Energia electrica produsa din sursa solara este scutita de la plata accizelor in baza art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal. Plata accizelor s-ar efectua lunar la bugetul de stat, in cazul unui platitor de accize clasic , pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul – art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.
Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2024 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
Inregistrarea ca platitor de accize se efectueaza in vectorul fiscal, inainte de derularea operatiunilor cu produse accizabile.
Asadar, mai intai o societate prosumator actualizeaza vectorul fiscal depunand formularul D700 pentru platitor de accize inainte de a derula operatiuni in sfera accizelor.
Se completeaza corespunzator sectiunea F se selecteaza codul 200 - Accize si data luarii in evidenta.
Prin urmare, un platitor de accize are ca obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor: Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete SAF-T pentru Contribuabili Mici Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- depunerea lunara a declaratiei de accize (
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art. 346 alin. (4) din Codul fiscal.
Prosumatorii sunt platitori de accize, insa beneficiaza de scutire de la plata acestora in baza notificarii depuse in acest scop.
Au totusi obligatia depunerii formularului 100 pe zero la ANAF.
In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata de societatea dvs.
De asemenea, in decontul de accize (formularul 120) se va completa la coloana cantitatea eliberata pentru consum cantitatea de energie electrica furnizata direct consumatorului final din Romania (o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final – art.358 alin.(3) din Codul fiscal).
Una din obligatiile ce revin unui platitor de accize este cea prevazuta la art.346 alin.(4) din Codul fiscal si consta in depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.
Pentru anumite produse energetice si energie electrica, modul in care produsul accizabil este utilizat, reprezinta un criteriu in functie de care se aplica un nivel de accize diferentiat produsului respectiv. Scopul comercial este definit la pct. 4 alin. (1) de la titlul VIII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, redate mai jos:
”4. (1) In aplicarea art. 342 din Codul fiscal, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica difera in functie de scopul in care sunt utilizate aceste produse, respectiv comercial sau necomercial. Utilizare in scop comercial reprezinta utilizarea acestor produse de catre un operator economic in cadrul activitatii sale economice, astfel cum este definit la pct. 1 alin. (4), precum si utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public.
(2) Cand are loc o utilizare combinata intre utilizarea in scop comercial si utilizarea in scop necomercial, nivelul accizelor pentru produsele energetice prevazute la art. 355 alin. (3) lit. f)-h) din Codul fiscal si pentru energia electrica se aplica proportional, corespunzator fiecarui tip de utilizare.”
Prin urmare, in Decontul de accize (formular 120) aferent anului de raportare 2023, cantitatea de energie electrica produsa de o societate din surse regenerabile si utilizata pentru consumul propriu in perioada septembrie - decembrie 2023 se va inscrie la:
Sectiunea B. Date privind accizele, I. Pentru produse supuse accizelor armonizate, lit. G. Produse energetice, Pozitia 9. Energie electrica, subpozitia 9.1. Energie electrica utilizata in scop comercial, coloana 2, si cantitatea in Mwh utilizata in scop comercial (consum propriu).