Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

"Raspunerea in solidar este neclara in noul Cod Fiscal"

Data actualizarii: 22 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
raspundere in solidarnoul cod fiscalcodul fiscal 2010

 

Odata cu modificarea Codului Fiscal, noile norme ce vor intra in vigoare la 1 iulie vor obliga atat persoana fizica angajata cu drepturi de autor cat si angajatorul sa plateasca solidar contributiile datorate statului, insa raspunderea fiecaruia este neclara, spune Madalina Racovitan, director KPMG, potrivit Newsin.

"Este greu de spus cum se va aplica in practica raspunderea solidara a angajatului si angajatorului, in cazul recalificarii contractelor de drepturi de autor ca munca dependenta", spune directorul departamentului de Asistenta Fiscala a KMPG. "Este neclar cine si cat va plati. In plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente", a adaugat Racovitan. "In Marea Britanie, stim un caz in care s-a ajuns in instanta, intr-o speta similara".

In cazul calificarii veniturilor obtinute prin contracte de drepturi de autor ca munca dependenta, noile modificari ale Codului Fiscal nu aduc, practic, modificari legislatiei, intrucat criteriile pentru recalificarea veniturilor se regasesc deja in normele curente, spune Racovitan.

"Nu vad de ce Fiscul nu ar putea sa re-incadreze veniturile ca dependete si azi. In plus, in noile norme nu se mentioneaza daca noile criterii se aplica toate sau doar unul singur pentru a determina daca munca respectiva este dependenta, e foarte vaga exprimarea", a mai spus Racovitan.

"Eu inca sper sa nu treaca in forma actuala, prevederile sunt foarte neclare", spune Racovitan.

"Sfatul meu este sa analizati contractele pe care le aveti si vedeti care sunt riscurile, si reparati ce se mai poate", a declarat Racovitan in cadrul unei conferinte.

KPMG: Firmele vor plati si unele contributii sociale pe bonurile de masa

Firmele vor plati unele contributii sociale aferente bonurilor de masa si altor venituri similare, odata cu transformarea acestora in venituri salariale prin modificarea Codului Fiscal, a declarat, marti, Madalina Racovitan, director al departamentului de Asistenta Fiscala al KMPG.

Modificarile Codului Fiscal instituie un caracter salarial asupra bonurilor de masa, cadou, cresa si altor venituri similare. Odata cu impunerea unei cote de 16% tichetelor de masa si a altor venituri considerate ca fiind salariale, firmele vor fi nevoite sa plateasca si contributii sociale aferente acestora, in special la fondul de pensii, spune Racovitan.

"Sigur se va achita contributia sociala la fondul de pensii. O discutie va fi in zona contributiilor de sanatate", spune Racovitan. "Este, deocamdata, neclar ce se va intampla. Sper ca (Fiscul-n.r) sa clarifice aceste aspecte, desi nu le sta in fire", a mai spus directorul KPMG, in cadrul unei conferinte.

"Este greu de spus cum se va aplica in practica raspunderea solidara a angajatului si angajatorului, in cazul recalificarii contractelor de drepturi de autor ca munca dependenta", a mai spus directorul departamentului de Asistenta Fiscala al KMPG. "Este neclar cine si cat va plati. In plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente", a adaugat Racovitan.

"Eu inca sper (ca normele de modificare a Codului Fiscal-n.r.)sa nu treaca in forma actuala, prevederile sunt foarte neclare", spune Racovitan.

Modificarile Codului Fiscal vor fi adoptate saptamana aceasta in forma publicata pe site-ul Ministerului Finantelor, conform unor surse, urmand sa intre in vigoare la 1 iulie.

Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta. Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca solidar cu angajatii toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca
 disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale, de 50-200% din impozitul datorat in functie de numarul cladirilor aflate in proprietate si neinchiriate, si introduce impozitul de 16% pe tranzactii cu actiuni, pe toate tipurile de bonuri oferite de firme ca beneficiu supimentar angajatilor (cum ar fi bonurile de masa si cadou), precum si pe castigurile din dobanzi rezultate din conturi curente.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X