Ne propunem sa aflam in articolul de astazi cum se calculeaza amortizarea fiscala pentru o cladire reevaluata: la cost istoric sau la valoarea reevaluata?
Amortizarea contabila pentru imobilizari corporale reevaluate
Conform pct. 99 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 amortizarea contabila calculata pentru imobilizarile corporale reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
De asemenea, potrivit pct. 104 din reglementari, in cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei altei valori atribuite inainte acelui activ.
In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii. Practic, valoarea reevaluata a cladirii se amortizeaza pe durata de utilizare ramasa, prin recalcularea amortizarii lunare incepand cu luna ianuarie aferenta anului urmator datei de 31 decembrie pentru care s-a efectuat reevaluarea cladirii.
Amortizare fiscala cladire reevaluata
Din punct de vedere fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii fiscale a mijloacelor fixe conform art. 28 alin. 1 din Codul fiscal. Din definitia de la art. 7 pct. 44 lit. c din Codul fiscal reiese ca valoarea fiscala este data de costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.
In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.
Reiese ca amortizarea fiscala se determina pe baza valorii reevaluate a cladirii, similar amortizarii contabile a cladirilor reevaluate.
Insa, din punct de vedere fiscal, trebuie tinut cont de si de prevederile art. 26 alin. 6 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 2 lit. b din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal potrivit carora rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, se impoziteaza ca elemente similare veniturilor concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Foto: pixabay.com