Ministerul Finantelor (MF) a avut o noua intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri pentru a discuta despre implementarea Decontului precompletat e-TVA. In urma consultarilor, institutia a anuntat doua masuri importante destinate sprijinirii companiilor. Printre acestea se numara amanarea aplicarii sanctiunilor legate de utilizarea sistemului e-TVA, precum si clarificari privind colectarea codurilor numerice personale (CNP) in contextul utilizarii e-Factura in tranzactiile B2C.
MF propune prorogarea termenului de aplicare a sanctiunilor pana la 30 iunie 2025
In cadrul intalnirii, Ministerul Finantelor a prezentat situatia deconturilor precompletate transmise pentru luna septembrie si a principalelor erori identificate, bazat pe feed-back-ul contribuabililor pentru decontul precompletat transmis pentru luna August. De asemenea, discutiile au abordat si alte instrumente ce tin de digitalizarea administratiei fiscale, fiind prezentate noile imbunatatiri aduse sistemelor digitale e-Factura, e-Transport si e-Tva, venite ca raspuns la solicitarile primite din partea companiilor.
In urma discutiilor, s-au trasat urmatoarele concluzii:
✔️MF va propune prorogarea termenului de aplicare a sanctiunilor pana la 30.06.2025;
✔️MF va propune modificarile legislative pentru ca transmiterea CNP-ului sa fie strict optionala pentru relatiile comerciale dintre companie si consumator (B2C), pentru a facilita respectarea obligativitatatii utilizarii e-factura in regim b2c;
✔️Vor fi adoptate o serie de masuri care sa conduca la cresterea preciziei datelor, precum si la evitarea transmiterii repetitive de notificari de conformare RO e-TVA in cazul in care diferentele semnificative sunt cauzate de o acuratete insuficienta a datelor din decontul precompletat;
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
✔️MF va publica un ghid cu tipurile de facturi utilizate in sistemul national de facturare electronica RO e-Factura. In plus, ghidul va oferi detalii despre codurile de TVA si regulile aplicabile facturilor in format electronic, pentru a preintampina eventuale erori in depunerea facturilor.
“Datele generate de sistemul e-TVA pentru luna septembrie 2024 arata ca, dintr-un total de peste 360.000 deconturi analizate, pentru ca nu au fost luati in calcul contribuabilii cu TVA la incasare, doar pentru 5,9% s-au inregistrat diferente semnificative. Pentru a asigura o implementare eficienta a sistemului, MF va elabora pentru viitoarele intalniri cu mediul de afaceri, o prezentare a principalelor tipuri de erori, precum si elaborarea unui ghid de coduri, pentru utilizarea corecta a acestora. De asemenea, dorim sa avem intalniri cu dezvoltatorii de softuri contabile, cu scopul de a dezvolta solutii tehnice, adaptate nevoilor lor. Multumim reprezentantilor mediului de afaceri pentru acest dialog constant”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Foto: https://www.facebook.com/mfpromania