Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern.
Asadar, in primul rand este necesar sa se prevada in contractul individual de munca sau in regulamentul intern ca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca.
Daca localitatea in care salariatii isi au resedinta este in afara localitatii in care isi au locul de munca, nu mai este necesara reglementarea in contractul de munca sau regulamentul intern in baza art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal unde se prevede ca sunt venituri neimpozabile contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Insa si in acest caz toate celelalte documente la care voi face referire mai jos sunt necesare.
Totodata este necesar bonul fiscal. Salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului (ceea ce se dovedeste cu toate documentele la care am facut mai sus referire) ci se acorda o suma fixa fara documente justificative din care sa rezulte ca suma reprezinta transport la si de la locul de munca, suma respectiva reprezinta venit salariat impozabil si taxabil cu contributii sociale.
De retinut! Asadar, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca, pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Avand in vedere ca aceste sume decontate de angajator sunt cheltuieli sociale, angajatorul are obligatia fie sa le acorde tuturor salariatilor, fie daca le acorda doar unora dintre salariati, salariatii trebuie sa fie selectati pe criterii sociale. Spre exemplu, se poate deconta transportul salariatilor unici intretinatori de familie, acesta fiind un criteriu social. In situatia in care contravaloarea transportului este decontata doar unora dintre salariati alesi dupa alte criterii decat cele sociale, suma suportata de angajator reprezinta venit salarial impozitat si taxat cu contributii sociale intrucat nu mai reprezinta o cheltuiala sociala. In acest caz, suma se inregistreaza in statul de salarii.
Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
(....)
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;
Nu este obligatoriu sa se prevada si in contractul de munca si in regulamentul intern. Este suficient sa se mentioneze in regulamentul intern modalitatea de decontare, iar decontarea sa se efectueze conform modalitatii prevazute in regulamentul intern precum si sa se acorde tuturor salariatilor sau doar celor alesi pe criterii sociale. In acest caz, contravaloarea transportului este deductibila pentru angajator in limita de 5% iar pentru salariat nu se taxeaza cu taxele salariale.
Decontare transport pentru salariati - sunt foarte importante documentele justificative
Se poate alege orice modalitate de decontare a transportului, abonamente sau decont de combustibil. Ceea ce conteaza este sa existe documente justificative. Cele mai sus expuse se aplica indiferent de modalitatea de decontare a transportului.
Spre exemplu, daca ceilalti salariati lucreaza in telemunca se poate reglementa transportul salariatilor pentru toti salariatii, dar se deconteaza numai celor care justifica transportul prin deplasarea la locul de munca organizat de angajator.
Foto: pexels.com