Recunoasterea si inregistrarea in contabilitate a imobilizarilor necorporale
Concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare reprezentand aport, achizitionate sau dobandite pe alte cai, se inregistreaza ca si imobilizari necorporale la valoarea de aport, care se asimileaza valorii juste sau costului de achizitie, dupa caz.
Concesiunea se refera la contractul prin care o parte numita concedent cedeaza, contra plata, unei alte parti numite concesionar, pe o perioada determinata de cel mult 49 de ani, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun sau de exercitare a unei activitati, pe riscul si pe raspunderea sa.
Concesiunea poate fi publica sau privata. Concesiunea publica este dreptul acordat de catre administratia publica unei intreprinderi, de a ocupa sau de a exploata o proprietate a domeniului public. Concesiunea privata reprezinta dreptul acordat de o firma unui tert de a fi agentul sau reprezentantul sau pe un teritoriu geografic precis, legat de comercializarea unor produse sau servicii.
Concesiunea se face numai in baza unor licitatii publice sau negocieri directe.
Ea are la baza un caiet de sarcini care contine...
Pentru mai multe detalii apasati aici

Cartea Verde a Contabilitatii

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Marea majoritate a unitatilor cu capital privat sau majoritar privat acorda diurna si peste nivelul deductibilitatii prevazute prin Codul fiscal.
Frecvent, in activitatea practica, apar dispute intre organele fiscale si unitatile cu capital privat sau majoritar privat care acorda diurna si peste nivelul deductibilitatii prevazute prin Codul fiscal.
In cele ce urmeaza se prezenta un exemplu din care rezulta consecintele ce decurg din acordarea de diurna peste nivelul deductibilitatii legale.
Pentru a pune in evidenta modul in care acordarea cheltuielilor cu diurna peste nivelul deductibilitatii prevazute prin Codul fiscal influenteaza profitul contabil brut, profitul impozabil, profitul contabil net si dividendele, vom lua urmatoarele exemple, care are in vedere nivelul diurnei din anul 2007...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Factura poate fi folosita sau nu ca document de decontare ?
Numeroase societati comerciale s-au confruntat si se confrunta de mai mult timp cu urmatorele probleme:
Se achizitioneaza, atat din Romania, cat si din tari ale Uniunii Europene, marfuri numai cu factura.
Facturile se achita in numerar furnizorilor, dar fara a se elibera chitante pentru sumele achitate.
Problemele cu care se confrunta agentii economici din Romania, in cazul efectuarii unor asemenea operatiuni, sunt urmatoarele...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Seminarul Solutii Fiscal-Contabile Anticriza
contabilul.ro te invita sa participi la Seminarul Solutii Fiscal -Contabile Anticriza . Consultantii in practica fiscal-contabila iti prezinta noutatile din Codul Fiscal si Legea Contabilitatii cu aplicare de la 01 ianuarie 2009. Descifreaza alaturi de experti noutatile legislative privind:
- Aplicarea cotei reduse de TVA; Noutati aplicabile in 2009
- Noul formular privind decontul de TVA
- Cerinte noi, din 2009, pentru importatorii de bunuri
- Acordarea bonificatiilor pentru plata inainte de termen a obligatiilor bugetare
- Noua declaratie intrastat
- Modificari importante in legislatia privind casele de marcat.
Inscrie-te la seminar pana pe 02 februarie si beneficiezi de o reducere de 34% .
Pentru mai multe detalii apasati aici
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 e caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro"si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.