Stim ca terenurile nu se amortizeaza, astfel ca reevaluarea acestora nu prezinta niciun impact fiscal pana la scoaterea din evidenta (vanzarea). Impozitarea rezervei din reevaluarea terenurilor se va efectua cu ocazia scoaterii din evidenta, concomitent cu trecerea pe cheltuieli a sumelor inregistrate in contul 2111 („Terenuri”), sume care includ si contravaloarea reevaluarilor efectuate ulterior achizitiei.
Reevaluare terenuri - studiu de caz privind implicatiile fiscale
Intrebare:
"O societate cu raspundere limitata detine mai multe terenuri, printre care: un teren pe care este in curs de executie un proiect rezidential si mai multe terenuri agricole. Terenul pe care urmeaza sa se finalizeze proiectul rezidential a fost reevaluat in 2021, iar aceasta reevaluare a fost inregistrata in contabilitate. Terenurile agricole nu au fost reevaluate.
1. Era obligatorie reevaluarea tuturor terenurilor in anul 2021?
2. Daca a fost inregistrat plusul din reevaluare in anul 2021, era obligatoriu sa facem reevaluarea terenului respectiv in fiecare an?
3. Din punct de vedere fiscal, care este impactul daca se reevalueaza si se inregistreaza raportul in contabilitate?"
Raspuns:
1. La pct. 105 din Reglementarile contabile se precizeaza ca:
Elementele dintr-o categorie de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.
Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din categoria din care face parte trebuie reevaluate. O categorie de imobilizari corporale cuprinde active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate in exploatarea unei entitati.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Exemple de categorii de imobilizari corporale sunt: terenuri; cladiri; masini si echipamente; nave; aeronave etc. Prin urmare, din aceste prevederi rezulta ca toata grupa de terenuri ar fi trebuit reevaluata in anul 2021.
2. La pct. 106 se fac urmatoarele precizari:
Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.
Valoarea justa a imobilizarilor corporale este determinata, in general, plecand de la valoarea lor de piata, pe baza informatiilor pe care le-ar utiliza participantii de pe piata atunci cand stabilesc pretul activului, presupunand ca participantii de pe piata actioneaza pentru a obtine un beneficiu economic maxim.
Valoarea justa reprezinta pretul care ar fi incasat pentru vanzarea unui activ intr-o tranzactie reglementata pe piata principala (daca exista) sau cea mai avantajoasa, la data evaluarii, in conditiile curente de piata (adica un pret de iesire), indiferent daca respectivul pret este direct observabil sau este estimat utilizand o alta tehnica de evaluare.
Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale nu mai poate fi determinata, valoarea activului prezentata in bilant trebuie sa fie valoarea sa reevaluata la data ultimei reevaluari, din care se scad ajustarile cumulate de valoare.
Prin urmare, reevaluarea nu trebuie efectuata in fiecare an, ci se efectueaza cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului. Cu alte cuvinte, sa nu existe diferente semnificative intre valoarea de piata si valoarea inregistrata in evidenta contabila de la ultima reevaluare.
In general, firmele efectuau reevaluarile contabile cam la aceeasi perioada pentru care se efectuau evaluarile in scop fiscal.
3. Potrivit prevederilor de la art. 26 alin. (6) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuate dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scoaterii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
Concluzie: Prin urmare, avand in vedere ca terenurile nu se amortizeaza, din punct de vedere fiscal reevaluarea nu are impact fiscal decat in conditiile in care s-ar vinde aceste terenuri, respectiv rezerva din reevaluare se va impozita la momentul scoaterii din gestiune a acestor mijloace fixe, in situatia in care, la momentul respectiv, societatea ar fi platitoare de impozit pe profit.
Rezolva profesionist orice provocare fiscal-contabila cu Monitorul Contabil!
Revista Monitorul Contabil este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>
Foto: pixabay.com