email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea cheltuielilor cu autoturisme second-hand: 8 lucruri de baza pentru contabili

Deducerea cheltuielilor cu autoturisme second-hand: 8 lucruri de baza pentru contabili
deducere cheltuieliautoturism SHinregistrari deducere combustibil

Deducerea corecta a cheltuielilor cu autovehiculele este, cu siguranta, una dintre cele mai sensibile sarcini cu care va confruntati in activitatea dvs. de zi cu zi. O mica eroare, o mica deducere incadrata gresit si va puteti trezi la primul control atat cu o amenda consistenta, cat si cu corectii retroactive ale impozitului pe profit, TVA-ului sau impozitului pe salarii!
 
Nu e de mirare ca peste 10% din ajustarile privind TVA si impozitul pe profit determinate de organele de control provin din categoria cheltuielilor auto!
 De vina este, desigur, si cadrul legal foarte stufos, plin de ambiguitati si cu modificari frecvente!
 
Atentie! Angajatii microintreprinderilor care utilizeaza masina societatii si in scop personal nu mai sunt impozitati pentru acest avantaj, fara a fi prevazuta insa o limita, asa cum exista in cazul angajatilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv limita de deductibilitate de 50%). 
 
Consultati lucrarea "Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil", care strange la un loc toate prevederile legislative, le explica, le ordoneaza logic, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat.

8 lucruri de baza despre deducerea cheltuielilor cu autovehiculele 

1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?
Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
 


2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%
Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.
 
3. Cand se aplica deducerea de 100%?
Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).
 
Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.
 
4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca
Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.
 
5. Ce inseamna “combustibil”?

Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.
 
6. Situatii speciale
In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii. Detalii complete in lucrarea Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil >>
 
7. Avantaje de natura salariala pentru angajati
Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare. Detalii complete gasiti in lucrare.
 
8. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca foaia de parcurs
Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: 
- categoria de vehicul utilizat
- scopul si locul deplasarii
- kilometrii parcursi
- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs

Deduceri cheltuieli cu autoturisme SH: ce verifica organele de control?

 Inspectorii ANAF stiu ca orice firma are cheltuieli cu autovehiculele si verificarea acestor cheltuieli este o tinta sigura, unde greselile sunt vanate asiduu:
 
- Ati folosit vehiculul firmei in interes personal si nu ati facut ajustarea corespunzatoare a cheltuielilor si a TVA-ului?
- Ati omis sa completati foile de parcurs asa cum cere Codul fiscal in vigoare?
- Ati folosit autoturismul firmei pentru mersul la si de la serviciu?
- Ati limitat gresit cheltuielile cu amortizarea?
- Ati dedus TVA-ul de pe bonuri neconforme?
- Ati completat corect ordinele de deplasare?

Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati! 

Ghidul se poate comanda aici >>
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere cheltuieliautoturism SHinregistrari deducere combustibil


Data aparitiei: 27 Aprilie 2023
Ultima actualizare: 08 Mai 2023

Votati articolul "Deducerea cheltuielilor cu autoturisme second-hand: 8 lucruri de baza pentru contabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X