email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxarea inversa. Ce este, cine plateste TVA la taxarea inversa si studii de caz utile

Taxarea inversa. Ce este, cine plateste TVA la taxarea inversa si studii de caz utile
taxare inversacod fiscaltva

Mecanismul de taxare inversa este o masura de simplificare a platii TVA care are cateva avantaje importante. Chiar daca procedura pare simpla in esenta, este, totusi, nevoie de multa atentie. In noul Cod fiscal au fost introduse prevederi care pot da de furca si unui contabil mai experimentat.

Asadar, venim in sprijinul tuturor contabililor si clarificam in continuare ce este taxarea inversa, cine plateste TVA la taxarea inversa, dar si alte informatii utile in aceasta sfera.

 

Ce este taxarea inversa?

Taxarea inversa este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.

Cine plateste TVA la taxarea inversa?

Daca ai nelamuriri despre cine plateste TVA la taxarea inversa, iti impartasim in continuare informatiile de care ai nevoie.

In comparatie cu taxarea normala, unde furnizorul emite catre beneficiar factura cu TVA si vireaza bugetului suma reprezentand diferenta intre TVA-ul colectat si cel dedus/platit, la taxarea inversa furnizorul emite factura fara TVA, urmand ca aceasta taxa sa fie calculata de catre beneficiar si inscrisa in facturi si in jurnalul pentru cumparari, cu drept de deducere (ea este preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

Plata TVA prin taxare inversa

Taxare inversa pentru operatiuni taxabile in Romania

Potrivit art. 326 alin. (2) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 326 alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2)-(6) din Codul fiscal.

Citeste continuarea in Cartea Verde a TVA, o lucrare care explica incredibil de clar intreaga legislatie pe TVA!

Taxare inversa pentru importuri

Persoanele impozabile prevazute la art. 326 alin. (4) din Codul fiscal evidentiaza taxa aferenta bunurilor importate in decontul de TVA, formularul 300, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301.

Potrivit art. 326 alin. (4) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 326 alin. (3) din acelasi Cod, nu se face plata efectiva la organele vamale pentru:

a) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la alin. (41) si care au obtinut certificat de amanare de la plata, conform procedurii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice;

b) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, conform art. 182 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) importurile de bunuri prevazute la art. 331 alin. (2) lit. b), c) si i)-k), realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.

Conform art. 326 alin. (41), conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ persoanele prevazute la alin. (4) lit. a) sunt urmatoarele:

a) sa nu aiba obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;

b) in ultimele 6 luni anterioare lunii in care solicita eliberarea certificatului sa fi realizat importuri din teritorii si state terte, astfel cum sunt definite la art. 267 din Codul fiscal, a caror valoare cumulata este de cel putin 50 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;

c) sa nu inregistreze debite fata de autoritatea vamala;

d) sa fie inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin 6 luni inaintea depunerii cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata;

e) sa nu fie in stare de insolventa, in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.

Atentie!

Pentru importul de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m), organele vamale pot solicita constituirea de garantii privind taxa pe valoarea adaugata.

Garantia privind taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor importuri se constituie si se elibereaza in conformitate cu conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

Art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal stabileste ca este scutit de taxa importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu tert sau o tara terta, atunci cand livrarea acestor bunuri de catre importator constituie o livrare scutita conform art. 294 alin. (2).

Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.

Livrari cu taxare inversa pe teritoriul Romaniei

Conditii pentru aplicarea taxarii inverse in Romania:

– Atat furnizorul cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.

– Aplicarea taxarii inverse este obligatorie in cazul in care sunt indeplinite conditiile nu este optionala.

– Pe factura nu se inscrie TVA, se mentioneaza aplicarea taxarii inverse.

– Beneficiarul va aplica taxarea inversa.

Operatiuni pentru care se aplica taxarea inversa:

– livrarea deseurilor asa cum sunt specificate acestea la art. 331 din Codul fiscal;

– livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicata;

– livrarea de cereale si plante tehnice, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali;

– livrarea de energie electrica catre un comerciant de energie electrica persoana impozabila, stabilit in Romania. Conditiile pentru a stabili daca o persoana juridica are calitatea de comerciant sunt stabilite prin art. 331 din Codul fiscal;

– transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– livrarea constructiilor pentru care se aplica TVA prin efectul legii sau prin optiune;

– livrarile de aur de investitii in anumite conditii;

– furnizarile de telefoane mobile, numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei;

– furnizarile de componente de calculatoare, a caror valoare fara TVA este mai mare de 22.500 lei;

– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri a caror valoare fara TVA este mai mare de 22.500 lei;

– livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila.

Taxarea inversa: exemple de studii de caz

Acum ca ai aflat ce inseamna taxare inversa si ce prevede Codul fiscal, iti prezentam si cateva exemple de studii de caz care aduc lumina in activitatea oricarui contabil.

Studiul de caz 1: Taxare inversa Cod fiscal - constructii

O societate de promovare-dezvoltare imobiliara, platitoare de TVA, achizitioneaza un teren in vederea edificarii unei constructii. Inregistreaza in contabilitate costurile cu constructia, dar inainte de finalizarea constructiei doreste sa o vanda catre o alta societate platitoare de TVA. Se aplica taxarea inversa pentru aceasta operatiune? Receptia constructiei nu s-a facut inca.


Raspunsul specialistului: Da, se aplica taxarea inversa, operatiunea descrisa indeplinind conditiile masurilor de simplificare prevazute de art. 331 din Codul fiscal.

CADRUL LEGAL
Codul Fiscal

ART. 331 - Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316

(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;

Studiul de caz 2: Taxare inversa - decont de TVA

La ce rand din decontul de TVA se declara o vanzare de cladire cu taxare inversa in Romania? Situatia se aplica unei SRL platitoare de TVA care are peste 50 angajati.


Raspunsul specialistului: Vanzarea unui imobil cu taxare inversa se raporteaza in D300 la randul 13 Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse masurilor de simplificare si in D394 (tip partener: 1, tip operatiune: V, cod si denumire NC produs: 27 - constructii/terenuri).

Consulta mai multe studii de caz despre taxarea inversa pe portalcontabilitate.ro.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Contabilitatea in partida simpla in 2023. Sfaturi si recomandari:


 Esti contabil aflat la inceput de drum, dornic sa:

-> gaseasca metode sigure, rapide si eficiente de tinere a contabilitatii in partida simpla?
-> isi eficientizeze eforturile de pastrare a evidentelor de contabilitate simpla?
-> isi rotunjeasca veniturile personale?
-> se achite corect si in timp util de cerintele forurilor legislative privind fiscalitatea si contabilitatea in partida simpla?
-> evite repercusiunile legii la incalcarea regulilor scrise privind contabilizarea in partida simpla?

Daca cel putin un raspuns a fost afirmativ, ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxare inversacod fiscaltva


Data aparitiei: 11 Iulie 2023

Votati articolul "Taxarea inversa. Ce este, cine plateste TVA la taxarea inversa si studii de caz utile":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X