Â
Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain, prin intermediul unui sediu permanent, sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania, cat si in statul strain, atunci impozitul platit catre statul strain se deduce din impozitul pe profit.
Atentie!
Deducerea pentru impozitele platite catre un stat strain, intr-un an fiscal, nu poate depasi impozitul pe profit calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit stabilite in Romania.
Profitul impozabil se calculeaza la nivelul intregii societati, potrivit dispozitiilor Titlului II din Codul fiscal. Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania este cel care atesta plata, confirmat de autoritatea fiscala straina.
Atentie!
In cazul in care documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania este prezentat dupa depunerea la autoritatile fiscale a declaratiei privind impozitul pe profit, creditul fiscal se acorda pentru anul la care se refera, prin depunerea, in acest sens, a unei declaratii rectificative.
Pentru sumele platite sub forma de impozit, sediul permanent primeste credit fiscal. Creditul fiscal extern reprezinta suma platita in strainatate cu titlu de impozit si care este recunoscuta in Romania.
Pentru a primi creditul fiscal, societatea din Romania calculeaza profitul impozabil si impozitul pe profit aferent acelui sediu permanent, in conformitate cu reglementarile fiscale din Romania.
Exemplu:
O persoana juridica romana are deschis un sediu permanent in Spania. Aceasta isi desfasoara activitatea atat in Romania, cat si in Spania.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In Spania, presteaza servicii de publicitate si inregistreaza in anul 2008 urmatoarele venituri si cheltuieli:
– venituri din prestari servicii = 1.000 lei
– venituri financiare = 200 lei
– venituri din sponsorizari = 800 lei
– cheltuieli din activitate = 750 lei
– cheltuieli cu deplasarile = 50 lei
– cheltuieli de protocol = 100 lei*
– cheltuieli de reprezentare = 60 lei*
– cheltuieli de team-building = 200 lei*
Cota de impunere in Spania este de 19%. S-a utilizat media cursurilor de schimb valutar pentru anul 2008, comunicat de BNR.
Din totalul cheltuielilor de 1.210 lei, in Spania a fost considerata, potrivit legii fiscale locale, drept cheltuieli nedeductibile, suma de 300 lei, iar ca venituri neimpozabile 800 lei.
S-a calculat impozitul pe profit in suma de 74,1 lei.
Dupa legislatia din Romania, profitul impozabil se calculeaza astfel:...CONTINUA CLICK AICI