Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Control inopinat: Ce presupune, cum se desfasoara si model de Proces-verbal

Data aparitiei: 30 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Control inopinat: Ce presupune, cum se desfasoara si model de Proces-verbal
control inopinatcontrol anafinspectie fiscalace este controlul inopinat

Organul fiscal poate efectua un control fara instiintarea prealabila a contribuabilului/platitorului, denumit control inopinat. Scopul controlului este de a verifica rapid anumite documente, operatiuni sau situatii fiscale punctuale, iar durata nu poate depasi 30 de zile. Fiind un control rapid si neanuntat, contribuabilul trebuie sa fie pregatit oricand sa puna la dispozitie actele necesare si sa colaboreze cu inspectorii fiscali.

Ce presupune controlul inopinat

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce presupune controlul inopinat

Controlul inopinat consta in:

  • verificarea faptica si documentara, in principal ca urmare a unor informatii cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale;
  • verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale unui contribuabil/platitor, in corelatie cu cele detinute de persoana sau entitatea supusa unui control fiscal, denumita control incrucisat;
  • verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situatia fiscala faptica, precum si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific.

Durata efectuarii controlului inopinat este stabilita de conducatorul organului de control, in functie de obiectivele controlului, si nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Pentru aceleasi operatiuni si obligatiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent si un control inopinat cu o inspectie fiscala derulata la acelasi contribuabil, cu exceptia situatiei in care, in alte proceduri, sunt necesare constatari in legatura cu operatiuni si obligatii fiscale supuse unei inspectii fiscale in derulare, caz in care echipa de inspectie fiscala este competenta sa efectueze si un control inopinat.

Cum se desfasoara controlul inopinat

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se desfasoara controlul inopinat

Reguli privind desfasurarea controlului inopinat:

➢ La inceperea controlului inopinat, organul de control este obligat sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de control si ordinul de serviciu.
➢ Efectuarea controlului inopinat trebuie consemnata in

Registrul unic de control, potrivit legii.
➢ La finalizarea controlului inopinat se incheie proces-verbal, care constituie mijloc de proba. Un exemplar al procesului-verbal se comunica contribuabilului/platitorului.

Model proces-verbal

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Model proces-verbal

PROCES-VERBAL
ziua ... luna ... anul ...

CAPITOLUL 1.
Subsemnatii, ......................................, avand functia de .................. in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Directia Generala ................., Administratia ....................., in baza prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a legitimatiilor de inspectie fiscala nr. .... si a Ordinului de serviciu nr. ........./.........., am efectuat, in perioada ............................., un/o ...............*, in vederea ..................... la .............................., cu domiciliul fiscal in localitatea ........................., bdul/str. ............................................... nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ..., judetul/sectorul ......................, codul de identificare fiscala ....................

Contribuabilul are ca obiect principal de activitate .................................. ...........................................................................

Controlul s-a desfasurat la domiciliul fiscal/sucursala/filiala/sediul secundar al contribuabilului/platitorului, situat in ...................................., sau la sediul organului fiscal. Controlul a fost inregistrat in Registrul unic de control, la pozitia nr. ................ .

Intrucat contribuabilul nu detine/nu a prezentat organelor de control Registrul unic de control, data de incepere a controlului este ................... . Contribuabilul este reprezentat de ................................*6), in calitate de/avand functia de ...................... .

CAPITOLUL 2. Constatari
Ca urmare a controlului efectuat, au rezultat urmatoarele (constatari, consecinte, responsabilitati, masuri dispuse):

Descrierea faptei:
..............................................................................................................

Prevederile legale incalcate:
..............................................................................................................

Consecinte:
.......................................................................................

Masuri dispuse:
..............................................................................................................

Concluzii asupra analizei punctului de vedere al contribuabilului:
..............................................................................................................

La terminarea controlului au fost restituite toate actele si documentele puse la dispozitia organelor de inspectie fiscala, cu exceptia celor retinute pentru care s-a intocmit proces-verbal de ridicare de inscrisuri.

Prezentul proces-verbal s-a intocmit in ..... exemplare, inregistrate in Registrul unic de control/la registratura contribuabilului/platitorului, dupa caz, cu nr. ............, din care un exemplar a fost lasat contribuabilului/platitorului, iar ..... exemplare au fost luate de organele de inspectie fiscala.

Organe de inspectie fiscala,
......................................

Administrator (director general),
......................................

Cartea Neagra a Controlului Fiscal  te transforma intr-un contabil informat, gata oricand sa se apere oricand in fata autoritatilor!

Afla in ce consta inspectia fiscala, care sunt formele de desfasurare, ce urmareste, cum se desfasoara. Descopera totul despre armele de care dispun inspectorii fiscali pentru a te infunda – proceduri, masuri asiguratorii, sesizarea organelor de cercetare penala etc.  Afla totul despre verificarile prioritare ale inspectorilor, dar si solutii specifice pentru pregatirea exemplara, aspecte importante cu caracter exploziv si modul corect in care trebuie sa le abordezi etc. Totul pentru a face fata perfect inspectiei fiscale! 

Comanda acum lucrarea: Cartea Neagra a Controlului Fiscal! Face lumina in cele mai intunecate zone ale inspectiei fiscale si te ajuta sa te prezinti perfect la orice control ANAF! 
 
Aici gasesti argumente perfect legale, metode si strategii detaliate pentru rezolvarea legala a unor situatii critice care implica:

  • acuzatia abuziva de evaziune fiscala
  • incalcarea drepturilor tale in timpul controlului fiscal
  • acuzatia de avere ilicita
  • suspiciunea de frauda din partea ANAF – solutii care iti salveaza afacerea si inchid urgent dosarul de evaziune fiscala
  • recunoasterea documentelor justificative
  • neprezentarea anumitor documente si opozitia fata de inspectorii ANAF
  • practici LEGALE pentru diminuarea platii impozitelor
  • cai de contracarare a abuzurilor – indiferent de tipul de abuz
  • deducerea facturilor provenite de la firme-fantoma
  • contestarea eficienta a unui proces verbal de contraventie
  • contestarea cu succes in instanta a suspendarii.

    ...Click aici pentru Formularul de Comanda >>





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X