In cursul activitatilor comerciale desfasurate de societatile comerciale, din diverse motive, pot exista situatii in care anumite evenimente si operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor sau au fost inregistrate eronat, conducand la inregistrarea si raportarea unui rezultat gresit.
Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza pe seama rezultatului reportat...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Recuperarea si valorificarea deseurilor
Fondul pentru mediu este un instrument economico - financiar destinat sustinerii si realizarii proiectelor prioritare pentru protectie a mediului, in conformitate cu normele si standardele de mediu in vigoare.
Fondul pentru mediu este un fond public, extrabugetar, iar veniturile acestuia sunt venituri publice, ce fac parte din bugetul general consolidat.

Manual de politici contabile - Stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Studiu de caz
In exemplul de mai jos veti vedea cum puteti rezolva problema deseurilor aparute in urma procesului de producetie a materialelor feroase...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea contabila si fiscala a dreptului limitat de deducere a TVA
Incepand cu data de 1 mai 2009, indiferent de locul unde este stabilit furnizorul, in Romania, intr-un stat tert sau intr-un stat membru, un cumparator persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, nu are dreptul sa deduca suma TVA datorata la momentul achizitiei unui autoturism cu greutatea sub 3.500 kg si un numar de cel mult 9 scaune de pasageri. In egala masura, pentru astfel de vehicule nu este deductibila nici cheltuiala cu combustibil si TVA aferenta acestora.
Pentru un autoturism achizitionat se datoreaza TVA in orice situatie: pentru efectuarea unui import, a unei achizitii intracomunitare sau a unei achizitii de la un furnizor roman. Tocmai de aceea, suma TVA datorata si achitata trebuie inregistrata in mod distinct in evidenta contabila si fiscala chiar daca este nedeductibila fiscal atat din punctul de vedere al impozitului pe profit, cat si din punctul de vedere al TVA.
Recunosc faptul ca, pentru mine, evidenta contabila este la fel de importanta ca evidenta fiscala si tocmai de aceea, in expunerea acestor constatari, opinii, recomandari si propuneri necesare pentru evitarea unori erori de interpretare a legislatiei elaborate in regim de urgenta, nu stiu cu ce sa incep: cu inregistrarile contabile sau cu evidentele fiscale?..
Pentru mai multe detalii apasati aici
Inregistrarea in contabilitate a diferentelor rezultate in urma inventarierii
Este indiscutabila obligativitatea efectuarii inventarierii la finele anului, ca etapa premergatoare operatiunilor de inchidere la bilant.
In vederea intocmirii situatiilor financiare anuale la nivelul fiecarei entitati, inventarierea are rolul de a stabili situatia reala a tuturor elementelor de activ si de pasiv, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice.
Cu ocazia inventarierii, trebuie sa se efectueze atat constatarea faptica a elementelor de activ si de pasiv, cat si evaluarea lor la nivelul valorii actuale, denumita valoare de inventar...
Pentru mai multe detalii
apasati aici