In situatia in care bilantul a fost deja depus la ANAF, insa ulterior s-au constatat erori in calculul profitului si impozitului pe profit, vom afla de la specialistul nostru modalitatea prin care putem efectua corectia necesara pentru a remedia aceste erori si a asigura conformitatea cu legislatia fiscala si contabila.
Situatii financiare: cum corectam erorile din bilant
Intrebare: "Va rugam sa ne precizati care este temeiul legal pentru corectia la bilantul contabil la 31.12.2023 daca s-a depus la ANAF, dar s-a constatat ca este gresit profitul si impozitul pe profit la bilantul depus deja pe e-guvernare. Avem posibilitatea sa facem corectie? Cum procedam?"
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns: Conform Ordinul MFP 450/2016 erorile ce pot fi corectate, prin depunerea unui nou set de situatii financiare conform Ordinul MFP 450/2016, sunt:
I.
a) denumirii entitatii raportoare;
a 1) codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
c 1) indicatorilor raportati prin formularul Bilant/Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere de la pct. 6;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul Date informative
II.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1. depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric;
2. transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
3. transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.);
4. intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
Situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale prin care sunt corectate aceste tipuri de erori pot fi depuse cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarile contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat aceste tipuri de erori.
In concluzie, nu se poate depune un alt set de situatii financiare anuale. Corectia se poate face pe seama contului 117 sau 121 in functie de tipul de eroare, semnificativa sau nesemnificativa si detaliati aceste informatiii in notele explicative.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com