Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Acordarea deductibilitatii limitate. Modificarile Codului fiscal in vigoare de la 1 iulie

Data actualizarii: 24 Iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
modificari cod fiscaldeductibilitate limitatadeducerepersoana impozabilaTVA

In ce priveste modificarile Codului fiscal care au intrat in vigoare de la data de 01.07.2012 cu privire la acordarea deductibilitatii limitate facem mai multe precizari in sensul:

* impozitului pe profit, impozitului pe venit in cota de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate,

* taxei pe valoarea adaugata in cota de 50% pentru cumpararea, achizitia intracomunitara, importul, inchirierea sau leasingul de vehicule rutiere motorizate si a cheltuielilor aferente acestora prezentam unele aspecte cu privire la aplicarea acestor prevederi, asa cum sunt reglementate prin H.G. nr. 670/04.07.2012 prin care s-au aprobat norme metodologice de aplicare (M.O. nr. 481/13.07.2012 ).

In sensul impozitului pe profit / impozitului pe venit :

Nu sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit : 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

In sensul taxei pe valoarea adaugata:

Se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente:

- cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate
- cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

In sensul impozitului pe profit / impozitului pe venit in cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt : impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzi, comisioane, diferente de curs valutar etc.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al TVA.

In sensul TVA prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, astfel : cheltuieli de reparatii, de intretinere, cheltuieli cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuieli cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului. Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi atribuibile pentru un anumit vehicul.

Se considera ca vehiculele rutiere motorizate sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice in urmatoarele situatii, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la  clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

In acest sens justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul impozitului pe profit, a venitului net anual, precum si a TVA se efectueaza:
- pe baza documentelor justificative
- prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continut si pentru uz personal.

In situatia in care, vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a:

- TVA aferente cumpararii / achizitiei intracomunitare / importului / inchirierii sau leasingului si
- TVA aferente cheltuielilor legate de acesta.

Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.
Cheltuielile privind amortizarea fiscala nu intra sub incidenta prevederilor de mai sus, aceste cheltuieli se deduc potrivit art. 24 din Codul fiscal.

Exceptie: Prevederile privind limitarea in cota de 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate / a TVA nu sunt aplicabile pentru situatiile:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Vehiculele a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar sau  operational sunt exceptate de la limitarea speciala a dreptului de deducere a TVA aferenta  cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului.

Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt:
- obiectul de activitate al persoanei impozabile;
- dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii;
- foile de parcurs care trebuie sa contina elementele prevazute mai sus;
- orice alte dovezi care pot fi furnizate.

NOTA : Incadrarea vahiculelor in categoriile prevazute la art. 1451 din Codul fiscal se realizeaza de fiecare persoana impozabila luand in considerare criteriile prevazute de Codul fiscal si de normele metodologice de aplicare. Daca situatia de fapt constatata de organul fiscal este diferita de situatia prezentata de persoana impozabila in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a taxei pentru vehicule, organul fiscal este indreptatit sa aprecieze, in limitele atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza.



Sursa: DGFP Arges





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X