email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare cladire: cum se calculeaza amortizarea fiscala

Reevaluare cladire: cum se calculeaza amortizarea fiscala
reevaluare cladirecalcul amortizareamortizare fiscalaamortizare contabila

Ne propunem sa aflam in articolul de astazi cum se calculeaza amortizarea fiscala pentru o cladire reevaluata: la cost istoric sau la valoarea reevaluata?

Amortizarea contabila pentru imobilizari corporale reevaluate

Conform pct. 99 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 amortizarea contabila calculata pentru imobilizarile corporale reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

De asemenea, potrivit pct. 104 din reglementari, in cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei altei valori atribuite inainte acelui activ.

In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii. Practic, valoarea reevaluata a cladirii se amortizeaza pe durata de utilizare ramasa, prin recalcularea amortizarii lunare incepand cu luna ianuarie aferenta anului urmator datei de 31 decembrie pentru care s-a efectuat reevaluarea cladirii.

Amortizare fiscala cladire reevaluata

Din punct de vedere fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii fiscale a mijloacelor fixe conform art. 28 alin. 1 din Codul fiscal. Din definitia de la art. 7 pct. 44 lit. c din Codul fiscal reiese ca valoarea fiscala este data de costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.

In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

Reiese ca amortizarea fiscala se determina pe baza valorii reevaluate a cladirii, similar amortizarii contabile a cladirilor reevaluate.

Insa, din punct de vedere fiscal, trebuie tinut cont de si de prevederile art. 26 alin. 6 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 2 lit. b din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal potrivit carora rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, se impoziteaza ca elemente similare veniturilor concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 



Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluare cladirecalcul amortizareamortizare fiscalaamortizare contabila


Data aparitiei: 19 Iunie 2023

Votati articolul "Reevaluare cladire: cum se calculeaza amortizarea fiscala":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X