Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cesiune parti sociale. Care sunt obligatiile fiscale?

Data aparitiei: 16 August 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cesiune parti sociale. Care sunt obligatiile fiscale?
obligatii fiscalecesiune parti socialesocietate

Analizam cazul unui asociat al unei societati cu 3 asociati care vinde catre un fond de investitii o parte din partile sociale pentru care incaseaza o suma considerabila de bani in contul de persoana fizica.

Care sunt obligatiile fiscale ale societatii si ale asociatului persoana fizica, tinand cont de informatiile de mai jos:

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 6311

Cesiune parti sociale – obligatii: raspunsul specialistului

Referitor la societate

Conform prevederilor pct. 412 din Reglementarile contabile, capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital.

Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate.

Principalele operatiuni care se inregistreaza in contabilitate cu privire la majorarea capitalului sunt: subscrierea si emisiunea de noi actiuni, incorporarea rezervelor si alte operatiuni, potrivit legii.

Operatiunile care se inregistreaza in contabilitate cu privire la micsorarea capitalului sunt, in principal, urmatoarele: reducerea numarului de actiuni sau parti sociale sau diminuarea valorii nominale a acestora ca urmare a retragerii unor actionari sau asociati, rascumpararea actiunilor, acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti sau alte operatiuni, potrivit legii.

In cazul cesiunii partilor sociale, tranzactia se efectueaza intre cesionar si cedent. Drept urmare, societatea ale carei parti sociale sunt cesionate inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.

Pentru cesiunea partilor sociale se incheie un contract de cesiune intre cele doua parti, cedentul si cesionarul.

Contractul de cesiune, in momentul semnarii lui, produce efecte doar intre partile semnatare.

In concluzie, societatea nu efectueaza nicio inregistrarea contabila, capitalul social ramand acelasi.

Referitor la persoana fizica

Obligatiile fiscale de plata si declarative ii revin persoane fizice care cesioneaza.

Potrivit prevederilor art. 91 lit. c) din Codul fiscal, sunt venituri din investitii castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;

Persoana fizica va datora impozitul pe castigul net obtinut in urma cesionarii/instrainarii/vanzarii actiunilor detinute conform art. 98 din Codul fiscal, castig determinat ca diferenta dintre valoarea de instrainare/pretul de vanzare a actiunilor si valoarea lor nominala, dupa cum reiese din prevederile art. 94 alin. (1) coroborat cu art. 7 pct. 44 lit. e) din Codul fiscal.

Conform prevederilor art. 94 alin. (10) lit. b) coroborat cu art. 96 alin. (1)-(2) din Codul fiscal, cedentul in calitate de beneficiar de venit (adica persoana fizica care isi cesioneaza partile sociale) este cel care determina castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, la data efectuarii platilor pretului tranzactiei pe baza de documente justificative, prin intermediul formularului Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care se depune pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V-Venituri din investitii, dupa cum se prevede la art. 122 alin. (3) din Codul fiscal.

Realizarea castigului net are loc la incasarea acestuia.

Impozitul este de 10% si se aplica asupra castigului net obtinut din vanzarea partilor sociale, cu termen de plata 25 mai a anului urmator, asa cum rezulta din prevederile art. 123 alin. (1 indice 2) si alin. (7) din Codul fiscal.

Asadar, castigul net si impozitul pe venit de 10% aferent se declara prin Declaratia unica, care se depune pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale.

Daca venitul obtinut din transferul partilor sociale (castigul) realizat in anul cesiunii este mai mare decat valoarea a 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica va datora si CASS in cota de 10% la valoarea a 12 salarii minime brute, astfel cum rezulta de la art. 155 alin. 1 lit. g) art. 170 alin. (1) alin (2) lit. e) din Codul fiscal.

Daca persoana fizica realizeaza venituri (castiguri) nete peste plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, este obligata la plata CASS.

Pentru anul 2022, plafonul de 12 salarii minime brute pe tara este in suma de 30.600 lei (2.550 lei x 12 luni), astfel ca fostul asociat datoreaza CASS in valoare de 3.060 lei(30.600 lei x 10%). Termenul pentru plata CASS este 25 mai 2023.

Referitor la CAS (contributia la sistemul de pensii), aceasta nu se datoareaza pentru venituri realizate din cesiunea partilor sociale.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga, consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X