Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Prevederi fiscale noi pentru 2010

Data actualizarii: 02 Decembrie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tvaimpozit anticipat

Investitorii de pe piata de capital vor plati de anul viitor un impozit anticipat de 1% pentru fiecare tranzactie in castig. Masura impozitarii fusese suspendata pentru perioada 2008-2009, urmand sa reintre in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Tot in categoria celor care vor pierde intra si microintreprinderile (firmele care au intre 2 si 9 angajati). Posibilitatea pe care acestea o au in prezent, de a opta intre plata unui impozit pe venit de 3% sau a celui pe profit de 16%, nu va mai exista, firmele urmand sa plateasca impozit pe profit ca si celelalte firme. Micilor patroni le va fi mai greu, multi dintre acestia preferand plata impozitului pe venit.

“Este vorba despre o aliniere la Directiva CE privitoare la intreprinderi. Pentru unele firme va fi mai bine, dar pentru altele mai rau. Depinde de optiunea fiecaruia de pana acum”, spune avocatul Gabriel Biris. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, doreste mentinerea impozitului pe venit ca optiune si in 2009, afirmand ca este o “masura prioritara pentru economia romaneasca”.

Castigurile vor fi ale firmelor care au de recuperat TVA in contul operatiunilor de export. De la 1 ianuarie operatiunile vor fi simplificate in sensul modificarii locului de plata, de la locul in care este prestatorul la locul in care se afla beneficiarul serviciului, explica Biris. Spre exemplu, daca o firma romaneasca presteaza servicii in Franta, cum ar fi pregatire de personal, aceasta nu isi va mai recupera TVA de la statul francez, ci de la cel roman, institutiile celor doua state urmand sa faca ulterior deconturile intre ele. “Vor fi mai putine operatiuni de facut, acum firmele platesc TVA apoi se chinuie sa il recupereze”, afirma Biris.

In cazul prestarilor de servicii de catre persoanele fizice, TVA se impune in tara prestatorului. Incepand cu 1 ianuarie 2010, declaratiile recapitulative se depun lunar, inclusiv pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri. De asemenea, cererile de rambursare a TVA se depun in tara unde solicitantul e stabilit.


Sursa: Cotidianul






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X