Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Declaratia 710 este obligatorie?

Data actualizarii: 09 Martie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia 710OMFP 600/2004OMFP 1.521/2005OPANAF 1.340/2009Codul de procedura fiscala

 

de Silviu Stoica, valabil la 09-Mar-2010

Intrebare: " La depunerea unei declaratii rectificative la 101 sau 710 se solicita la Administratia fiscala o declaratie pe proprie raspundere ca perioada pentru care se depune declaratia rectificativa nu a fost supusa unei inspectii fiscale si ca nu este in curs de desfasurare o inspectie fiscala. In baza carei reglementari legale se solicita aceasta declaratie."

Raspuns: In prezent, nu exista o reglementare legala care sa prevada in mod expres acest lucru. Initial, la pct. 1 alin. 4 din Instructiunile din anexa nr. 2 la OMFP 600/2004 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r se prevedea in mod expres faptul ca declaratia rectificativa nu mai poate fi depusa in cazul in care organele de inspectie se prezinta la sediul contribuabilului pentru desfasurarea unei actiuni de inspectie fiscala, pentru impozitele si taxele aferente perioadelor supuse inspectiei fiscale, motiv pentru care, din prudenta, la depunerea unei declaratii rectificative organele fiscale de administrare solicita o astfel de declaratie. Ulterior, acest pct. 1 din Instructiuni a fost reformulat prin renuntarea la aceste prevederi, conform OMFP 1.521/2005. Aceeasi situatie este si in prezent, conform OPANAF 1.340/2009 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r.

Interdictia depunerii unei declaratii rectificative pentru perioade supuse controlului este cuprinsa si in formularul avizului de inspectie fiscala, primit cu ocazia desfasurarii unei inspectii fiscale (anexa nr. 1.a din OMFP 1.304/2004 privind modelul si continutul formularelor si documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscala).

  Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI


Totusi, chiar daca nu exista o prevedere legala expresa cu privire la obligativitatea depunerii unei astfel de declaratii, organele fiscale continua sa o solicite, bazandu-se pe cateva principii si prevederi din Codul de procedura fiscala, si anume:

- relatiile dintre contribuabili si organele fiscale trebuie sa fie fundamentate pe buna-credinta, in scopul realizarii cerintelor legii (principiul bunei-credinte stabilit de art. 12 Cpf);

- inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa si contributie si pentru fiecare perioada supusa impozitarii, iar reverificarea unei anumite perioade se dedice numai de conducatorul inspectiei fiscale, in anumite conditii cerute expres de lege (principiul unicitatii inspectiei fiscale stabilit de art. 105 alin. 3 Cpf);

- pentru indeplinirea atributiilor sale, inspectia fiscala poate sa procedeze, printre altele, la stabilirea diferentelor datorate in plus sau in minus, dupa caz, fata de creanta fiscala declarata si/sau stabilita, dupa caz, la momentul inceperii inspectiei fiscale (art. 94 alin. 3 lit. e) din Cpf).

 
In concluzie, organele fiscale solicita aceasta declaratie ca o dovada de buna-credinta din partea contribuabililor, pentru a se asigura ca nu intervin modificari in datele existente in evidenta fiscala cu privire la cuantumul obligatiilor fiscale principale aferente unei perioade fiscale deja  verificate si ca astfel sunt respectate principiile fiscale. In caz contrar, rezultatele unei inspectii fiscale, de orice natura ar fi acestea, ar fi imediat anihilate de contribuabili, prin depunerea de declaratii fiscale rectificative.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X