Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Regim TVA vanzari cladiri

Data actualizarii: 09 Aprilie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul fiscalTVAvanzare cladire

 

de Mihaela Benta, valabil la 06-Apr-2010

Intrebare: 1. O cladire veche la care nu s-a adus imbunatatiri in ultimii doi ani, care se vinde, se aplica TVA?
2. O cladire (spatiu comercial in bloc locuinte) care a fost achizitionat cu un an si jumatate in urma, (la achizitionare s-a dedus TVA, a fost facturata cu TVA) si care se vinde acum, se aplica TVA sau nu?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Ambele intrebari sunt reglementate de art. 141 alin .(2) si alin (3) din codul fiscal. Pentru usoara analiza a situatiei redam cadrul legal

"ART. 141
Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii



(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:

1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii

3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme
   (3) Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau a unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor mentionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. in cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.

Astfel, pentru cladirea veche inplicit prin efectul legii se emite factura fara TVA.
Pentru intrebarea de la punctul al doilea situatia poate fi mai complicata in sensul ca daca aceasta constructie corespunde incadadrarii din textul normativ la cladire noua, atunci factura se emite cu TVA, operatia fiind supusa TVA. Este posibil ca dvs sa nu fiti primul proprietar, astfel in functie de data procesului verbal de receptie, in realitate cladirea sa fie tot veche, astfel implicit prin efectul legii, operatia este scutita de TVA fara drept de deducere.

Avand in vedere precizarea din intrebare, ca la data achizitiei a fost dedus TVA, iar livrarea este scutita fara drept de deducere, dvs aveti obligatia ajustarii TVA conform art. 149 din codul fiscal. Altfel spus, avand in vedere perioada fiscala de 20 ani pentru ajustarea TVA la cladiri, veti impartii TVA de la achizitie la 20, veti scade cat corespunde pentru activitatea de la achizitie si pana la vanzare, iar restul TVA se achita intr-o singura luna, la bugetul de stat, dvs inregistrand aceasta suma in decontul de TVA.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Se retine ca aveti dreptul sa optati pentru taxarea TVA la livrarea de cladiri vechi, conform prevederilor de la art. 141 alin. (3) cod fiscal, depunand o notificare la autoritatea fiscala unde sunteti arondata, in aceasta ultima situatie, nu este obligatorie ajustarea TVA pentru imobilul la care s-a dedus la achizitie. Se retine ca nu exista un termen de depunere a acestei notificari, se recomanda insa existenta la efectuarea tranzactiei.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X