Incepand cu 01 ianuarie 2016, Noul Cod fiscal aprobat prin Legea 227/2015 nu mai reglementeaza retinerea la sursa reprezentant plati anticipate pentru veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
Astfel, pentru aceste venituri nu se mai retine impozit la sursa.
Conform art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, cu modificarile si completarile ulterioare birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile vor retine o cota de 10% din onorariul stabilit pentru expertiza tehnica judiciara, pe care o vor vira lunar in contul Ministerului Justitiei - Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
In practica, aceasta cota de 10% este deseori confundata cu retinerea la sursa a impozitului.
Aceste sume sunt deductibile la determinarea venitului net din activitati independente conform normelor metodologice date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal potrivit carora sunt cheltuieli deductibile, cu titlul de exemplu urmatoarele:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
v) contravaloarea cotei de 10% aplicata la venitul brut din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, datorata biroului de expertiza locala, potrivit legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.
Asadar, cota de 10% retinuta de birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile nu reprezinta impozit pe venit ci este cota datorata conform art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, cu modificarile si completarile ulterioare, deductibila integral la determinarea venitului net.