabil?
cheltuieli de protocolinregistrare cheltuieli de protocolmonografie contabila protocol

Organizarea evenimentelor de catre o firma implica adesea gestionarea unei game variate de cheltuieli, printre care se numara si costurile de transport si cazare pentru colaboratori. Aceste cheltuieli nu numai ca necesita o planificare atenta, dar si o inregistrare precisa in contabilitate.

Intrebare: "Pentru un eveniment pe care care il organizam, pe langa angajati, avem si colaboratori invitati, pentru care am dori sa achitam cheltuielile de transport (bilete de avion) si cazarea. Cum inregistram aceste cheltuieli in contabilitate?"

Vom afla in continuare care este tratamentul fiscal si cum se evidentiaza corect aceste costuri in contablitate.
 
Raspuns: Potrivit art 25 alin 1 din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
Potrivit pct.13 lit b din normele metodologice de aplicare ale art. 25 din codul fiscal sunt deductibile:

b) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului.

Avand in vedere faptul ca aceste cheltuieli nu sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de catre colaboratori, ci in legatura cu un eveniment organizat de societate, nu pot fi considerate deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, ci pot fi considerate cheltuieli de protocol, deductibile limitat.

Potrivit art 25 alin 3 lit a din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal, cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

Referitor la TVA, potrivit art 271 alin 5 din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:


a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin normele metodologice;

Norme metodologice
In sensul art. 271 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 7 alin. (12) lit. a).
(adica limita de 100 lei exclusiv TVA).


Cheltuieli de protocol - inregistrare in contabilitate

Inregistrare contabila:
%                                          =        401"Furnizori"
6231 Cheltuieli de protocol
4426"TVA deductibila"

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli de protocolinregistrare cheltuieli de protocolmonografie contabila protocol


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2024
Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2024

Votati articolul "Cheltuieli de protocol: care este tratamentul fiscal-contabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X