email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile

Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile
Vanzare autoturism amortizat integralvaloarea de piatamonografie vanzare autoturismdosar preturi transfer

In cadrul acestui studiu de caz, analizam situatia in care o societate platitoare de TVA si impozit pe profit decide sa vanda un autoturism, amortizat integral, catre tatal administratorului unic. In acest context, se ridica intrebari legate de obligatia de a intocmi un dosar al preturilor de transfer, necesitatea realizarii unui raport de evaluare, precum si determinarea implicatiilor fiscale aferente tranzactiei.

Deoarece autoturismul a fost achizitionat cu TVA deductibil (presupunem acest lucru pentru o societate platitoare de TVA), vanzarea va fi supusa TVA-ului, chiar daca autoturismul este complet amortizat. TVA-ul va fi aplicat la pretul de vanzare al autoturismului.

Cota de TVA aplicabila este 19%, iar factura emisa catre tatal administratorului va include TVA-ul corespunzator.

Venitul din vanzarea autoturismului va fi considerat venit impozabil pentru societate, care va fi supus impozitului pe profit.

Avand in vedere ca tranzactia se realizeaza intre o persoana afiliata (tatal administratorului) si societate, aceasta tranzactie trebuie sa fie in conformitate cu principiul pretului de piata.

Dosarul preturilor de transfer este obligatoriu pentru tranzactiile cu persoane afiliate daca se depasesc anumite praguri de materialitate stabilite de legislatie, conform art. 11 si art. 7 din Codul Fiscal. In cazul in care valoarea tranzactiei nu depaseste aceste praguri (de exemplu, 250.000 EUR pentru servicii sau 350.000 EUR pentru bunuri), dosarul preturilor de transfer nu este obligatoriu, insa pretul trebuie sa fie justificat ca fiind de piata.

Pentru a justifica pretul de vanzare ca fiind la valoarea de piata, se recomanda efectuarea unui raport de evaluare al autoturismului de catre un evaluator autorizat. Acest raport poate fi folosit pentru a demonstra ca pretul tranzactiei este unul corect si nu este sub pretul de piata, in special intr-o tranzactie intre persoane afiliate.

Desi raportul de evaluare nu este obligatoriu din punct de vedere legal, este recomandat pentru a evita eventualele controale fiscale si posibile ajustari din partea ANAF.

Monografia contabila: 461 = % 7583, 4427, 2813 = 2133.



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Vanzare autoturism amortizat integralvaloarea de piatamonografie vanzare autoturismdosar preturi transfer


Data aparitiei: 11 Septembrie 2024

Votati articolul "Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X