Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Regasiti in urmatorul documentar fiscal realizat de DGRFP Brasov, informatii actualizate cu privire la limitele de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabil.
Articolul 25 alineatul (3) din Codul fiscal si punctul 15 din normele metodologice
➢ Litera a)
Cheltuieli de protocol in limita de 2%:
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.
In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata pentru cadourile oferite de contribuabil cu valoare mai mare de 100 lei.
Litera c)
CHELTUIELI REPREZENTAND TICHETELE DE MASA si VOUCHERE DE VACANTA acordate de angajatori, potrivit legii
Tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor lunar ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, si pot fi pe suport hartie sau pe suport electronic.
Tichetele de masa sunt acordate de angajator in conditiile si in limitele valorii nominale stabilite conform prevederilor legale in vigoare la data acordarii:
- Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si Hotararea Guvernului
23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 142/1998 - pana la
31.12.2018;
- Legea 165/2018 si HG 1045/2018 – incepand cu data de 01.01.2019.
Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern, conform prevederilor legale in vigoare la data acordarii:
- OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta – pana la data 31.12.2026
- HG 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor
de vacanta
- Legea 165/2018 si HG 1045/2018 – incepand cu 01.01.2027.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a maximum 6 salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
➢ Litera l)
50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste
cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru
serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Tot ce trebuie sa stiti despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele!
Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti chiar acum lucrarea Autoturisme pe firma. Regimul fiscal-contabil! Contine informatii la zi, in conformitate cu legislatia din 2025!
In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.
Regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.
Calculatia costurilor fara batai de cap! Este posibils
DA! Cu ajutorul lucrarii Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Lucrarea va lamureste asupra:
Stick-ul Modele editabile pentru Calculatia Costurilor va sta alaturi, ori de cate ori aveti nevoie, si va ajuta eficient!
Articole similare
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal - Ghid util pentru contabiliCHELTUIELI DE PROTOCOL: Tratamentul fiscal privind TVA si exemplu practicCadouri de Craciun oferite clientilor: Care este tratamentul contabil al cheltuielilor de protocol?Bilant ONG: analiza deductibilitate CHELTUIELI DE PROTOCOL si depunerea Declaratiei privind situatia de trezorerieCHELTUIELI DE PROTOCOL: care este tratamentul fiscal-contabil?Ultimele articole
Calcul rezultat fiscal: limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliCartile pe care orice contabil ar trebui sa le aiba in bibliotecaAplicarea corecta a legislatiei fiscal-contabile: studii de caz si solutii practiceProduse oferite cadou clientilor. Tratamentul contabil al cheltuielilor de protocolCHELTUIELI DE PROTOCOL. Ce reprezinta si care este tratamentul fiscal al acestora