email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 177. Valoarea sponsorizarii tine cont de reducerea impozitului aferent trim. IV?

Formularul 177. Valoarea sponsorizarii tine cont de reducerea impozitului aferent trim. IV?
formularul 177sponsorizareOUG 153/2020

Specialistul nostru ne explica mai jos daca valoarea sponsorizarii, care poate fi redirectionata prin formularul D177, tine cont de reducerea impozitului aferent trim. IV, in conformitate cu OUG 153/2020. 

Vor fi evidentiate prevederile a mai multor acte normative: OPANAF 423/2022, OUG 153/2020 si OPANAF nr 1679/2022. 

Citeste si: 27 decembrie 2022 este termenul pentru depunerea formularului 177 privind redirectionarea impozitului

Formularul 177 - valoarea sponsorizarii: raspunsul specialistului

Sumele reprezentand credit fiscal se scad din impozitul pe profit datorat conform ordinii specificate in D101 si instructiunilor de completare ale acesteia.

A se vedea prevederile OPANAF 423/2022.

De asemenea, conform OUG 153/2020, alineatul (12), litera a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;

Prin OPANAF nr 1679/2022 a fost aprobata Procedura privind redirectionarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microintreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Potrivit Ordinului:

1 - (1) Platitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz, pot dispune redirectionarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii, in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv a declaratiei de impozit pe veniturile microintreprinderilor aferente trimestrului IV.

1 - (2) Valoarea impozitului pe profit sau a diferentei de impozit pe profit care poate fi redirectionata se calculeaza prin scaderea din valoarea minima stabilita, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) si t), si a sumelor reportate, astfel cum au fost inscrise in formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" a anului respectiv.

Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", cu modificarile si completarile ulterioare.( )

Conform OUG 153/2022, alineatul (12), litera a) Sumele reprezentand credit fiscal se scad din impozitul pe profit datorat conform ordinii specificate in D101 si instructiunilor de completare ale acesteia.

In concluzie, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, deoarece societatea este platitoare de impozit pe profit, consider ca valoarea sponsorizarii care poate fi redirectionata prin formularul D177 nu tine cont de reducerea impozitului aferent trim IV, in conformitate cu OUG 153/2020.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Bilas, expert contabil si Consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 177sponsorizareOUG 153/2020


Data aparitiei: 23 Decembrie 2022

Votati articolul "Formularul 177. Valoarea sponsorizarii tine cont de reducerea impozitului aferent trim. IV?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X