1. Exemplu de calcul privind restituirea in cazul platii cu anticipatie a impozitului pe cladiri
* impozitul pe cladiri pentru un an a fost stabilit la valoare de 300 lei;
* pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri beneficiem de o bonificatie de 8%, conform hotararii consiliului local;
* la data de 9 februarie am platit integral impozitul pe cladiri datorat, respectiv: 276 lei, acordandu-ni-se bonificatia mentionata: 300 x 8% = 24 lei;
* la data de 1 iulie instrainam cladirea;
* trebuie sa ni se restituie urmatoarea suma: 276 lei/12 luni = 23 lei/luna x 5 luni = 115 lei, unde 5 reprezinta numarul de luni incepand cu data de 1 august si pana la data de 31 decembrie;
* restituirea se face in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de restituire la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.
--------------------------------------------------------
Tornada Fiscala de toamna se indreapta spre tine?
Te vom ajuta sa-ti gasesti Conul de Liniste!

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Taxe si Impozite Actual:
Newsletter-ul care face ordine in Marea Dezordine Fiscala!
---------------------------------------------------------
2. Exemple de calcul privind determinarea ratelor la termene de plata
Consideram ca datoram impozitul pe cladiri anual de 250 lei.
Acesta se plateste in doua rate egale, astfel:
a) rata I, pana la data de 31martie inclusiv,
si
b) rata a II-a, pana la data de 30 septembrie inclusiv.
Impozitul pe cladiri aferent unei luni se determina prin impartirea impozitului anual la numarul de luni dintr-un an fiscal, respectiv: 250 lei/12 luni = 20,83 lei.
Impozitul astfel calculat se rotunjeste la 21 lei, in sensul ca fractiunea de 0,83 lei se intregeste la un leu, prin adaos.
2.1. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna ianuarie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 februarie, respectiv 21 lei/ luna x 11 luni = 231 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste astfel:
a) rata I, pana la data de 31martie inclusiv = 105 lei
b) rata a II-a, pana la data 30 septembrie inclusiv = 126 lei.
Practic, rata I cuprinde numai 5 luni, respectiv perioada 1 februarie 30 iunie (21 lei/luna x 5 luni = 105 lei).
In schimb, rata II cuprinde 6 luni, respectiv perioada 1 iulie 31 decembrie (21 lei/luna x 6 luni = 126 lei).
2.2. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna februarie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 martie, respectiv: 21 lei/luna x 10 luni = 210 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste astfel:
a) rata I, pana la data de 31martie inclusiv = 84 lei
b) rata a II-a, pana la data de 30 septembrie inclusiv = 126 lei.
Si aici rata I este mai mica, cuprinzand numai 4 luni, respectiv perioada 1 martie 30 iunie (21 lei/luna x 4 luni = 84 lei). In schimb, rata II cuprinde 6 luni, respectiv perioada 1 iulie 31 decembrie (21 lei/luna x 6 luni = 126 lei).
2.3. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna martie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 aprilie, respectiv: 21 lei/ luna x 9 luni = 189 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste integral pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.4. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna aprilie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 mai, respectiv: 21 lei/luna x 8 luni = 168 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste integral pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.5. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna mai
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 iunie, respectiv: 21 lei/luna x 7 luni = 147 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste integral pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.6. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna iunie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 iulie, respectiv: 21 lei/luna x 6 luni = 126 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste integral pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.7. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna iulie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 august, respectiv: 21 lei/luna x 5 luni = 105 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste astfel pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.8. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna august
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 septembrie, respectiv: 21 lei/luna x 4 luni = 84 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste astfel pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.9. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna septembrie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 octombrie, respectiv: 21 lei/luna x 3 luni = 63 lei.
Impozitul pe cladiri se plateste pana la data de 30 septembrie inclusiv.
2.10. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna octombrie
Calculam impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 noiembrie, respectiv: 21 lei/luna x 2 luni = 42 lei.
Cum ultimul termen de plata prevazut este depasit, plata se considera in termen daca impozitul datorat se pla-teste pana la expirarea perioadei de 30 de zile de la dobandire, inauntrul careia avem obligatia sa depunem declaratia fiscala pentru cladirile dobandite, dar numai tarziu de ultima zi lucratoare a lunii decembrie a anului fiscal respectiv.
2.11. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna noiembrie
Se calculeaza impozitul pe cladiri datorat proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, incepand cu data de 1 decembrie, respectiv: 21 lei/luna x 1 luna = 21 lei.
Cum ultimul termen de plata este depasit, plata se considera in termen daca impozitul datorat se plateste pana la expirarea perioadei de 30 de zile de la dobandire, inauntrul careia avem obligatia sa depunem declaratia fiscala pentru cladirile dobandite, dar nu mai tarziu de ultima zi lucratoare a lunii decembrie a anului fiscal respectiv.
2.12. Dreptul de proprietate se dobandeste in luna decembrie
Avand in vedere ca impozitul pe cladiri se datoreaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirea a fost dobandita, adica incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator, pentru anul curent nu se datoreaza impozit pe cladiri.
Acte normative aplicabile:
Art. 249 alin. (1) si (2), art. 253 alin. (1)-(4), (6)-(7), art. 254 alin. (1)-(2) si (5), art. 255 alin. (1)-(2) din Codul fiscal
Pct. 17 alin. (1), pct. 71 alin. (2)-(4), pct. 72 alin. (2) si (4) la Titlul IX Impozite si taxe locale din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 35/ octombrie 2009