email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din cesiunea titlurilor de valoare

Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din cesiunea titlurilor de valoare
titluri de valoaredeclaratia unicaactiuniparti sociale egale

In editia lunii iunie a revistei Monitorul Contabil, la rubrica „Opinia specialistului”, Ionut Jinga dezbate subiectul "Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din cesiunea titlurilor de valoare".

Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata dintre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valoare, care include costurile aferente tranzactiei si costurile legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.

Valoarea fiscala a actiunilor/partilor sociale este valoarea de achizitie sau de aport utilizata pentru calculul castigului sau al pierderii, in intelesul impozitului pe venit. Notiunea de valoare fiscala, reglementata in cuprinsul art. 7 pct. 44 din noul Cod fiscal, a inlocuit termenii de valoare nominala sau pret de cumparare utilizati in Codul fiscal anterior.

In cazul tranzactiilor cu titluri de participare dobandite la pret preferential sau gratuit, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea fiscala a acestora, reprezentata de pretul de achizitie preferential care include costurile aferente tranzactiei. Pentru cele dobandite cu titlu gratuit, valoarea fiscala este considerata egala cu zero.

In cazul operatiunilor reglementate potrivit legii pentru excluderea/retragerea persoanelor fizice asociati/actionari, castigul/pierderea se determina ca diferenta dintre valoarea reprezentand drepturile cuvenite asociatului/actionarului, cu luarea in calcul a datoriilor societatii, si valoarea fiscala a titlurilor de valoare transferate.

Cand se determina castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare:

  • la data incheierii tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre intermediari, daca operatiunea se efectueaza prin entitati de intermediere;
  • la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit, daca operatiunea nu se efectueaza prin intermediari;
  • la data incheierii tranzactiei de vanzare in lipsa, indiferent de modalitatea prin care se realizeaza decontarea acesteia, de catre intermediari, pe baza documentelor justificative; in cazul tranzactiilor de vanzare in lipsa. Daca tranzactia nu se efectueaza prin intermediari, determinarea castigului/pierderii se efectueaza de catre beneficiarul de venit, pe baza documentelor justificative;
  • la data platii comisionului aferent operatiunii de imprumut de valori mobiliare prevazute in contractul de imprumut, in cazul operatiunii de imprumut de valori mobiliare.

Impozitarea castigului din transferul titlurilor de valoare

--> In cazul in care transferul titlurilor de valoare nu se efectueaza prin intermediari:

Se aplica cota de 10% asupra castigului net impozabil, care se determina de contribuabil ca diferenta dintre castigul net anual calculat conform algoritmului mentionat mai sus si pierderile reportate din anii fiscali anteriori, rezultate din aceste operatiuni.

--> In cazul in care transferul titlurilor de valoare se efectueaza prin intermediari

Veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare se impun prin retinere la sursa astfel:

  • prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecarui castig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobandirii;
  • prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecarui castig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii.

Cum se completeaza Declaratia Unica

Referitor la modul de completare a declaratiei unice (cap. I si II):

Capitolul I: Date privind veniturile realizate in anul ……

Conform art. 96 alin. (2): Castigul net anual/Pierderea neta anuala se determina de catre persoanele fizice, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la data de 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor, data pana la care trebuie achitat si impozitul pe venit. Venitul obtinut de persoane fizice se incadreaza in categoria veniturilor din investitii sub forma veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Impozitul pe venit se declara in capitolul I, subsectiunea 1: "Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real", categoria de venit „Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare”.

In privinta contributiilor sociale obligatorii, persoana fizica beneficiara de castig net din tranzactii cu parti sociale are si obligatii pe linia CASS (contributiei de sanatate), in functie de nivelul castigului net obtinut in urma cesionarii partilor sociale, daca castigul net din tranzactii, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) din Codul fiscal (chirii, dobanzi, dividende, alte venituri etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara.

Baza anuala de calcul al CASS este:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
  • nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
  • nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul castigurilor obtinute.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
titluri de valoaredeclaratia unicaactiuniparti sociale egale


Data aparitiei: 18 Iulie 2024

Votati articolul "Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din cesiunea titlurilor de valoare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X