Organizarea evenimentelor de catre o firma implica adesea gestionarea unei game variate de cheltuieli, printre care se numara si costurile de transport si cazare pentru colaboratori. Aceste cheltuieli nu numai ca necesita o planificare atenta, dar si o inregistrare precisa in contabilitate.
Intrebare: "Pentru un eveniment pe care care il organizam, pe langa angajati, avem si colaboratori invitati, pentru care am dori sa achitam cheltuielile de transport (bilete de avion) si cazarea. Cum inregistram aceste cheltuieli in contabilitate?"
Vom afla in continuare care este tratamentul fiscal si cum se evidentiaza corect aceste costuri in contablitate.
Raspuns: Potrivit art 25 alin 1 din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
Potrivit pct.13 lit b din normele metodologice de aplicare ale art. 25 din codul fiscal sunt deductibile:
b) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului.
Avand in vedere faptul ca aceste cheltuieli nu sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de catre colaboratori, ci in legatura cu un eveniment organizat de societate, nu pot fi considerate deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, ci pot fi considerate cheltuieli de protocol, deductibile limitat.
Potrivit art 25 alin 3 lit a din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal, cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Referitor la TVA, potrivit art 271 alin 5 din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:
a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin normele metodologice;
Norme metodologice
In sensul art. 271 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 7 alin. (12) lit. a).
(adica limita de 100 lei exclusiv TVA).
Cheltuieli de protocol - inregistrare in contabilitate
Inregistrare contabila:
% = 401"Furnizori"
6231 Cheltuieli de protocol
4426"TVA deductibila"
Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com