email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF

Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF
prosumatorformular 120decont de accizedeclaratii fiscale prosumatoriaccize energie

Energia electrica produsa din sursa solara este scutita de la plata accizelor in baza art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal. Plata accizelor s-ar efectua lunar la bugetul de stat, in cazul unui platitor de accize clasic , pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul – art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.

Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2024 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Inregistrarea ca platitor de accize se efectueaza in vectorul fiscal, inainte de derularea operatiunilor cu produse accizabile.

ANRE prevesteste cresterea la 200.000 a numarului de prosumatori, la sfarsitul lui 2024! Vrei sa fii unul dintre ei? Afla cum din UNICUL ghid practic Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale!

Asadar, mai intai o societate prosumator actualizeaza vectorul fiscal depunand formularul D700 pentru platitor de accize inainte de a derula operatiuni in sfera accizelor.

Se completeaza corespunzator sectiunea F se selecteaza codul 200 - Accize si data luarii in evidenta.

Prin urmare, un platitor de accize are ca obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor:

- depunerea lunara a declaratiei de accize (

formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia - a se vedea art. 346 alin. (1) si (2) din Codul fiscal; 
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art. 346 alin. (4) din Codul fiscal.

Prosumatorii sunt platitori de accize, insa beneficiaza de scutire de la plata acestora in baza notificarii depuse in acest scop.
Au totusi obligatia depunerii formularului 100 pe zero la ANAF.

In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata de societatea dvs.

De asemenea, in decontul de accize (formularul 120) se va completa la coloana cantitatea eliberata pentru consum cantitatea de energie electrica furnizata direct consumatorului final din Romania (o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final – art.358 alin.(3) din Codul fiscal). 

Una din obligatiile ce revin unui platitor de accize este cea prevazuta la art.346 alin.(4) din Codul fiscal si consta in depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.

Pentru anumite produse energetice si energie electrica, modul in care produsul accizabil este utilizat, reprezinta un criteriu in functie de care se aplica un nivel de accize diferentiat produsului respectiv. Scopul comercial este definit la pct. 4 alin. (1) de la titlul VIII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, redate mai jos:
”4. (1) In aplicarea art. 342 din Codul fiscal, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica difera in functie de scopul in care sunt utilizate aceste produse, respectiv comercial sau necomercial. Utilizare in scop comercial reprezinta utilizarea acestor produse de catre un operator economic in cadrul activitatii sale economice, astfel cum este definit la pct. 1 alin. (4), precum si utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public.

(2) Cand are loc o utilizare combinata intre utilizarea in scop comercial si utilizarea in scop necomercial, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica se aplica proportional, corespunzator fiecarui tip de utilizare.”
 
Prin urmare, in Decontul de accize (formular 120) aferent anului de raportare 2023, cantitatea de energie electrica produsa de o societate din surse regenerabile si utilizata pentru consumul propriu in perioada septembrie - decembrie 2023 se va inscrie la:

Sectiunea B. Date privind accizele, I. Pentru produse supuse accizelor armonizate, lit. G. Produse energetice, Pozitia 9. Energie electrica, subpozitia 9.1. Energie electrica utilizata in scop comercial, coloana 2, si cantitatea in Mwh utilizata in scop comercial (consum propriu).


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Corespondenta detaliata a conturilor: motivele pentru care poti fi AMENDAT!


Pare aproape imposibil sa faci slalom printre cele peste 500 de conturi si subconturi contabile, cu dezinvoltura?

Necunoasterea corespondentei dintre conturi poate genera:
    • inregistrari contabile eronate! Urmarea: amenda ANAF!
    • situatii financiare compromise! Urmarea: amenzi, acuzatie de evaziune fiscala etc.!

Iti propunem acum lucrarea indispensabila oricarui contabil de SRL sau PFA:
Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prosumatorformular 120decont de accizedeclaratii fiscale prosumatoriaccize energie


Data aparitiei: 08 August 2024

Votati articolul "Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea in domeniul agriculturii: noutati fiscal-contabile si monografii contabile specifice

    • Cu siguranta stiti deja ca modificarile privind legislatia in domeniul agriculturii sunt multe si nisate pe fiecare subdomeniu al acestei arii de activitate. De asemenea, este evident cat de important este sa aveti inregistrari contabile ireprosabile, astfel incat atat dvs., cat si persoana pe care o reprezentati, sa incheiati fiecare an fiscal in mod profitabil!  Ghidul practic ...» citeste mai departe aici

  • Manualul de Politici Contabile: 3 argumente pentru necesitatea sa

    • Obligativitatea existentei unui manual de politici contabile este prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin precizarea obligatiei dezvoltarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de reglementarile contabile date in aplicarea Legii contabilitatii. In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit leg...» citeste mai departe aici

  • Fisa Postului pentru Referent de specialitate financiar-contabilitate [Model]

    • Fisa postului pentru Referent de Specialitate Financiar-Contabilitate defineste in detaliu atributiile si responsabilitatile acestuia, stipuland cerintele necesare pentru ocuparea acestui rol, precum si conditiile de lucru si obligatiile specifice. In cadrul acestei fise, se ofera o imagine clara asupra sarcinilor zilnice si a competentelor personale necesare pentru a excela pe acest post.   In Fisa Postului pentru Referent de specialit...» citeste mai departe aici

  • Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA

    • De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA. Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?" Raspuns:...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X