Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Venituri din cedarea activelor. Care este regimul fiscal si contabil?

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din cedarea activelor. Care este regimul fiscal si contabil?
cedarea activelorcheltuiala deductibilafactura

Vom afla astazi de la expertul nostru cum se procedeaza in cazul veniturilor din cedarea activelor. Luam drept exemplu un mijloc fix partial amortizat si vandut.

Cheltuiala cu activele cedate este 4.000 lei si veniturile din vanzarea activelor sunt de 3.000 lei. Reprezinta diferenta de 1.000 lei cheltuiala nedeductibila? Noul Cod fiscal conditioneaza vanzarea un mijloc fix cel putin la valoarea lui 6583 pentru a fi deductibila cheltuiala cu activele cedate? Este suficienta o factura de vanzare la valoarea de piata?
 

Iata raspunsul specialistului!


Veniturile din cedarea activelor sunt intotdeauna venituri impozabile.
 
Din intrebare nu rezulta daca ati vandut mijlocul fix catre o persoana afiliata, deci din punct de vedere fiscal,nu exista alte incidente. Potrivit art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, numai tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
 
Faptul ca pretul de vanzare este sub pretul de achizitie nu prezinta nicio relevanta, in conditiile in care este vorba de un pret de vanzare agreat de parti, iar cumparatorul nu este considerata persoana afiliata cu societatea in cauza.


Doar in ipoteza in care cumparatorul ar fi persoana afiliata cu societatea vanzatoare (ceea ce nu reiese din cele prezentate) ar deveni incidente prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal conform carora tranzactiile sunt recunoscute conform principiului valorii de piata, in caz contrar organele fiscale pot ajusta sau pot estima suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
 
In concluzie, chiar daca cheltuielile cu valoarea ramasa neamortizata vor fi mai mari decat venitul obtinut in urma vanzarii mijlocului fix, ele vor fi deductibile integral in temeiul art. 19 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare coroborat cu art. 25 alin. 1 din Codul fiscal, fiind considerate drept cheltuieli efectuate in cadrul activitatii economice a societatii. Aceste cheltuieli inregistrate la scoaterea din evidenta a mijlocului fix in suma de 4.000 lei sunt deductibile la deteminarea rezultatului fiscal, ele nu intra sub incidenta prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 2 din Codul fiscal.
 
Vanzarea mijlocului fix se va inregistra:
461 = 7583            3.000 lei.
 
Scoaterea din evidenta a mijlocului fix:
6583 = 213x           4.000 lei


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X