email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de autor. Cand NU exista obligatia depunerii Declaratiei unice

Venituri din drepturi de autor. Cand NU exista obligatia depunerii Declaratiei unice
declaratia unicadrepturi de autorcas

Cei care obtin venituri din drepturi de autor au obligatia, conform legii, sa declare sumele obtinute si sa plateasca impozit si contributii (daca depasesc plafonul, insa exista si exceptii. 

Analizam cazul unei societati care a platit in cursul anului 2022 catre o persoana fizica, drepturi de autor cu retinere impozit de 10% (prevedere expresa in contract, PF fiind salariat in alta parte). Pana in luna septembrie 2022, beneficiarul a avut contract de munca. Incepand cu luna octombrie 2022, pentru ca a depasit plafonul de 12 salarii minime, firma a inceput sa ii retina CAS 25% si CASS 10% in cotele aplicate la venitul lui lunar obtinut. La sfarsitul anului 2022 contributiile retinute sunt mai mici fata de nivelul anual datorat de catre persoana fizica.

Beneficiarul de venit are obligatia sa depuna declaratia unica si datoreaza CAS si CASS? Daca da, cum datoreaza pentru diferenta sau contributiile integral pe 12 luni, fara a se tine cont de ceea ce a retinut firma?
 

Venituri din drepturi de autor - Declaratia unica: raspunsul specialistului

Veniturile din drepturi de autor sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala si se supun regulilor de impunere fiscala aferente acestei categorii de venituri.

Potrivit art. 132 alin. (1) si (2) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.

(2) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, platitorilor de venituri din pensii, platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorilor de venituri in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. (5) din legea sus-mentionata, Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala (...), pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4), sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 681 alin. (2).

Referitor la CASS, potrivit art. 174 alin. (5) din acelasi act normativ, in vigoare pentru anul 2022, Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, (...), pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.

Astfel, daca persoana fizica realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) si sa depuna

formularul 112 Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii impozitului pe venit, contributiilor (CAS si CASS) prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza CAS, in anul in curs.

Nivelul contributiilor calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

In aceasta situatie, persoana fizica (beneficiara venitului din drepturi de autor) nu are obligatia depunerii Declaratiei unice.
 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicadrepturi de autorcas


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2023
Ultima actualizare: 01 Mai 2023

Votati articolul "Venituri din drepturi de autor. Cand NU exista obligatia depunerii Declaratiei unice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X