email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale

Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale
modificari codul fiscallegea 227/2015accize alcoolaccize tutun

Printr-un proiect de OUG, Ministerul Finantelor propune modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale.

Potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de OUG, in urma actiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizati, ce inregistreaza obligatii fiscale neachitate foarte mari, esalonate sau restructurate, privind respectarea prevederilor art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, au fost identificate deplasari de produse accizabile din locurile de receptie
fara a avea loc o tranzactie, evitandu-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat
, organele fiscale neavand posibilitatea verificarii stocurilor.

Mai mult, plasarea acestora a fost motivata de lipsa spatiului de depozitare in spatiile declarate si autorizate pentru receptia de produse accizbile, insa, in fapt, in aceste spatii de receptie nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile. In vederea stoparii acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel incat destinatarul inregistrat care doreste mutarea produselor accizabile din locul de receptie sa plateasca anticipat accizele aferente. Totodata, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiasi reguli si pentru antrepozitarii autorizati. 

Avand in vedere introducerea noilor prevederi propuse de la art. 345 alin. (3^1) si (3^3) din proiectul de act normativ, din care rezulta obligatia de depozita produsele doar in spatiile autorizate pana la plata accizelor, este necesara abrogarea obligatiei destinatarului inregistrat prevazuta la art. 375 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, respectiv, in cazul in care nu se utilizeaza optiunea de livrare directa conform art. 401 alin. (3) din Codul fiscal, de a depozita produsele receptionate doar in spatiile declarate si autorizate pentru receptia produselor accizabile intrucat nu se mai justifica mentinerea acestei prevederi si a sanctiunii aferente de la art. 452 alin. (1) lit. c^1) din Codul fiscal. Corelativ este necesara modificarea prevederilor art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. 

Se propune introducerea platii anticipate a accizelor in cazul achizitiilor intracomunitare de tutun prelucrat de catre destinatarii inregistrati in vederea stoparii practicilor incorecte ale unor operatori economici care evita plata accizelor datorate bugetului de stat, similar celor prezentate la pct. 1. Pentru corelarea cu prevederile nou introduse este necesara modificarea corespunzatoare si a prevederilor art. 345 alin. (4) si (5) din Codul fiscal. 

In vederea aplicarii unui tratament unitar, se propune completarea art. 435 alin. (5) din Codul fiscal, in sensul exceptarii de la obligatia inregistrarii la autoritatea competenta si a destinatarilor certificati pentru locurile declarate pentru receptia produselor accizabile. 

De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune modificarea art. 452 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, in sensul introducerii in sfera infractiunilor si nerespectarea prevederilor propuse la art. 345 alin. (3^1) – (3^3) avand in vedere necesitatea aplicarii aceluiasi tratament privind plata anticipata a accizelor. 

Alte masuri fiscale

Se propune majorarea sumei de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/luna. Masura se aplica veniturilor din salarii si asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv, cu mentinerea conditiilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscalbugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscallegea 227/2015accize alcoolaccize tutun


Data aparitiei: 04 Iunie 2024

Votati articolul "Proiect MF: modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X