email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transportul salariatilor la si de la locul de munca: ce documente sunt necesare pentru decontarea transportului

Transportul salariatilor la si de la locul de munca: ce documente sunt necesare pentru decontarea transportului
decontare transport salariatidocumente justificative pfafoaie de parcursdecont de combustibil

Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern.

Decontarile de la A la Z: lucrarea contine informatii 100% practice, insotite de explicatii amanuntite, temeiuri legale si studii de caz. Sunt grupate intr-un singur loc toate informatiile indispensabile despre decontari. Detalii aici >>


Asadar, in primul rand este necesar sa se prevada in contractul individual de munca sau in regulamentul intern ca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca.

Daca localitatea in care salariatii isi au resedinta este in afara localitatii in care isi au locul de munca, nu mai este necesara reglementarea in contractul de munca sau regulamentul intern in baza art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal unde se prevede ca sunt venituri neimpozabile contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Insa si in acest caz toate celelalte documente la care voi face referire mai jos sunt necesare.

Totodata este necesar bonul fiscal. Salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.



Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului (ceea ce se dovedeste cu toate documentele la care am facut mai sus referire) ci se acorda o suma fixa fara documente justificative din care sa rezulte ca suma reprezinta transport la si de la locul de munca, suma respectiva reprezinta venit salariat impozabil si taxabil cu contributii sociale.

De retinut! Asadar, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca, pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Avand in vedere ca aceste sume decontate de angajator sunt cheltuieli sociale, angajatorul are obligatia fie sa le acorde tuturor salariatilor, fie daca le acorda doar unora dintre salariati, salariatii trebuie sa fie selectati pe criterii sociale. Spre exemplu, se poate deconta transportul salariatilor unici intretinatori de familie, acesta fiind un criteriu social. In situatia in care contravaloarea transportului este decontata doar unora dintre salariati alesi dupa alte criterii decat cele sociale, suma suportata de angajator reprezinta venit salarial impozitat si taxat cu contributii sociale intrucat nu mai reprezinta o cheltuiala sociala. In acest caz, suma se inregistreaza in statul de salarii.

Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
(....)
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;

Nu este obligatoriu sa se prevada si in contractul de munca si in regulamentul intern. Este suficient sa se mentioneze in regulamentul intern modalitatea de decontare, iar decontarea sa se efectueze conform modalitatii prevazute in regulamentul intern precum si sa se acorde tuturor salariatilor sau doar celor alesi pe criterii sociale. In acest caz, contravaloarea transportului este deductibila pentru angajator in limita de 5% iar pentru salariat nu se taxeaza cu taxele salariale.

Decontare transport pentru salariati - sunt foarte importante documentele justificative

Se poate alege orice modalitate de decontare a transportului, abonamente sau decont de combustibil. Ceea ce conteaza este sa existe documente justificative. Cele mai sus expuse se aplica indiferent de modalitatea de decontare a transportului.

Spre exemplu, daca ceilalti salariati lucreaza in telemunca se poate reglementa transportul salariatilor pentru toti salariatii, dar se deconteaza numai celor care justifica transportul prin deplasarea la locul de munca organizat de angajator.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decontare transport salariatidocumente justificative pfafoaie de parcursdecont de combustibil


Data aparitiei: 21 Mai 2024

Votati articolul "Transportul salariatilor la si de la locul de munca: ce documente sunt necesare pentru decontarea transportului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

  • PFA vs. Microintreprindere in 2024: analiza comparativa a contributiilor datorate

    • Pentru cei care activeaza in domeniul IT, alegerea formei juridice potrivite pentru desfasurarea activitatii poate avea un impact semnificativ asupra eficientei fiscale si a costurilor operationale. In continuare, pornind de la un exemplu practic, vom realiza un calcul al impozitelor si contributiilor sociale pentru ambele forme juridice, pentru a facilita luarea unei decizii informate. PFA vs. Microintreprindere in 2024: calcule comparative...» citeste mai departe aici

  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?

    • Avand in vedere prevederile complexe ale Legii 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctam detaliat conditiile pe care un prosumator trebuie sa le indeplineasca conform definitiei din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:  • Desfasurarea activitatilor in spatiul propriu delimitat:  Prosumatorul trebuie sa desfasoare activitatile ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X