Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Refuzarea unei facturi in SPV: Iata cum trebuie sa procedati corect!

Data actualizarii: 20 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Refuzarea unei facturi in SPV: Iata cum trebuie sa procedati corect!
refuz factura electronicae-facturaobiectii e-facturafactura electronica

Pentru a refuza o factura electronica in sistemul RO e-Factura, destinatarul trebuie sa notifice emitentul printr-un mesaj in acest sistem, indicand motivele obiectiilor sale fata de factura primita. Procedura este detaliata in Ordonanta de Urgenta nr. 120/2021, articolul 4, alineatul (9).

Obiectii RO e-Factura: modalitate de refuz facturi electronice

In ceea ce priveste termenul de refuz al facturilor, legislatia nu specifica un termen exact pentru notificarea emitentului in cazul obiectiilor. Prin urmare, este prudent sa efectuati aceasta notificare cat mai curand posibil dupa identificarea unei probleme cu factura, pentru a permite corectarea acesteia intr-un timp rezonabil si pentru a evita intarzierile in procesarea platilor sau in reconcilierea contabila.

Potrivit Codului Civil, termenul general de prescriptie pentru drepturile de creanta este de 3 ani, incepand de la data la care dreptul de actiune a devenit exigibil sau de la data la care creditorul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca nasterea dreptului de actiune. Totodata, trebuie sa aveti in vedere ca in relatia comerciala intre parteneri, termenul pentru a ridica obiectii la o factura este adesea definit in cadrul contractelor comerciale stabilite intre parti. Deci, verificati si clauzele contractuale care stabilesc termene specifice pentru contestarea facturilor.

In concluzie, recomand sa actionati prompt in formularea obiectiilor legate de facturile primite prin sistemul RO e-Factura, atat in sistemul RO e-Factura cat si direct cu partenerul comercial, pentru a facilita o gestionare eficienta si corecta a discrepantelor in tranzactiile comerciale.

Recomand, de asemenea, sa revizuiti cu atentie termenii stabiliti in contractele comerciale, care pot avea prevederi particulare referitoare la contestarea facturilor.

Temei legal

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
Art. 4. -
(9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.

 

Explicatii oferite in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X