email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia de completare a foii de parcurs. Cand sunt cheltuielile integral deductibile?

Obligatia de completare a foii de parcurs. Cand sunt cheltuielile integral deductibile?
foaie de parcurscheltuieli deductibilecod fiscalvehicule

Prezentam situatia unei societati de curierat care doreste sa afle daca este obligata la intocmirea foilor de parcurs pentru a putea deduce integral taxa aferenta cheltuielilor legate de vehiculele folosite in activitate.
 

 Daca vehiculele sunt folosite si in scop personal, pentru deplasarea de la locuinta curierului la locul de munca, se considera a fi folosinta in uz personal? Iata in ce situatii sunt cheltuielile integral deductibile si alte informatii pretioase din legislatie. 

Tot ce trebuie sa stii despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Afla ultimele modificari legislative!

Obligatia de completare a foii de parcurs – cheltuieli: raspunsul specialistului

Pentru deducerea TVA si a cheltuielii cu combustibilul integral, este necesar intocmirea foilor de parcurs, avand in vedere urmatoarele dispozitii legale:

Potrivit pct. 16 alin. (2) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Din punct de vedere al cheltuielilor, potrivit prevderilor art. 25 alin. 3 lit. l) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata in cota de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Citeste si: Intocmirea foii de parcurs. Care sunt informatiile obligatorii?

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;


2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Legislatia care reglementeaza aceasta obligatie:

1. Conform art. 13 lit. e din Legea 319/2006 angajatorul are obligatia sa intocmeasca instructiuni proprii pentru completarea si aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca in cazul lucratorilor ce conduc autovehiculele rutiere ale acestuia, prin care sa se stabileasca reguli privind ordinea eliberarii foilor de parcurs, mentiunile privind starea tehnica la plecarea si sosirea din cursa.

2. De asemenea, conform normelor de aplicarea a Legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, la art.117 se prevede: (1) In cazul accidentelor de circulatie pe drumurile publice in care sunt implicate persoane aflate in indeplinirea indatoririlor de serviciu, serviciile politiei rutiere vor transmite comisiei numite de angajator, inspectoratului teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul sau Inspectiei Muncii, la cererea acestora, in termen de 5 zile lucratoare de la solicitare, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fata locului si orice alte documente existente necesare cercetarii, cum ar fi: copii de pe declaratii, foaia de parcurs, ordin de deplasare, schite.

3.Conform art. 27 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 aprobat prin H.G. nr. 1391/2006:

Art. 27. (2) Persoanele juridice detinatoare de vehicule au, pe langa cele prevazute la alin. (1), si urmatoarele obligatii:

a) sa verifice starea tehnica a vehiculelor, sa faca mentiuni despre aceasta in foaia de parcurs sau ordinul de serviciu si sa nu permita iesirea in circulatie a celor care nu indeplinesc conditiile tehnice;
b) sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa;(.)

Conform prevederilor pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice, emis in aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

    • categoria de vehicul utilizat,
    • scopul si locul deplasarii,
    • kilometrii parcursi,
    • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Din punct de vedere a cheltuielilor privind deplasarea salariatilor la/de la locul de munca la domiciliu, acestea pot reprezenta:

a) cheltuieli sociale, pentru care exista obligatia a fi prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern, conform art. 76.alin. 4 lit. a) din Codul fiscal:

76.(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Se va mentiona, in regulamentul intern sau in contractul de munca, care este contravaloarea transportului decontat de catre angajator pentru fiecare salariat si mai ales modul de justificare a acesteia. Se impune utilizarea formularului de decont, intocmit de fiecare salariat in parte si aprobat de superiorul direct. Documentele justificative anexate pot fi facturi, bilete de calatorie, bonuri de combustibil. In mod obligatoriu se va mentiona, in formularul de decont, adresa de domiciliu a fiecarui salariat pentru a se justifica distanta parcursa lunar, programul de lucru, respectiv orele lucrate din luna si confirmate prin foile de pontaj, norma proprie de consum pentru angajatii ce utilizeaza autoturisme proprii pentru deplasare.

b) cheltuieli de deplasare, pentru care nu exista obligatia de a fi prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern dar trebuie justificat faptul ca sunt reale si efectuate in scopul desfasurarii activitatii angajatorului, potrivit art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal:

Deplasarea salariatilor de acasa la sediul ( tur/retur) trebuie sa se includa in foaia de parcurs. Consumurile pentru distantele parcurse pentru deplasarea de la domiciliu la locul de munca se vor asimila fie cheltuielilor sociale conform art. 76.alin. 4 lit. a) din Codul fiscal fie cheltuielilor de deplasare conform art. 76.alin. 4 lit. g)

Cand se utilizeaza un vehicul aflat in folosinta sau proprietatea unei firme este obligatorie completarea foii de parcurs indiferent daca societatea aplica limitarile de TVA si de cheltuieli.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
foaie de parcurscheltuieli deductibilecod fiscalvehicule


Data aparitiei: 22 Iunie 2022

Votati articolul "Obligatia de completare a foii de parcurs. Cand sunt cheltuielile integral deductibile?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X