email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF

Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF
prosumatorformular 120decont de accizedeclaratii fiscale prosumatoriaccize energie

Energia electrica produsa din sursa solara este scutita de la plata accizelor in baza art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal. Plata accizelor s-ar efectua lunar la bugetul de stat, in cazul unui platitor de accize clasic , pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul – art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.

Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2024 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Inregistrarea ca platitor de accize se efectueaza in vectorul fiscal, inainte de derularea operatiunilor cu produse accizabile.

ANRE prevesteste cresterea la 200.000 a numarului de prosumatori, la sfarsitul lui 2024! Vrei sa fii unul dintre ei? Afla cum din UNICUL ghid practic Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale!

Asadar, mai intai o societate prosumator actualizeaza vectorul fiscal depunand formularul D700 pentru platitor de accize inainte de a derula operatiuni in sfera accizelor.

Se completeaza corespunzator sectiunea F se selecteaza codul 200 - Accize si data luarii in evidenta.

Prin urmare, un platitor de accize are ca obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor:

- depunerea lunara a declaratiei de accize (

formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia - a se vedea art. 346 alin. (1) si (2) din Codul fiscal; 
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art. 346 alin. (4) din Codul fiscal.

Prosumatorii sunt platitori de accize, insa beneficiaza de scutire de la plata acestora in baza notificarii depuse in acest scop.
Au totusi obligatia depunerii formularului 100 pe zero la ANAF.

In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata de societatea dvs.

De asemenea, in decontul de accize (formularul 120) se va completa la coloana cantitatea eliberata pentru consum cantitatea de energie electrica furnizata direct consumatorului final din Romania (o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final – art.358 alin.(3) din Codul fiscal). 

Una din obligatiile ce revin unui platitor de accize este cea prevazuta la art.346 alin.(4) din Codul fiscal si consta in depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.

Pentru anumite produse energetice si energie electrica, modul in care produsul accizabil este utilizat, reprezinta un criteriu in functie de care se aplica un nivel de accize diferentiat produsului respectiv. Scopul comercial este definit la pct. 4 alin. (1) de la titlul VIII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, redate mai jos:
”4. (1) In aplicarea art. 342 din Codul fiscal, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica difera in functie de scopul in care sunt utilizate aceste produse, respectiv comercial sau necomercial. Utilizare in scop comercial reprezinta utilizarea acestor produse de catre un operator economic in cadrul activitatii sale economice, astfel cum este definit la pct. 1 alin. (4), precum si utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public.

(2) Cand are loc o utilizare combinata intre utilizarea in scop comercial si utilizarea in scop necomercial, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica se aplica proportional, corespunzator fiecarui tip de utilizare.”
 
Prin urmare, in Decontul de accize (formular 120) aferent anului de raportare 2023, cantitatea de energie electrica produsa de o societate din surse regenerabile si utilizata pentru consumul propriu in perioada septembrie - decembrie 2023 se va inscrie la:

Sectiunea B. Date privind accizele, I. Pentru produse supuse accizelor armonizate, lit. G. Produse energetice, Pozitia 9. Energie electrica, subpozitia 9.1. Energie electrica utilizata in scop comercial, coloana 2, si cantitatea in Mwh utilizata in scop comercial (consum propriu).


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prosumatorformular 120decont de accizedeclaratii fiscale prosumatoriaccize energie


Data aparitiei: 08 August 2024

Votati articolul "Ce obligatii declarative au prosumatorii la ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X