Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz

Data actualizarii: 22 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
plata in ratevanzare cu plata in rate

Conform pct. 57 din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, contabilizarea si prezentarea elementelor din bilant si din contul de profit si pierdere se efectueaza tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza. Respectarea acestui principiu are drept scop inregistrarea in contabilitate si prezentarea fidela a operatiunilor economico-financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni.
 

Vanzarea cu plata in rate

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Vanzarea cu plata in rate

Evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative. Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea. De asemenea, contractele incheiate intre parti trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.

Forma juridica a unui document trebuie sa fie in concordanta cu realitatea economica. Atunci cand exista diferente intre fondul sau natura economica a unei operatiuni sau tranzactii si forma sa juridica, entitatea va inregistra in contabilitate aceste operatiuni, cu respectarea fondului economic al acestora.

Potrivit punctelor 440 si 441 din O.M.F.P. nr. 1.802/2014, predarea bunului catre cumparator este asimilata transferului de riscuri si beneficii, deci se vor recunoaste veniturile in totalitate, chiar daca vanzatorul va pastra titlul de proprietate asupra bunurilor pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza.

In contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective catre clienti.

Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  • entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
  • entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
  • marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;
  • este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si
  • costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.


Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia. In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului. Acesta este cazul celor mai multe vanzari cu amanuntul. In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului.

Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari! Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulContabil.ro! Iti garantam ca de acum inainte vei uita de amenzile ANAF! Click aici >>

Important!
Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute. De exemplu, un vanzator poate pastra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza. Intr-un asemenea caz, daca entitatea a transferat riscurile si beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzactia este o vanzare si veniturile sunt recunoscute. Un alt exemplu cand entitatea pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate poate fi o vanzare cu amanuntul, cu o clauza de returnare a banilor in cazul in care clientul nu este satisfacut. In asemenea cazuri, veniturile sunt recunoscute in momentul vanzarii, presupunandu-se ca vanzatorul poate estima in mod fiabil retururile viitoare si poate recunoaste un provizion aferent retururilor pe baza experientei anterioare si a altor factori relevanti.

Nota:
O promisiune de vanzare nu genereaza contabilizarea de venituri.

Din punctul de vedere al TVA, predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate, este considerata livrare de bunuri, cu exceptia contractelor de leasing, conform art. 270 alin. (3) din Codul fiscal.

Prin urmare, atat din punct de vedere contabil, cat si din punct de vedere fiscal, vanzarea cu plata in rate este tratata ca o vanzare normala, care are ca moment de recunoastere a veniturilor/cheltuielilor si al taxei pe valoarea adaugata momentul predarii bunului catre cumparator.

De retinut!
Vanzatorul trebuie sa emita factura pentru intreaga valoare la data predarii bunurilor catre cumparator si ulterior sa incaseze ratele, conform contractului, fara a fi emise alte facturi.
Numai daca bunurile sunt predate dupa achitarea ratelor pot fi emise facturi de avans pentru ratele respective.

Exemplu practic

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu practic

Societatea A, in calitate de vanzator, incheie un contract de vanzare cu plata in rate cu societatea B, in calitate de cumparator, pentru vanzarea unui utilaj.
La semnarea contractului, societatea A percepe un avans, urmand ca bunul sa fie predat cumparatorului dupa doua saptamani.

Contabilitatea vanzatorului A

In contabilitatea vanzatorului A se evidentiaza urmatoarele operatiuni:

--> Emiterea facturii de avans:
                      461 =   %
„Debitori diversi”        419 – „Clienti – creditori”
                                   4427 – „TVA colectata”

--> Incasarea avansului (prima transa), in aceeasi zi:
                         5121 = 461
„Conturi la banci in lei” „Debitori diversi”

--> Evidentierea in contabilitate a facturii, la data transferurilor riscurilor si beneficiilor:


                     461 = %
„Debitori diversi”   7583 – „Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital”
                              4427 – „TVA colectata”

--> Scoaterea din evidenta a utilajului vandut:

        % =    2131 – „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)”
2813 – „Amortizarea instalatiilor si a mijloacelor de transport”
6583 – „Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital”

--> Regularizarea avansului cu minus:
                     461 =   %
„Debitori diversi”   419 – „Clienti – creditori”
                             4427 – „TVA colectata”

--> La fiecare termen de plata, conform extrasului de cont, se evidentiaza in contabilitate incasarea ratelor de la client:
                           5121 = 461
„Conturi la banci in lei”  „Debitori diversi”

In contabilitatea societatii B:

-->Factura de avans este primita la momentul semnarii contractului:
         %    =   404 "Furnizori de imobilizari"
4093 – „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”
4426 – „TVA deductibila”

--> Plata avansului (prima transa), in aceeasi zi:
                       404  =  5121
„Furnizori de imobilizari” „Conturi la banci in lei”

--> Evidentierea in contabilitate a facturii, la data transferului riscurilor si beneficiilor:
     %    =      404   "Furnizori de imobilizari"
2131 – „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)”
4426 – „TVA deductibila”

--> Regularizarea avansului cu minus:
    % = 404   "Furnizori de imobilizari"
4093 – „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”
4426 – „TVA deductibila”

--> La fiecare termen de plata, conform extrasului de cont, se evidentiaza in contabilitate plata ratelor catre societatea A:
                        404   =    5121
„Furnizori de imobilizari” „Conturi la banci in lei”

In capitolul III „Alte precizari” pct. 3 din H.G. nr. 2.139/2004 se mentioneaza ca, in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.

In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau de expert tehnic independent.

Evidentierea in contabilitate a amortizarii, incepand cu luna urmatoare receptiei si punerii in functiune:
                              6811 = 2813
„Cheltuieli de exploatare    „Amortizarea instalatiilor si a mijloacelor de transport”
privind amortizarea imobilizarilor” 

Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari! Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulContabil.ro! Iti garantam ca de acum inainte vei uita de amenzile ANAF! Click aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X