email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative ale platitorilor si beneficiarilor de venituri cu regim de retinere la sursa

regim de retinere la sursasistemul public de pensiiasigurari sociale

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare - drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara - au dreptul sa opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 52 indice 1 din CF.

Optiunea pentru cota de 16% se exercita in scris in contractul/raportul juridic incheiat intre persoanele fizice si persoanele juridice platitoare de venituri.

Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri.


Declarare si plata

1. Indiferent de cota pentru care au optat, 10% sau 16%, declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", lunar, astfel:

- randul 8 "Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala";

- randul 9 "Impozit pe venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara";

- randul 10 "Impozit pe venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil";

- randul 11 "Impozit pe venituri din consignatie, contract, agent, comision, mandat comercial";

De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna la unitatea fiscala de domiciliu formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator, pentru anul expirat.

Atentie! Persoanele fizice beneficiari ai veniturilor obtinute din sursele mentionate mai sus, carora li s-a retinut impozit anticipat in cota de 10%, au obligatia sa depuna formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pana la 15 mai a anului urmator, pentru anul expirat.

Persoanele fizice care au optat pentru impunerea veniturilor mentionate mai sus cu cota de 16%, nu au obligatia sa depuna formularul 200.


2. Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala definite la art. II din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 82/2010 (drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF - venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil) datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale - 10,5%; asigurari pentru somaj - 0,5% - si impozit pe venituri de natura profesionala.

Contributiile se calculeaza, se retin si se vireaza lunar la bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale de stat pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se obtin veniturile si se declara in formularul 112, sectiunea C, de platitorul de venit.

De retinut!

Persoanele fizice care obtin astfel de venituri si sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj. Pentru aceste venituri se plateste impozit in cota de 10% sau 16%.

Impozitul se declara lunar in formularul 100, la randurile 8 "Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala" si 10 "Impozit pe venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil", pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se obtin veniturile.

Persoanele fizice care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala si venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF) nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF, dar si persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala astfel de venituri, datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri.


Baza legala: art. 52, 52 indice 1; art. 93, din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.803/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit"; Hotararea Guvernului nr.1397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"; Ordinul presedintelui ANAF nr. 73/2011 pentru modificarea si completarea Ordinul presedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim de retinere la sursasistemul public de pensiiasigurari sociale


Data aparitiei: 25 Mai 2011

Votati articolul "Obligatii declarative ale platitorilor si beneficiarilor de venituri cu regim de retinere la sursa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X