Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat traducerea in limba romana a Liniilor Directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale (Ghidul O.C.D.E.), editiile 2010, 2017 si 2022.
Preturile de transfer: ANAF a publicat traducerea in limba romana a Liniilor Directoare
Astfel, in contextul aprobarii participarii Romaniei ca membru asociat la Proiectul BEPS (Erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - OCDE, prin Legea nr. 124/2017 din 30 mai 2017, tara noastra si-a asumat obligatia de a implementa cele patru standarde minime ale BEPS (Actiunea 5 privind practicile fiscale daunatoare, Actiunea 6 privind abuzul de tratate fiscale, Actiunea 13 privind raportarea de la tara la tara si Actiunea 14 cu privire la mecanismele de solutionare a litigiilor).
Pentru indeplinirea cerintelor O.C.D.E. privind transparenta si accesibilitatea contribuabililor la informatii publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin Directia Generala Coordonare Control Fiscal a intreprins demersurile necesare in vederea traducerii OECD Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations, editiile 2010, 2017 si 2022.
Despre importanta preturilor de transfer
Preturile de transfer sunt importante atat pentru contribuabili cat si pentru administratiile fiscale, deoarece ele determina in mare parte veniturile si cheltuielile si, prin urmare, profiturile impozabile ale intreprinderilor asociate din diferite jurisdictii fiscale. Problemele legate de preturile de transfer au aparut initial in tranzactiile dintre intreprinderile asociate care isi desfasoara activitatea in cadrul aceleiasi jurisdictii fiscale. Ghidul OCDE are ca scop revizuirea si compilarea rapoartelor anterioare ale Comitetului pentru afaceri fiscale al OCDE care abordeaza preturile de transfer si alte aspecte fiscale conexe cu privire la intreprinderile multinationale.
Ce sunt preturile de transfer - definitia pentru intreprindere asociata
Cu privire la impozitarea intreprinderilor multinationale, una dintre cele mai dificile probleme care a aparut este stabilirea preturilor de transfer la valoarea de piata in scopuri fiscale.
Preturile de transfer sunt preturile la care o intreprindere transfera bunuri corporale si imobilizari necorporale sau ofera servicii intreprinderilor afiliate.
In sensul prezentului Ghid OCDE, o „intreprindere asociata” este o intreprindere care indeplineste conditiile prevazute la Articolul 9 alineatele (1a) si (1b) din Modelul de Conventie Fiscala al OCDE. In aceste conditii, doua intreprinderi sunt asociate daca una dintre intreprinderi participa direct sau indirect la gestionarea, controlul sau capitalul celeilalte sau daca „aceleasi persoane participa direct sau indirect la gestionarea, controlul sau capitalul” ambelor intreprinderi (si anume, daca ambele intreprinderi se afla sub control comun).
Prezentul Ghid OCDE care se concentreaza asupra aspectelor internationale ale preturilor de transfer. Aceste aspecte internationale sunt mai dificil de abordat, deoarece implica mai multe jurisdictii fiscale si, prin urmare, orice ajustare a pretului de transfer intr-o singura jurisdictie fiscala implica faptul ca se impune o schimbare corespunzatoare si intr-o alta jurisdictie. Cu toate acestea, in cazul in care cealalta jurisdictie fiscala nu este de acord sa efectueze o ajustare corespunzatoare, grupul de intreprinderi multinationale va fi impozitat de doua ori pentru aceasta parte a profiturilor sale. Pentru a minimiza riscul unei astfel de duble impuneri este necesar un consens international cu privire la modul de stabilire in scopuri fiscale a preturilor de transfer pentru tranzactiile transfrontaliere.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul OCDE se concentreaza pe aplicarea principiului valorii de piata pentru a evalua preturile de transfer ale intreprinderilor asociate. Ghidul OCDE isi propune sa ajute administratiile fiscale (atat cele din tarile membre ale OCDE cat si cele din tarile terte) si intreprinderile multinationale indicandu-le metode de a gasi solutii reciproc avantajoase pentru cazurile de stabilire a preturilor de transfer, reducand astfel la minimum conflictele dintre diferitele administratii fiscale dar si pe cele dintre administratiile fiscale si intreprinderile multinationale, evitand astfel procese costisitoare. Ghidul OCDE analizeaza metodele prin care se poate analiza in ce masura termenii si conditiile in care se desfasoara relatiile comerciale si financiare in cadrul unei intreprinderi multinationale indeplinesc principiul valorii de piata si discuta aplicarea practica a acestor metode. Acesta include si o discutie despre metoda de repartizare globala dupa o formula prestabilita.
Prezentul Ghid OCDE are ca scop, in primul rand, sa reglementeze solutionarea cazurilor de stabilire a preturilor de transfer in cadrul procedurilor amiabile si, dupa caz, in cadrul procedurilor de arbitraj, intre tarile membre ale OCDE”. Acesta ofera in continuare indrumari atunci cand a fost formulata o cerere de ajustare corespondenta. Comentariul privind Articolul 9 alineatul (2) din Modelul de Conventie Fiscala al OCDE clarifica faptul ca statul de la care se solicita o ajustare corespondenta ar trebui sa respecte cererea numai daca statul respectiv „considera ca cifra profiturilor ajustate reflecta in mod corect ceea ce ar fi fost profiturile daca tranzactiile sar fi desfasurat in conditii de valoare de piata”. Aceasta inseamna ca, in cadrul procedurilor autoritatii competente, statul care a propus ajustarea primara are sarcina de a demonstra celuilalt stat ca ajustarea „este justificata atat in principiu, cat si in ceea ce priveste suma”. Se asteapta ca ambele autoritati competente sa adopte o abordare bazata pe cooperare in solutionarea procedurilor pe cale amiabila.
Preturi de tranfer: ce revizuiri au fost efectuate de-a lungul timpului
Prezentul Ghid OCDE se concentreaza asupra celor mai importante probleme de principiu din domeniul preturilor de transfer. Comitetul pentru afaceri fiscale intentioneaza sa isi continue activitatea in acest domeniu. O revizuire a Capitolelor I-III si un nou Capitol IX au fost aprobate in 2010, reflectand activitatea desfasurata de catre Comitet privind comparabilitatea, metodele tranzactionale de profit si chestiuni legate de preturile de transfer ale restructurarii intreprinderilor.
In 2013, orientarile privind regimurile de protectie (safe harbours) au fost, de asemenea, revizuite pentru a recunoaste ca regimurile de protectie stabilite in mod corespunzator pot contribui la usurarea unor sarcini de conformare si pot oferi contribuabililor o mai mare certitudine.
In 2016, acest Ghid al OCDE a fost revizuit in mod substantial pentru a reflecta clarificarile si revizuirile convenite in rapoartele BEPS din 2015 privind Actiunile 8-10 Alinierea preturilor de transfer calculate la crearea de valoare si privind Actiunea 13, Documentatia preturilor de transfer si Raportul tara cu tara. In 2018, a fost aprobata o revizuire a indrumarilor privind aplicarea metodei impartirii profitului in Capitolul II,precum si adaugarea unei noi anexe la Capitolul VI, care ofera indrumari administratiilor fiscale cu privire la aplicarea abordarii imobilizarilor necorporale greu de evaluat (HTVI).
In cele din urma, in 2020 a fost adaugat un nou Capitol X la acest Ghid pentru a incorpora indrumari privind aspectele legate de preturile de transfer ale tranzactiilor financiare. Comitetul intentioneaza sa efectueze revizuiri periodice ale experientelor tarilor membre ale OCDE si ale tarilor terte selectate in ceea ce priveste aplicarea principiului valorii de piata cu scopul de a identifica domeniile in care lucrarile suplimentare ar putea fi necesare.
Foto: pexels.com