Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Activitate dependenta desfasurata in strainatate: care sunt obligatiile declarative?

Data aparitiei: 07 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Activitate dependenta desfasurata in strainatate: care sunt obligatiile declarative?
Activitate dependentavenituri din straintateformularul Z017rezidenta fiscala

Va informam ca persoanele fizice care parasesc Romania sau care sosesc in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere care depaseste/depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, sunt obligate sa-si stabileasca rezidenta fiscala, in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr.1.099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice.

Asadar, in cazul unui salariat care munceste intr-o alta tara cu contract de munca si plateste toate taxele salariale in acea tara, este obligat sa depuna vreo declaratie de venit in Romania?

Precizam ca rezidenta fiscala se stabileste de orice stat (atat cel roman, cat si alte state) in care persoanele fizice locuiesc, determinarea acesteia fiind necesara pentru ase putea stabili care este statul in care o persoana isi va indeplini obligatiile fiscale si pentru a se evita dubla impunere (adica impunerea in ambele state), in situatia in care exista cu statul respectiv incheiata o conventie in acest sens. In functie de prevederile conventiei, impozitul pe venit sau pe proprietate se datoreaza fie in Romania, fie in celalalt stat.

Stabilire rezidenta fiscala - completarea formularului Z017

Pentru a-si stabili rezidenta fiscala, persoana fizica completeaza, chiar si ulterior (este obligatoriu), formularul Z017 „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” la organul fiscal central competent unde isi are domiciliul fiscal in Romania, la care se anexeaza,dupa caz (daca exista), Certificatul de rezidenta fiscala emis de alt stat (in original), insotit de o traducere autorizata in limba romana (asa cum prevede art. 8alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare) si contractul de munca din respectivul stat.

Formularul Z017„Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania“ este publicat pe site-ul www.anaf.ro la sectiunea „Servicii online/Descarcare declaratii electronice/Z017“, se completeaza in format pdf.inteligent si se depune online, prin mijloace electronice detransmitere la distanta, prin intermediul site-ului www.anaf.ro − Spatiul Privat Virtual, Portal www.e-guvernare.ro, fiind obligatoriu insotit de documente justificative, atasate, in formatele «PDF», sau intr-o arhiva zip. care nu poate depasi 5 MB.

Dupa depunerea formularului Z017„Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, organul fiscal central competent, in termen de 15 zile de la data depunerii, notifica persoana fizica si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale.

In cazul in care nu isi dovedeste rezidenta fiscala in statul unde lucreaza cu un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din acel stat, persoanafizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la data schimbarii rezidentei potrivit conventiei de evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei (art. 20 alin. (3) din O.M.F.P. nr.1.099/2016).

Activitate dependenta - baza legala

Avand in vedere ca persoana fizica obtine din alta tara venituri din salarii, in baza unui contract de munca, rezulta ca activitatea desfasurata in alt stat este considerata activitate dependenta conform prevederilor art. 7*) punctul 1 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

„Art. 7*)Definitii ale termenilor comuni

In intelesul prezentului cod, ...., termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:


− activitate dependenta − orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri.”
Veniturile din salarii si asimilate salariilor definite conform art. 76*) alin.(1)din Codul fiscal sunt reglementate la articolul 61*) lit.b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal:
„(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, actde detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.”

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit. o) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, „urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

o) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activitati dependente desfasurate la bordul navelor si aeronavelor operate in trafic international. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere;”.

Concluzie

Sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain (venituri salariale) si platite de un angajator nerezident, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activitati dependente desfasurate la bordul navelor si aeronavelor operate in trafic international, sunt venituri neimpozabile in Romania. Aceste venituri nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern(art.76 alin.(4) lit. o) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Pentru ca din intrebare nu reies date referitoare la tipul de contract (detasare, individual etc.), perioada de sedere in strainatate, daca platitorul de venit este un angajator roman sau un angajator strain, in cazul in care aceste venituri salariale sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, ele sunt:

− impozabile in Romania, daca perioada de prezenta in acel stat nu depaseste perioada prevazuta in conventia deevitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea si veniturile din salarii nu suntsuportate de un sediu permanent din strainatate al angajatorului care este rezident in Romania;

− impozabile in statul strain, daca perioada de prezenta in acel stat depaseste perioada prevazuta in conventia deevitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea(pct. 12 alin. (19),(20),(22) dinH.G. nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal).


Studiul de caz a fost preluat din Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile (editia lunii noiembrie), o publicatie de specialitate care ofera solutiile concrete ale unor probleme de maxima actualitate din mediul fiscal-contabil.

Foto: pexels.com
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X