Din punct de vedere al impozitului pe venit, arendasul (platitorul de venit) are obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile formularul 112- Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in care declara impozitul pe veniturile din arenda calculat si retinut.
Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si platit de catre arendas este impozit final, respectiv arendatorul (beneficiarul venitului) nu are alte obligatii declarative in legatura cu impozitul aferent veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole.
Cum se calculeaza impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole
Impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit (arendasi) la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste pe baza contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Impozitul astfel calculat si retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
De asemenea, arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile formularul 112 - “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) (bifand corespunzator sectiunea C si selectand la rubrica Tip asigurat – pct. 26. - PF care realiz.ven. din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa).
Formularul 112 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in baza unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile legii.
Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si platit de catre arendas este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligatii declarative/de plata doar in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz.
Venituri din arenda: contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
In situatia in care veniturile din arenda sunt obtinute de la un singur platitor de venit (arendas) iar nivelul net al acestora este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendasul are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa o declare corespunzator in formularul 112 (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).
In situatia in care veniturile din arenda sunt realizate de la mai multi platitori de venit (arendasi), iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, arendasul de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii prin formularul 112 a CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).
In situatia in care nivelul veniturilor obtinute de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul are obligatia depunerii a formularului 212 “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, in vederea declararii si platii CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor) – termen 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (4) din Codul fiscal.
Totodata, va rugam sa aveti in vedere faptul ca arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului de arendare la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special.
In functie de situatia fiscala proprie, se vor avea in vedere si prevederile Capitolului II - Venituri din activitati independente al Titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prevederile Titlului VII – Taxa pe valoarea adaugata din acelasi act normativ.
Conformarea voluntara la declararea si plata obligatiilor fiscale scuteste contribuabilii de eventualele neplaceri cauzate de calcularea unor majorari de intarziere/penalitatati de nedeclarare sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale.
Studiu de caz: Monografie contabila pentru contractele de arenda
In luna aprilie, o societate platitoare de impozit pe profit a incheiat un contract de arenda cu persoane fizice si juridice platitori si neplatitori de TVA. Cum se evidentiaza in contabilitate aceste contracte? Care este monografia contabila de evidentiere a datoriei catre arendatori? Care este monografia contabila pana la achitarea datoriei atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice?
Raspunsul specialistului: Contractul de arendare reprezinta potrivit art. 1777 din Legea 287/2009 privind Codul civil un contract de locatiune a bunurilor agricole. Astfel, pornind de la definitia locatiunii, putem afirma ca arendarea are drept obiect exploatarea pe o durata determinata a bunurilor agricole, in schimbul unui pret stabilit prin contractul incheiat intre arendator si arendas (contractul de arendare). Arendatorul este proprietarul bunurilor agricole, iar arendasul este locatarul.
Din punct de vedere fiscal, veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole se include in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.
In contabilitatea arendasului (locatarului) contractul de arenda se inregistreaza prin recunoasterea arendei datorate potrivit pretului stabilit in contract cu plata in numerar sau in natura in baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene sau ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Nota contabila efectuata va fi:
612 Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile = 401 Furnizori /462 Creditori diversi (persoane fizice)
In ceea ce priveste inregistrarea arendei datorate catre persoanele fizice, trebuie avute in vedere prevederile legislatiei fiscale privind retinerea la sursa a impozitului pe veniturile din arenda in conformitate cu art. 84 din Codul fiscal.
Astfel, in baza acestui articol, se determina de catre arendas venitul net datorat catre persoana fizica prin scaderea din pretul brut stabilit in contract a unei cote forfetare de 40% reprezentand cheltuielile deductibile aferente venitului. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Evidentierea in contabilitate a impozitului retinut la sursa se face prin urmatoarea nota contabila:
462 Creditori diversi = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
Trebuie avut in vedere faptul ca impozitul aferent veniturilor din arenda calculat si retinut de arendas se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Declararea impozitului aferent veniturilor din arenda retinut de platitorul de venit se face cu ajutorul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sursa: AJFP Galati
Foto: pexels.com