email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale

Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale
modificari codul fiscallegea 227/2015accize alcoolaccize tutun

Printr-un proiect de OUG, Ministerul Finantelor propune modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale.

Potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de OUG, in urma actiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizati, ce inregistreaza obligatii fiscale neachitate foarte mari, esalonate sau restructurate, privind respectarea prevederilor art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, au fost identificate deplasari de produse accizabile din locurile de receptie
fara a avea loc o tranzactie, evitandu-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat
, organele fiscale neavand posibilitatea verificarii stocurilor.

Mai mult, plasarea acestora a fost motivata de lipsa spatiului de depozitare in spatiile declarate si autorizate pentru receptia de produse accizbile, insa, in fapt, in aceste spatii de receptie nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile. In vederea stoparii acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel incat destinatarul inregistrat care doreste mutarea produselor accizabile din locul de receptie sa plateasca anticipat accizele aferente. Totodata, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiasi reguli si pentru antrepozitarii autorizati. 

Avand in vedere introducerea noilor prevederi propuse de la art. 345 alin. (3^1) si (3^3) din proiectul de act normativ, din care rezulta obligatia de depozita produsele doar in spatiile autorizate pana la plata accizelor, este necesara abrogarea obligatiei destinatarului inregistrat prevazuta la art. 375 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, respectiv, in cazul in care nu se utilizeaza optiunea de livrare directa conform art. 401 alin. (3) din Codul fiscal, de a depozita produsele receptionate doar in spatiile declarate si autorizate pentru receptia produselor accizabile intrucat nu se mai justifica mentinerea acestei prevederi si a sanctiunii aferente de la art. 452 alin. (1) lit. c^1) din Codul fiscal. Corelativ este necesara modificarea prevederilor art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. 

Se propune introducerea platii anticipate a accizelor in cazul achizitiilor intracomunitare de tutun prelucrat de catre destinatarii inregistrati in vederea stoparii practicilor incorecte ale unor operatori economici care evita plata accizelor datorate bugetului de stat, similar celor prezentate la pct. 1. Pentru corelarea cu prevederile nou introduse este necesara modificarea corespunzatoare si a prevederilor art. 345 alin. (4) si (5) din Codul fiscal. 

In vederea aplicarii unui tratament unitar, se propune completarea art. 435 alin. (5) din Codul fiscal, in sensul exceptarii de la obligatia inregistrarii la autoritatea competenta si a destinatarilor certificati pentru locurile declarate pentru receptia produselor accizabile. 

De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune modificarea art. 452 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, in sensul introducerii in sfera infractiunilor si nerespectarea prevederilor propuse la art. 345 alin. (3^1) – (3^3) avand in vedere necesitatea aplicarii aceluiasi tratament privind plata anticipata a accizelor. 

Alte masuri fiscale

Se propune majorarea sumei de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/luna. Masura se aplica veniturilor din salarii si asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv, cu mentinerea conditiilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscalbugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscallegea 227/2015accize alcoolaccize tutun


Data aparitiei: 04 Iunie 2024

Votati articolul "Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X