email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarile contabile si implicatiile fiscale pentru Prosumatori: Ce trebuie sa stiti

Inregistrarile contabile si implicatiile fiscale pentru Prosumatori: Ce trebuie sa stiti
prosumatormonografie contabila prosumatorscutire accizeenergie electrica

Pentru a delimita ce reprezinta de fapt un prosumator, este necesar sa avem in vedere prevederile de la art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare:

Prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.

Aspecte contabile si fiscale pentru prosumatori: studiu de caz

Intrebare: "Societatea noastra are un sistem de producere a energiei electrice fotovoltaice de 399 kW, pus in functiune in anul 2023. Energia o folosim pentru consumul propriu si livram si in retea, avand calitatea de prosumator. In aceasta luna, punem in functiune o centrala de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 0,9999 MW, pentru care au fost accesate fonduri europene. Energia produsa o folosim pentru consumul propriu si intentionam ca surplusul sa-l livram in retea. Avem un alt loc de consum pentru aceasta centrala.

Care sunt avizarile necesare si ce acte trebuie intocmite pentru scutirea de accize? Se poate face compensare cu furnizorul de energie electrica pentru energia furnizata in retea? Pentru aceasta centrala se poate dobandi calitatea de prosumator? Care sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale?"

Aflati toate raspunsurile legate de implicatiile contabile si fiscale ale activitatii prosumatorilor. Lucrarea Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale evidentiaza beneficiile si provocarile asociate cu productia proprie de energie electrica din surse regenerabile si va atrage atentia, cu profesionalism, asupra dificultatilor practice care pot aparea. Click aici pentru a obtine exemplarul dvs.!


Raspuns: Conform articolului 358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, iar acestea devin exigibile in momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.

De asemenea, o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator, cat si consumator final.

Cu toate acestea, energia electrica produsa din surse solare este scutita de la plata accizelor conform articolului 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal.

Scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile furnizata direct consumatorului final din Romania.

Pentru a beneficia de scutirea de la plata accizelor, scutire acordata direct, este necesara depunerea unei Notificari la autoritatea vamala teritoriala conform Anexei 23 la titlul VIII din Normele metodologice si obtinerea unui numar de inregistrare in Registrul special creat de acea autoritate.

Termenul de valabilitate al notificarii este de un an de la data inregistrarii, conform pct. 114 alin. (6) de la titlul VIII din Normele metodologice, care precizeaza ca scutirea de la plata accizelor pentru energia electrica supusa notificarii produce efecte de la data inregistrarii in registrul prevazut la alin. (5).

Obligatiile includ:

  • Inregistrarea ca platitor de accize in vectorul fiscal prin depunerea formularului 700;
  • Depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia, conform articolului 346 alin. (1) si (2) din Codul fiscal; Conform alin. (1) al articolului 346, se precizeaza ca orice platitor de accize, cu exceptia importatorului autorizat, are obligatia de a depune lunar la autoritatea competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.
  • Depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare, conform articolului 346 alin. (4) din Codul fiscal

Compensarea cu furnizorul de energie electrica si calitatea de prosumator pentru centrala de 999,9 kW:
Conform Legii nr. 123/2012, art. 3 pct. 95, prosumatorul este definit ca un client final care produce energie din surse regenerabile pentru consumul propriu si poate livra surplusul in retea . Nu exista o limita specifica in acest articol care sa excluda capacitatile mai mari de la statutul de prosumator.

In practica, insa, prosumatorii sunt, in general, asociati cu instalatii de capacitate mai mica. De aceea, pentru o centrala de 999,9 kW, ar trebui sa consultati ANRE pentru confirmarea statutului specific.

Conform Legii nr. 123/2012 Articolul 73 1 reglementeaza doar drepturile si obligatiile pentru prosumatorii cu capacitati de pana la 400 kW, in special in ceea ce priveste compensarea cantitativa si vanzarea energiei. Astfel, pentru o centrala de 999,9 kW, nu se aplica reglementarile din acest articol privind compensarea cantitativa, iar energia produsa poate fi vanduta la pretul pietei.

ART. 73 1
Prosumatorul
(1) Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE.
(3) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei electrice cu o putere instalata de pana in 200 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa realizeze in factura prosumatorilor o compensare cantitativa, respectiv sa factureze doar diferenta dintre cantitatea de energie consumata si cantitatea de energie produsa si livrata in retea;
b) sa reporteze in facturile prosumatorilor, in situatia in care cantitatea de energie produsa si livrata in retea este mai mare decat cantitatea de energie consumata, diferenta dintre cantitatea livrata si cea consumata, prosumatorii putand utiliza cantitatea de energie reportata pe o perioada de maximum 24 de luni de la data facturarii.
(4) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW si cu care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrica sunt obligati:
a) sa achizitioneze energia electrica produsa si livrata conform alin. (1) la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in luna in care a fost produsa energia respectiva;
b) sa realizeze in factura prosumatorilor regularizarea financiara intre energia electrica livrata si energia electrica consumata din retea.
Pentru centrala de 999,9 kW: Centrala poate dobandi calitatea de prosumator, avand in vedere definitia generala din art. 3, pct. 95 al Legii nr. 123/2012, dar, in opnia mea ar trebui sa solicitati si opinia ANRE, avand in vedere faptul ca de apropie de pragul de 1Mw prevazut de art. 10 alin (3) lit. b) din Regulamentul din 4 martie 2015 pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice : Exploatarea comerciala a capacitatilor energetice de producere a energiei electrice se poate desfasura, fara a detine licenta acordata de ANRE, de catre: (...)
b) detinatorul unor capacitati de producere a energiei electrice, inclusiv a energiei electrice si termice produse in centrale electrice in cogenerare, conectate la reteaua electrica, cu o putere electrica totala mai mica de Partea superioara a formularului

  • 1 MW
  • Partea inferioara a formularului

Centrala de 999,9 kW poate fi considerata prosumator, dar nu beneficiaza de compensarea cantitativa reglementata pentru capacitati mai mici.

Inregistrarile contabile si implicatiile fiscale:

1. Inregistrarea facturilor de avans, conform contractului, daca este cazul
4093 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale = 404 Furnizori de imobilizari
Se inregistreaza avansurile platite pentru achizitionarea echipamentelor necesare constructiei si punerii in functiune a centralei.

2. Stornarea facturilor de avans si inregistrarea facturii finale:
4093 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale (stornare avansuri) =404 Furnizori de imobilizari (stornare avansuri)
231 Imobilizari corporale in curs de executie = 404 Furnizori de imobilizari (pentru valoarea finala a contractului)
Avansurile platite anterior sunt stornate, iar factura finala pentru intreaga valoare a imobilizarilor corporale este inregistrata.

3. Inregistrarea altor eventuale costuri de punere in functiune:
231 Imobilizari corporale in curs de executie = 404 Furnizori de imobilizari
Se inregistreaza alte costuri asociate punerii in functiune, cum ar fi transportul, montajul sau alte servicii necesare.

4. Receptia si punerea in functiune a centralei:
Debit: 2131 Echipamente tehnologice = 231 Imobilizari corporale in curs de executie
Imobilizarile corporale sunt transferate din contul de lucrari in curs in contul de Echipamente tehnologice la momentul punerii in functiune a centralei.

5. Inregistrarea productiei de energie electrica:
345 Produse finite = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse
Energia electrica produsa este inregistrata ca stoc de produse finite la costul de productie.

6. Descarcarea componentei de autoconsum:
6051 Cheltuieli privind consumul de energie = 345 Produse finite
Energia electrica consumata intern este inregistrata ca o cheltuiala operationala.

7. Vanzarea energiei electrice:
411 Clienti = 7015 Venituri din vanzarea produselor finite
Energia electrica livrata in retea este facturata catre client (furnizorul de energie electrica)

8. Descarcarea gestiunii pentru energia vanduta:
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse = 345 Produse finite
Stocul de energie produsa si vanduta este descarcat din gestiune.

9. Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea:
6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor = 2813 Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport
Se inregistreaza amortizarea centralei lunar, ca o cheltuiala de exploatare.

10. Inregistrarea cheltuielilor de mentenanta:
6xxx = 401 Furnizori

Se inregistreaza cheltuielile de mentenanta si reparatii ale centralei.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prosumatormonografie contabila prosumatorscutire accizeenergie electrica


Data aparitiei: 29 August 2024

Votati articolul "Inregistrarile contabile si implicatiile fiscale pentru Prosumatori: Ce trebuie sa stiti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X