Pentru a delimita ce reprezinta de fapt un prosumator, este necesar sa avem in vedere prevederile de la art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare:
Prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Aspecte contabile si fiscale pentru prosumatori: studiu de caz
Intrebare: "Societatea noastra are un sistem de producere a energiei electrice fotovoltaice de 399 kW, pus in functiune in anul 2023. Energia o folosim pentru consumul propriu si livram si in retea, avand calitatea de prosumator. In aceasta luna, punem in functiune o centrala de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 0,9999 MW, pentru care au fost accesate fonduri europene. Energia produsa o folosim pentru consumul propriu si intentionam ca surplusul sa-l livram in retea. Avem un alt loc de consum pentru aceasta centrala.
Care sunt avizarile necesare si ce acte trebuie intocmite pentru scutirea de accize? Se poate face compensare cu furnizorul de energie electrica pentru energia furnizata in retea? Pentru aceasta centrala se poate dobandi calitatea de prosumator? Care sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale?"
Raspuns: Conform articolului 358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, iar acestea devin exigibile in momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.
De asemenea, o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator, cat si consumator final.
Cu toate acestea, energia electrica produsa din surse solare este scutita de la plata accizelor conform articolului 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal.
Scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile furnizata direct consumatorului final din Romania.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pentru a beneficia de scutirea de la plata accizelor, scutire acordata direct, este necesara depunerea unei Notificari la autoritatea vamala teritoriala conform Anexei 23 la titlul VIII din Normele metodologice si obtinerea unui numar de inregistrare in Registrul special creat de acea autoritate.
Termenul de valabilitate al notificarii este de un an de la data inregistrarii, conform pct. 114 alin. (6) de la titlul VIII din Normele metodologice, care precizeaza ca scutirea de la plata accizelor pentru energia electrica supusa notificarii produce efecte de la data inregistrarii in registrul prevazut la alin. (5).
Obligatiile includ:
- Inregistrarea ca platitor de accize in vectorul fiscal prin depunerea formularului 700;
- Depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia, conform articolului 346 alin. (1) si (2) din Codul fiscal; Conform alin. (1) al articolului 346, se precizeaza ca orice platitor de accize, cu exceptia importatorului autorizat, are obligatia de a depune lunar la autoritatea competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.
- Depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare, conform articolului 346 alin. (4) din Codul fiscal
Compensarea cu furnizorul de energie electrica si calitatea de prosumator pentru centrala de 999,9 kW:
Conform Legii nr. 123/2012, art. 3 pct. 95, prosumatorul este definit ca un client final care produce energie din surse regenerabile pentru consumul propriu si poate livra surplusul in retea . Nu exista o limita specifica in acest articol care sa excluda capacitatile mai mari de la statutul de prosumator.
In practica, insa, prosumatorii sunt, in general, asociati cu instalatii de capacitate mai mica. De aceea, pentru o centrala de 999,9 kW, ar trebui sa consultati ANRE pentru confirmarea statutului specific.
Conform Legii nr. 123/2012 Articolul 73 1 reglementeaza doar drepturile si obligatiile pentru prosumatorii cu capacitati de pana la 400 kW, in special in ceea ce priveste compensarea cantitativa si vanzarea energiei. Astfel, pentru o centrala de 999,9 kW, nu se aplica reglementarile din acest articol privind compensarea cantitativa, iar energia produsa poate fi vanduta la pretul pietei.
ART. 73 1
Prosumatorul
(1) Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE.
(3) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei electrice cu o putere instalata de pana in 200 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa realizeze in factura prosumatorilor o compensare cantitativa, respectiv sa factureze doar diferenta dintre cantitatea de energie consumata si cantitatea de energie produsa si livrata in retea;
b) sa reporteze in facturile prosumatorilor, in situatia in care cantitatea de energie produsa si livrata in retea este mai mare decat cantitatea de energie consumata, diferenta dintre cantitatea livrata si cea consumata, prosumatorii putand utiliza cantitatea de energie reportata pe o perioada de maximum 24 de luni de la data facturarii.
(4) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa achizitioneze energia electrica produsa si livrata conform alin. (1) la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in luna in care a fost produsa energia respectiva;
b) sa realizeze in factura prosumatorilor regularizarea financiara intre energia electrica livrata si energia electrica consumata din retea.
Pentru centrala de 999,9 kW: Centrala poate dobandi calitatea de prosumator, avand in vedere definitia generala din art. 3, pct. 95 al Legii nr. 123/2012, dar, in opnia mea ar trebui sa solicitati si opinia ANRE, avand in vedere faptul ca de apropie de pragul de 1Mw prevazut de art. 10 alin (3) lit. b) din Regulamentul din 4 martie 2015 pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice : Exploatarea comerciala a capacitatilor energetice de producere a energiei electrice se poate desfasura, fara a detine licenta acordata de ANRE, de catre: (...)
b) detinatorul unor capacitati de producere a energiei electrice, inclusiv a energiei electrice si termice produse in centrale electrice in cogenerare, conectate la reteaua electrica, cu o putere electrica totala mai mica de Partea superioara a formularului
- 1 MW
- Partea inferioara a formularului
Centrala de 999,9 kW poate fi considerata prosumator, dar nu beneficiaza de compensarea cantitativa reglementata pentru capacitati mai mici.
Inregistrarile contabile si implicatiile fiscale:
1. Inregistrarea facturilor de avans, conform contractului, daca este cazul
4093 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale = 404 Furnizori de imobilizari
Se inregistreaza avansurile platite pentru achizitionarea echipamentelor necesare constructiei si punerii in functiune a centralei.
2. Stornarea facturilor de avans si inregistrarea facturii finale:
4093 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale (stornare avansuri) =404 Furnizori de imobilizari (stornare avansuri)
231 Imobilizari corporale in curs de executie = 404 Furnizori de imobilizari (pentru valoarea finala a contractului)
Avansurile platite anterior sunt stornate, iar factura finala pentru intreaga valoare a imobilizarilor corporale este inregistrata.
3. Inregistrarea altor eventuale costuri de punere in functiune:
231 Imobilizari corporale in curs de executie = 404 Furnizori de imobilizari
Se inregistreaza alte costuri asociate punerii in functiune, cum ar fi transportul, montajul sau alte servicii necesare.
4. Receptia si punerea in functiune a centralei:
Debit: 2131 Echipamente tehnologice = 231 Imobilizari corporale in curs de executie
Imobilizarile corporale sunt transferate din contul de lucrari in curs in contul de Echipamente tehnologice la momentul punerii in functiune a centralei.
5. Inregistrarea productiei de energie electrica:
345 Produse finite = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse
Energia electrica produsa este inregistrata ca stoc de produse finite la costul de productie.
6. Descarcarea componentei de autoconsum:
6051 Cheltuieli privind consumul de energie = 345 Produse finite
Energia electrica consumata intern este inregistrata ca o cheltuiala operationala.
7. Vanzarea energiei electrice:
411 Clienti = 7015 Venituri din vanzarea produselor finite
Energia electrica livrata in retea este facturata catre client (furnizorul de energie electrica)
8. Descarcarea gestiunii pentru energia vanduta:
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse = 345 Produse finite
Stocul de energie produsa si vanduta este descarcat din gestiune.
9. Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea:
6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor = 2813 Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport
Se inregistreaza amortizarea centralei lunar, ca o cheltuiala de exploatare.
10. Inregistrarea cheltuielilor de mentenanta:
6xxx = 401 Furnizori
Se inregistreaza cheltuielile de mentenanta si reparatii ale centralei.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com