Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Calculul impozitului pe cladiri. Explicatiile specialistului privind modificarea adusa de Legea 241/2020

Data aparitiei: 30 Decembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calculul impozitului pe cladiri. Explicatiile specialistului privind modificarea adusa de Legea 241/2020
Legea nr. 241/2020impozit pe cladirecod fiscal

Legea nr. 241/2020 va introduce, incepand cu 1 ianuarie 2021, simplificarea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice.

Tinand cont de noile prevederi, aflam in continuare cum se procedeaza in situatia in care in apartamentul in care locuieste un contribuabil, dar pentru care exista si un contract de comodat pentru un sediu social, cu activitate declarata la ONRC la respectivul sediu (nedelimitata in scop nerezidential, s-a facut contractul pentru intregul imobil). Este important de mentionat ca nu se deduc cheltuieli de nicio natura. 
 

Calculul impozitului pe cladiri - Legea 241/2020: raspunsul specialistului

Prevederea actuala de la art. 459 alin. 1 din Codul fiscal stipuleaza ca, in cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458.

Modificarea adusa prin Legea 241/2020, care va intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2021, prevede ca impozitul se calculeaza tot prin insumare, dar pentru suprafata folosita in scop nerezidential impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de la art. 458 asupra valorii impozabile stabilite conform art. 457 din Codul fiscal.

 

Deci, spre deosebire de trecut, cand pentru partea nerezidentiala din cladire impozitul se calcula pe baza cotei de 0,2%-1,3% din valoarea impozabila conform art. 458 (valoarea de evaluare, valoarea de constructie sau valoarea de achizitie, dupa caz), dupa data de 1 ianuarie 2021 impozitul pentru partea nerezidentiala se va calcula pe baza cotei de 0,2%-1,3%, dar care se va aplica la valoarea impozabila de la art. 457 din Codul fiscal (adica la valoarea determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/m2, ponderata cu rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea).

De asemenea, modificarea adusa prin Legea 241/2020 prevede ca aceasta modalitate de determinare a impozitului se aplica cu conditia ca cheltuielile cu utilitatile sa nu fie inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, ci a proprietarului persoana fizica.


Celelalte prevederi ale art. 459 din Codul fiscal nu au fost modificate.

Astfel, conform art. 459 alin. 2 din Codul fiscal, in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457. Totodata, potrivit art. 459 alin. 3 din Codul fiscal, daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:

- in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;

- in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 458.

Pentru aplicarea prevederilor art. 459 alin. 3 din Codul fiscal, la pct. 46^1 din Normele metodologice de aplicare se precizeaza ca pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct, impozitul se calculeaza conform art. 458 din Codul fiscal daca exista cheltuieli cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica.

In cazul in care nu exista cheltuieli cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul se calculeaza conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal.

Prevederile art. 459 alin. 1 din Codul fiscal se refera la situatiile in care la adresa cladirii se desfasoara activitate economica, in care suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential sunt evidentiate distinct, cele ale art. 459 alin. 2 si art. 459 alin. 3 lit. a din Codul fiscal se refera la situatiile in care la adresa cladirii nu se desfasoara nicio activitate, indiferent daca suprafetele sunt sau nu delimitate, iar cele ale art. 459 alin. 3 lit. b din Codul fiscal se refera la situatiile in care  la adresa cladirii se desfasoara activitate economica, dar in care suprafetele folosite in scop rezidential si nerezidential nu sunt evidentiate distinct.

In cazul prezentat, daca la adresa cladirii unde este inregistrat un domiciliu fiscal se desfasoara o activitate economica, iar suprafetele nu sunt delimitate, impozitul pe cladiri se determina conform art. 457 din Codul fiscal pentru intreaga suprafata (pentru cladiri rezidentiale), daca cheltuielile cu utilitatile sunt in sarcina proprietarului persoana fizica sau conform art. 458 din Codul fiscal pentru intreaga suprafata (pentru cladiri nerezidentiale), daca cheltuielile cu utilitatile inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica.

Daca la adresa cladirii unde este inregistrat un domiciliu fiscal nu se desfasoara nicio activitate economica, iar suprafetele nu sunt delimitate, impozitul se determina conform art. 457 din Codul fiscal pentru intreaga suprafata.

Cu alte cuvinte, se vor aplica in continuare prevederile art. 459 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 46^1 din Normele metodologice de aplicare.

Prevederile art. 459 alin. 1 din Codul fiscal, modificate prin Legea 241/2020 se refera doar la cladirile cu destinatie mixta, cu suprafetele delimitate distinct in suprafete rezidentiale si suprafetele nerezidentiale si in care se desfasoara activitati economice.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X