Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Evitarea dublei impuneri este o problema importanta pentru firmele care isi desfasoara activitatea atat in Romania, cat si in alte tari. Pentru a preveni ca acelasi venit sa fie impozitat de doua ori, legislatia fiscala din Romania, prin articolul 39 din Codul Fiscal, stabileste reguli clare si solutii practice.
In acest context, va informam ca ANAF a publicat un material informativ privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri.
Impozitul platit unui stat strain poate fi scazut din impozitul pe profit datorat in Romania, conditionat de aplicabilitatea unei conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul respectiv.
Prin exceptie, impozitul platit de un sediu permanent din Romania pentru veniturile obtinute dintr-un stat membru UE sau dintr-un stat din Spatiul Economic European, este dedus in Romania, daca:
a) venitul a fost obtinut de sediul permanent din Romania al unei persoane juridice straine rezidente intr-un stat membru UE sau intr-un stat din Spatiul Economic European;
b) venitul a fost obtinut dintr-un alt stat membru UE sau dintr-un alt stat din Spatiul Economic European; si
c) se prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, din care sa rezulte faptul ca impozitul a fost platit in acel stat membru UE sau in acel stat din Spatiul Economic European.
LEGE Nr. 85 din 25 mai 1999 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului anexat, semnate la Haga la 5 martie 1998
"Protocol
IX. La art. 11
Independent de prevederile paragrafului 2 al art. 11, daca si atata timp cat Olanda,conform legislatiei interne, nu percepe impozite prin retinere la sursa asupra dobanzilor platite unui rezident ai celuilalt stat contractant, cota de impozit stabilita in paragraful 2 al art. 11 va fi redusa la zero.
X. La art. 12
Independent de prevederile paragrafului 2 al art. 12, daca si atata timp cat Olanda, conform legislatiei interne, nu percepe impozit prin retinere la sursa asupra redeventelor platite unui rezident al celuilalt stat contractant, cota de impozit stabilita in paragraful 2 al art. 12 va fi redusa la zero.
Autoritatile fiscale competente din Olanda au confirmat ca nu au introdus prevederi in legislatia lor interna care ar afecta aplicarea prevederilor de la punctele IX si X din Protocol, in sensul ca rezidentii romani care obtin venituri de natura dobanzilor si redeventelor din Regatul Tarilor de Jos ar fi subiect al impunerii la sursa in 2024 conform prevederilor din legislatia nationala.
„Totusi pentru o informare completa, notam ca Olanda a introdus in legislatia interna retinerea la sursa a impozitelor pentru platile de dobanzi si redevente (Legea pentru impozitarea prin retinere la sursa 2021). Legea se aplica incepand cu 1 ianuarie 2021, si impozitarea la sursa pentru aceste tipuri de plati se va aplica conditionat in circumstante specifice si anume:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
In consecinta, cu exceptia unei situatii de abuz fiscal, dobanda sau redeventa platita de un rezident al Olandei unui beneficiar efectiv din Romania nu va intra sub incidenta unei impozitari la sursa conditionate si astfel nu se vor percepe impozite la sursa asupra acestor plati.
LEGE Nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire La impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate la Bucuresti la 25 octombrie 1993, cu modificarile si completarile ulterioare
“Protocol
5. ad. Articolul 12 paragraful 2
Atat timp cat Confederatia Elvetiana nu a introdus in legislatia sa interna impozitarea la sursa a redeventelor platite nerezidentilor, dispozitiile paragrafului 2 al art. 12 nu se aplica st redeventele se impoziteaza numai in tara de rezidenta a beneficiarului efectiv. ”
Autoritatile fiscale competente din Elvetia au informat ca pana la momentul acestei comunicari (31.01.2024), nu au introdus in legislatia lor interna impozitarea la sursa a redeventelor platite nerezidentilor. Prin urmare ca si in anii precedenti, redeventele vor fi impozabile numai in statul in care beneficiarul efectiv al redeventelor este rezident.
LEGE Nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001:
“ART. 11 Dobanzi
2. Totusi aceste dobanzi pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dobanzilor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a dobanzilor.
4. Independent de prevederile paragrafului 2, daca si atat timp cat Republica Federala Germania, in conformitate cu legislatia sa interna, nu va percepe impozit prin retinere la sursa asupra dobanzilor platite unui rezident din Romania, cota mentionata (a paragraful 2 va fi redusa la 0%. Germania a confirmat ca prevederile referitoare la modul de impozitare a dobanzilor din legea interna nu a fost modificat.
Conform prevederilor de la art. 11, pct. 2 din CEDI, cota de impunere pentru veniturile din dobanzi este de 3%.
Pentru aplicarea cotei zero prevazute la art. 11, pct. 4 din CEDI se vor avea in vedere atat prevederile legii interne din Germania referitoare la tratamentul fiscal al dobanzilor, precum si prevederile de la punctul 2 din Protocolul la CEDI.
„PROTOCOL ta Conventia dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001
2. Referitor la art. 10 si 11:
Independent de prevederile art. 10 si 11 din conventie, dividendele si dobanzile pot fi impuse in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acelui stat:
a) daca acestea sunt obtinute din drepturi sau creante purtatoare de o clauza de participare la profituri, inclusiv veniturile obtinute de un partener pasiv ('stiller Gesellschafter") din aceasta participare sau dintr-un imprumut cu o rata a dobanzii, legata de profiturile debitorului (“partiarisches Dartehen") sau din obligatiuni cu participari la profituri ("Gewinnobligationen”), in sensul legii fiscale a Republicii Federale Germania; si
b) cu conditia ca acestea sa fie deductibile la determinarea profiturilor debitorului unui astfel de venit.”
Din cauza dificultatilor de interpretare a prevederilor din legea interna germana in ceea ce priveste tratamentul fiscal al dobanzilor, pentru aplicarea aceluiasi tratament fiscal pe baza de reciprocitate in Romania, se mentine modalitatea de aplicare a acestor prevederi din CEDI care a fost transmisa Directiei Generale de Asistenta pentru Contribuabili din cadrul ANAF ca raspuns la intrebarile contribuabililor, dupa cum urmeaza:
Societatea germana beneficiar efectiv al veniturilor trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere in sensul ca, intr-o situatie identica, in cazul in care un rezident roman ar obtine o astfel de dobanda din Germania, in baza unui contract identic, cota de impunere aplicabila in Germania ar fi 0% pentru toata perioada aflata in discutie.
LEGE Nr. 333 din 15 noiembrie 2005 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Austria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului-anexa, semnate la Bucuresti la 30 martie 2005
“Anexa 1 Protocol
Referitor la articolul 11 "Dobanzi"
Indiferent de prevederile paragrafului 2 al art. 11, daca si atata timp cat Republica Austria, conform legislatiei sale interne, nu stabileste impozit cu retinere la sursa asupra dobanzilor platite unui rezident al celuilalt stat contractant, cota de impozit prevazuta la paragraful 2 al art. 11 va fi redusa la 0% .
Autoritatile fiscale competente din Austria au informat ca:
“Legea nu a fost modificata in legatura cu impozitarea veniturilor din dobanzi obtinute de nerezidenti. in general dobanzile si dobanzile acumulate care au ca sursa Austria sunt subiect al unei obligatii fiscale limitate (pentru nerezidenti) daca sunt platite de un agent platitor austriac. Totusi, ca exceptie de la regula generala se aplica urmatoarele scutiri extinse:
• Dobanda (acumulata) care nu este primita de persoane fizice si
• Dobanda (acumulata) generata de persoane rezidente intr-un stat cu care Austria mentine schimbul automat de informatii (rezidenta intr-un astfel de stat trebuie dovedita prin prezentarea unui certificat de rezidenta)
In consecinta, conform prevederilor din paragraful 2 al Protocolului din Conventia noastra de evitare a dublei impuneri nu se aplica inca impozite prin retinere la sursa in legatura cu beneficiarii romani.”
LEGE Nr. 6 din 10 ianuarie 1995 privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului anexat, semnate la Varsovia la 23 iunie 1994
“PROTOCOL la Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital
Atat timp cat Polonia nu introduce in legislatia interna retinerea (a sursa a comisioanelor platite nerezidentilor, prevederile paragrafului 2 al art. 13 nu se vor aplica si comisioanele sunt impozabile numai in tara de rezidenta a beneficiarului efectiv al comisioanelor.”
Autoritatile fiscale competente din Polonia ne-au informat ca nu au introdus in legislatia fiscala interna din Polonia un impozit prin retinere la sursa pentru comisioanele platite in schimbul unor servicii furnizate de nerezidenti (asa cum sunt definite in art. 13(2) din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre tarile noastre).
LEGE Nr. 204/2016 din 7 noiembrie 2016 privind ratificarea Acordului dintre Romania si Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnat la Bucuresti la 18 noiembrie 2015
“ART. 11 - Dobanzi
2. Prin derogare de la prevederile paragrafului 2, daca si atat timp cat Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong nu percepe un impozit cu retinere ta sursa asupra dobanzilor in baza legislatiei sale interne, procentul prevazut la paragraful 2 se reduce la
zero. Autoritatea competenta a Regiunii Administrative Speciale Hong Kong va informa autoritatea competenta a Romaniei cu privire la orice modificari aduse legislatiei interne a Regiunii Administrative Speciale Hong Kong referitoare la introducerea unui impozit cu retinere la sursa asupra dobanzilor.
Autoritatile fiscale competente din Hong Kong ne-au informat ca regimul fiscal teritorial nu prevede impozitarea prin retinere la sursa a dobanzilor. Cu alte cuvinte, nu exista schimbari in legislatia interna in legatura retinerea unor impozite la sursa care ar afecta aplicarea paragrafului 3 al articolului 11 din Acordul dintre Romania si Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
Consulta lista conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state >>
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Conventii pentru evitarea dublei impuneri - Ghid actualizat ANAFStabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]Solicitarea rezidentei fiscale in Romania. Care sunt conditiile?Un nou ghid ANAF - Stabilirea rezidentei fiscale pentru persoanele fiziceCodul fiscal INAINTE si DUPA LEGEA 296/2020 - TITLUL II IMPOZITUL PE PROFITUltimele articole
O noua modificare a Codului fiscal! Propuneri pentru impozitul pe profit si TVAModificarile din Codul Fiscal pentru 2020: noutati privind TVA, Impozitul pe Profit, Salarizare si SPVCertificatul de rezidenta fiscala. Analiza zilei cu Irina DumitrescuServicii de consultanta prestate de nerezidenti. Sfatul expertului Robert GearbaRezidenta fiscala a persoanelor fizice. Analiza zilei cu Irina DumitrescuArticole similare
Conventii pentru evitarea dublei impuneri - Ghid actualizat ANAFCertificatul de rezidenta fiscala: ce trebuie sa cunoasteti in 2024Activitate dependenta desfasurata in strainatate: care sunt obligatiile declarative?Numarul de identificare fiscala (NIF): cine este obligat sa obtina codul NIF, in ce situatii e necesar si studii de caz practiceComisia Europeana: noi masuri pentru simplificarea procedurilor privind impozitul retinut la sursaUltimele articole
OG 16/2023 aduce modificari in Codul de procedura fiscala. Vezi noutatile!DGV: daca numarul IOSS nu este valid, scutirea de TVA nu poate fi acordata, iar TVA va fi perceputa la importModificari aduse Codului de procedura fiscala de Legea nr. 127 /2021. Analiza ANAFUn nou ghid ANAF - Stabilirea rezidentei fiscale pentru persoanele fiziceCum modifica OG 19/2019 Codul de procedura fiscala: analiza ANAF