Comisionul este definit la titlul I art. 7 pct. 9) din Codul Fiscal ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata de un broker, un agent comisionar general sau de orice alta persoana asimilata acestora, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala.
Potrivit dispozitiilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
Aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acelui stat. Insa impozitul astfel stabilit nu poate depasi o anumita cota din suma bruta a comisioanelor, stabilita conform termenilor de comun acceptati in conventii.
Aceste prevederi nu se aplica atunci cand beneficiarul efectiv al comisioanelor, rezident al unui stat contractant, desfasoara in celalalt stat contractant din care provin comisioanele fie o activitate industriala sau comerciala prin intermediul unui sediu permanent situat acolo, fie o profesie independenta printr-o baza fixa situata acolo si cand activitatea pentru care se platesc comisioanele este efectiv legata de acestea.
Comisioanele sunt considerate ca provenind dintr-un stat contractant atunci cand debitorul este insusi acel stat, una dintre colectivitatile sale locale, una dintre unitatile sale administrativ-teritoriale ori un rezident al acelui stat.
Atunci cand platitorul comisioanelor, indiferent daca este sau nu este rezident al unui stat contractant, are intr-un stat contractant un sediu permanent sau o baza fixa in legatura cu care a fost contractata obligatia de plata a comisioanelor si care suporta comisioanele respective, acestea sunt considerate ca provenind din statul in care este situat sediul permanent sau baza fixa.
Dispozitiile din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul in care legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila, sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Important de retinut!
Aplicarea acestor dispozitii, in sensul impunerii in statul de sursa, nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.