email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF actualizeaza Decontul privind accizele [D120]: Cum arata noul formular

ANAF actualizeaza Decontul privind accizele [D120]: Cum arata noul formular
Decont privind accizeleformular 120completare D120

ANAF a publicat un proiect de ordin care propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 120 "Decont privind accizele". 

Prin Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung au fost aduse modificari si completari Titlului VIII “Accize si alte taxe speciale” din Legea  nr.227/2015 privind Codul fiscal, in sensul redenumirii unor produse pentru care se datoreaza accize si reglementarii accizelor pentru produsele destinate inhalarii fara ardere care contin tutun sau inlocuitori de tutun sau lichide, cu sau fara nicotina, precum si pentru bauturile nealcoolice cu zahar adaugat.

Prin  Ordonanta de urgenta  a Guvernului nr.30/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost introdus regimul de marcare cu timbre a produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, prevazute la art.439 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.

Decont privind accizele: modificari formular 120

  Avand in vedere dispozitiile mentionate mai sus, este necesara actualizarea formularului 120 "Decont privind accizele", dupa cum urmeaza:
  a) la capitolul II de la sectiunea B “Date privind accizele” se actualizeaza produsele supuse accizelor nearmonizate, potrivit Codului fiscal, respectiv:
- lichid cu sau fara nicotina;
- produse care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere;
- produse destinate inhalarii fara ardere care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina; 
- bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5 g- 8 g/100 ml; 
- bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml.
   
b) sectiunea C ”Date privind deducerile din accizele datorate” se completeaza cu  produsele care contin tutun destinate inhalarii fara ardere, pentru care a fost prevazut regimul de marcare cu timbre.

Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin, se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 120 "Decont privind accizele". Formularul se utilizeaza pentru declararea accizelor datorate incepand cu anul 2024. 

Formularul 120: instructiuni de completare 

I. Depunerea decontului

1. Decontul privind accizele se completeaza si se depune anual de catre operatorii economici, platitori de accize, potrivit titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.
2. Decontul privind accizele se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
3. In cazul in care contribuabilul/platitorul corecteaza decontul depus, decontul rectificativ se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.

II. Completarea decontului
   
4. Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului/platitorului"
4.1. In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
In prima casuta se inscrie prefixul RO, in cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
4.2. In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala a succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.
4.3. In rubrica "Denumire" se inscrie denumirea contribuabilului/platitorului.
4.4. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului/platitorului.
   
5. Sectiunea B "Date privind accizele"
Se inscriu sumele cumulate pentru anul de raportare, fiind cuprinse si accizele aferente produselor provenite din import.
   
6. Sectiunea C "Date privind deducerile din accizele datorate"
Se inscriu sumele cumulate, reprezentand deducerile din accizele datorate pentru anul de raportare, in conformitate cu prevederile legale, care se aplica pentru produsele din productia interna, pentru produsele provenite din achizitiile intracomunitare, precum si pentru produsele provenite din import, respectiv contravaloarea marcajelor aferente produselor accizabile supuse marcarii, exclusiv TVA, pentru care se calculeaza acciza datorata in perioada de raportare, potrivit prevederilor titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
7. Sectiunea D "Date de identificare a imputernicitului":
7.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
7.2. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
7.3. In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
7.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

Cum arata noul Formular 120 >>

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Decont privind accizeleformular 120completare D120


Data aparitiei: 29 Aprilie 2024

Votati articolul "ANAF actualizeaza Decontul privind accizele [D120]: Cum arata noul formular":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X