Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Venituri din arenda: Ce taxe platesti si ce trebuie sa declari la ANAF [Ghid complet]

Data aparitiei: 28 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din arenda: Ce taxe platesti si ce trebuie sa declari la ANAF [Ghid complet]
arendaimpozit arendavenituri din arendadeclaratia unica

ANAF a realizat un ghid pentru contribuabilii persoane fizice care realizeaza in anul 2025 venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal. Acesta cuprinde cele mai intalnite situatii in ceea ce priveste obtinerea de astfel de venituri (arendarea de bunuri agricole cum ar fi: terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite etc). De asemenea, acest ghid contine si principalele obligatii fiscale ale platitorilor de venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Impozitul pe venit

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozitul pe venit

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat se retine si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Obligatii declarative

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatii declarative

Platitorii de venituri din arenda au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, in care declara impozitul pe veniturile din arenda calculat si retinut.
Formularul 112 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.


Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat, eliberat in conditiile Legii nr.214/2024 privind utilizarea semnaturii electronice, a marcii temporale si prestarea serviciilor de incredere bazate pe acestea.

Platitorii de venituri din arenda nu au obligatia completarii si depunerii Declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit – formular 205.

Contributia de asigurari sociale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Contributia de asigurari sociale

Persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru aceste venituri.

Contributia de asigurari sociale de sanatate

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Contributia de asigurari sociale de sanatate

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal o reprezinta:


a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal realizate cu alte categorii de venituri realizate, dupa cum urmeaza:

a) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal;
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
d) venitul si/sau castigul/castigul net din investitii;
e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venitul brut, castigul si/sau venitul impozabil din alte surse. 

--> Situatia in care persoanele fizice realizeaza venituri din arenda, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara

In acest caz, platitorul de venit are obligatia sa calculeze contributia de asigurari sociale de sanatate prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei de calcul, sa o retina si sa o plateasca. In contractul incheiat intre parti se precizeaza obligatia platitorului de venit de a calcula, retine si plati contributia prin retinere la sursa, in anul in curs.
Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.

Platitorul de venit depune formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care contributia de asigurari sociale de sanatate a fost retinuta. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in cadrul aceluiasi termen. 

--> Cazul in care persoanele fizice realizeaza venituri din arenda din mai multe surse iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara

In aceasta situatie, persoana fizica desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze contributia de asigurari sociale de sanatate prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul12, sa retina si sa plateasca contributia pentru anul in curs.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate.
In acest caz, platitorul de venit desemnat depune formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care aceasta a fost retinuta. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in cadrul aceluiasi termen.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda din mai multe surse pentru care platitorul de venit a retinut la sursa contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta fiind aferenta unei baze de calcul mai mici decat nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, au obligatia depunerii formularului 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, daca nivelul venitului net cumulat realizat este cel putin egal cu 12 sau cu 24 de salarii minime brute pe tara, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente unei baze de calcul egale, dupa caz, cu nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

Persoana fizica are obligatia depunerii formularului 212 – Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Contributia retinuta de catre platitorul de venit este luata in calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de catre respectivii contribuabili.
Platitorii de venituri care au retinut la sursa contributia de asigurari sociale de sanatate elibereaza, la solicitarea contribuabililor care au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, un document cu privire la nivelul contributiei retinute. Documentul eliberat contribuabilului, la solicitarea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.

--> Cazul in care venitul net din arenda pentru care impozitul se retine la sursa de catre platitorul de venit, estimat a se realiza pe fiecare sursa, este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, dar nivelul cumulat al acestor venituri este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara

In acest caz, platitorul de venit nu are obligatia retinerii la sursa a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Persoana fizica are obligatia depunerii formularului 212 – Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor prin care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata.

--> Situatia in care persoanele fizice care obtin venituri din arenda pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate, realizeaza si venituri din urmatoarele categorii: venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii sau venituri din alte surse

In acest caz, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoanele fizice au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, cu exceptia situatiei in care veniturile realizate se incadreaza in plafonul pentru care platitorii de venituri au retinut la sursa contributia de asigurari sociale de sanatate, iar nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile obtinute in anul de realizare a veniturilor este egal cu nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate retinute in cursul anului fiscal de catre platitorii de venituri.

--> Situatia in care persoana fizica opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si incepe, in cursul aceluiasi an fiscal in care a exercitat optiunea, sa realizeze venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal
 

In situatia in care persoana fizica a optat pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prin depunerea formularului 212 – Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, si incepe, in cursul aceluiasi an fiscal in care a exercitat optiunea, sa realizeze venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, aceasta are obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara.

Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru care s-a optat pentru anul in care au fost realizate veniturile din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal este luata in calcul la stabilirea contributiei anuale. In aceasta situatie, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate se procedeaza astfel: 

a) in cazul in care baza anuala de calcul este nivelul a 12 sau 24 salarii minime brute pe tara se datoreaza diferenta de contributie intre cea aferenta bazei anuale de calcul si cea aferenta bazei de calcul de 6 salarii minime brute pe tara;

b) in cazul in care baza anuala de calcul este nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, se datoreaza contributia pentru care s-a optat, respectiv contributia aferenta bazei anuale de calcul de 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datoreaza contributia.

Ghidul ANAF poate fi consultat integral AICI >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X