Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Taxarea inversa la TVA este un mecanism fiscal prin care obligatia de plata a TVA-ului este transferata de la furnizor (vanzator) la beneficiar (cumparator). Chiar daca procedura pare simpla in esenta, este, totusi, nevoie de multa atentie. Asadar, venim in sprijinul tuturor contabililor si clarificam in continuare ce este taxarea inversa, cine plateste TVA la taxarea inversa, dar si alte informatii utile in aceasta sfera.
Taxarea inversa este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Daca ai nelamuriri despre cine plateste TVA la taxarea inversa, iti impartasim in continuare informatiile de care ai nevoie.
In comparatie cu taxarea normala, unde furnizorul emite catre beneficiar factura cu TVA si vireaza bugetului suma reprezentand diferenta intre TVA-ul colectat si cel dedus/platit, la taxarea inversa furnizorul emite factura fara TVA, urmand ca aceasta taxa sa fie calculata de catre beneficiar si inscrisa in facturi si in jurnalul pentru cumparari, cu drept de deducere (ea este preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.
Potrivit art. 326 alin. (2) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 326 alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2)-(6) din Codul fiscal.
TVA este, de departe, subiectul fiscal care beneficiaza de cea mai stufoasa legislatie. Stufoasa, greu de inteles si, pe deasupra, in permanenta schimbare. A lucra cu aceasta legislatie constituie o imensa provocare, este exact ca si cum ai vrea sa asamblezi un puzzle complex, dar ale carui piese nu sunt in fata ta, pe masa, ci ascunse prin toata casa. Iar consecintele sunt cele cunoscute: erori, diferente suplimentare de plata, majorari de intarziere si, desigur, amenzi. Marele tau avantaj: Cartea Verde a TVA reuseste sa faca ordine in acest haos legislativ. Click aici >>
Persoanele impozabile prevazute la art. 326 alin. (4) din Codul fiscal evidentiaza taxa aferenta bunurilor importate in decontul de TVA, formularul 300, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301.
Potrivit art. 326 alin. (4) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 326 alin. (3) din acelasi Cod, nu se face plata efectiva la organele vamale pentru:
a) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la alin. (41) si care au obtinut certificat de amanare de la plata, conform procedurii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice;
b) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, conform art. 182 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) importurile de bunuri prevazute la art. 331 alin. (2) lit. b), c) si i)-k), realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.
Conform art. 326 alin. (41), conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ persoanele prevazute la alin. (4) lit. a) sunt urmatoarele:
a) sa nu aiba obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;
b) in ultimele 6 luni anterioare lunii in care solicita eliberarea certificatului sa fi realizat importuri din teritorii si state terte, astfel cum sunt definite la art. 267 din Codul fiscal, a caror valoare cumulata este de cel putin 50 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;
c) sa nu inregistreze debite fata de autoritatea vamala;
d) sa fie inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin 6 luni inaintea depunerii cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata;
e) sa nu fie in stare de insolventa, in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.
Atentie!
Pentru importul de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m), organele vamale pot solicita constituirea de garantii privind taxa pe valoarea adaugata.
Garantia privind taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor importuri se constituie si se elibereaza in conformitate cu conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
Art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal stabileste ca este scutit de taxa importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu tert sau o tara terta, atunci cand livrarea acestor bunuri de catre importator constituie o livrare scutita conform art. 294 alin. (2).
Conditii pentru aplicarea taxarii inverse in Romania:
– Atat furnizorul cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
– Aplicarea taxarii inverse este obligatorie in cazul in care sunt indeplinite conditiile nu este optionala.
– Pe factura nu se inscrie TVA, se mentioneaza aplicarea taxarii inverse.
– Beneficiarul va aplica taxarea inversa.
Operatiuni pentru care se aplica taxarea inversa:
– livrarea deseurilor asa cum sunt specificate acestea la art. 331 din Codul fiscal;
– livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicata;
– livrarea de cereale si plante tehnice, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali;
– livrarea de energie electrica catre un comerciant de energie electrica persoana impozabila, stabilit in Romania. Conditiile pentru a stabili daca o persoana juridica are calitatea de comerciant sunt stabilite prin art. 331 din Codul fiscal;
– transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
– livrarea constructiilor pentru care se aplica TVA prin efectul legii sau prin optiune;
– livrarile de aur de investitii in anumite conditii;
– furnizarile de telefoane mobile, numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei;
– furnizarile de componente de calculatoare, a caror valoare fara TVA este mai mare de 22.500 lei;
– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri a caror valoare fara TVA este mai mare de 22.500 lei;
– livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila.
Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica. Detalii aici >>
Societatea IdeeaStar SRL din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, emite o factura catre o societate din Irlanda verificata in VIES cu cod valid de TVA. In baza comenzii primite de la societatea din Irlanda, se livreaza o reclama luminoasa si printuri ce urmeaza a fi amplasate intr-un viitor magazin din Romania.
Stabilim daca operatiunea poate fi considerata livrare intracomunitara sau este o simpla livrare locala efectuata pe teritoriul Romaniei.
Solutie:
Potrivit art. 270 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
Livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru sunt scutite de TVA conform art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
IdeeaStar SRL nu poate prezenta dovada transportului, deci operatiunea nu poate fi considerata o livrare intracomunitara si este corect sa se intocmeasca factura cu TVA.
Potrivit art. 319 alin. (20) lit. j) din Codul fiscal, factura cuprinde in mod obligatoriu indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei.
Potrivit art. 319 alin. (23) din Codul fiscal, sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda, cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290.
Potrivit instructiunilor de completare a formularului 394, declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.
In cartusul E se declara operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.
Se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, si in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).
Astfel, in speta data, operatiunea nu reprezinta o livrare intracomunitara, ci o livrare locala efectuata catre un client nerezident, dintr-un stat membru UE. Factura se declara in decontul de TVA la randul 9, nu se declara in declaratia recapitulativa, formularul 390, dar se declara in declaratia informativa, formularul 394, in cartusul E.
In decontul de TVA, formularul 300, operatiunea se inscrie la randul 9 „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%".
Societatea Evident SRL, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, a achizitionat in urma cu 3 ani un imobil pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa, imobilul fiind considerat constructie noua la data respectiva. Imobilul nu a suferit transformari sau modernizari de la data achizitiei pana in prezent.
In anul curent, doreste vanzarea acestui imobil.
Avand in vedere ca beneficiarul livrarii este tot o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, stabilim care este tratamentul TVA aplicabil la momentul vanzarii.
Solutie:
Imobilul a fost achizitionat in urma cu 3 ani. Avand in vedere ca livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei, imobilul in cauza nu este considerat constructie noua la momentul vanzarii.
Prin urmare, livrarea este scutita de TVA fara drept de deducere, prin efectul legii.
Conform punctului 109 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei.
Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.
Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal.
Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa.
Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.
Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila:
4426 = 4427
„TVA deductibila“ „TVA colectata“
De retinut!
Daca se achizitioneaza un imobil cu taxare inversa, se considera ca s-a dedus TVA la achizitie. In cazul aplicarii scutirii de TVA la momentul vanzarii, vanzatorul imobilului are obligatia de a ajusta TVA conform art. 305 din Codul fiscal.
Societatea doreste vanzarea imobilului in regim de taxare pentru a evita efectuarea ajustarii TVA. In acest scop, se notifica organele fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din normele metodologice. O copie de pe notificare se transmite clientului.
De retinut!
Este obligatoriu sa se depuna notificare pentru taxarea operatiunii in speta data (livrarea de imobile vechi fiind in principiu scutita de TVA fara drept de deducere). In mod normal, la momentul deciziei de livrare in regim de taxare (anterior sau simultan cu data livrarii), trebuie depusa si notificare, insa depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar.
Atentie!
Daca si beneficiarul livrarii este inregistrat in scopuri de TVA, se vinde imobilul, obligatoriu, cu taxare inversa (la rubrica TVA se inscrie mentiunea „taxare inversa“), dar nu se colecteaza efectiv TVA.
Important!
Factura de avans in aceasta situatie se emite tot cu taxare inversa.
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
Cartea Verde a TVA este instrumentul care explica pe scurt, clar si complet regimul TVA pentru toate tipurile de operatiuni, un instrument cu ajutorul caruia eviti diferentele de plata rezultate din TVA, penalitatile, dobanzile, amenzile sau chiar raspunderea penala.
Alerta: Examenul CECCAR 2025 se apropie cu pasi repezi!
Visati sa deveniti contabil autorizat sau expert contabil? Acum aveti avantajul decisiv:
* 100 de teste rezolvate si explicate, exact ca la examen – cheia succesului vostru!
* Cea mai sigura cale de a promova examenul din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Achizitie apartament: Cand are societatea dreptul sa deduca integral TVATaxarea inversa generalizata: Capcana fiscala sau solutie durabila? [Opinia specialistului]Contabilitatea devine mai simpla cu aceste doua GHIDURI practice: Tot ce ai nevoie pentru o activitate fara eroriAchizitie si amortizare autoturism SH: Documente, monografie contabila si baza legala pentru deducere TVADeducere TVA: Prevederi actuale si un exemplu practic pentru o mai buna intelegereUltimele articole
Taxarea inversa: Formula contabila si cum se completeaza Decontul de TVAe-Factura: Cum se folosesc codurile de TVA [Ghid ANAF]Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatiaObtineti venituri din chirii? Iata ce este important sa stiti!Tratamentul TVA in cazul vanzarii bunurilor imobile: exemple detaliateArticole similare
Vanzari intracomunitare: ce documente justificative trebuie sa intocmitiStocuri la dispozitia clientului: tratament fiscal-contabil si studii de cazExigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri: studiu de caz privind depunerea declaratiei 390 VIESAchizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?Livrari intracomunitare de bunuri: documente pentru justificarea scutirii de TVAUltimele articole
e-Sigiliu: criterii de risc avute in vedere de ANAF si AVR, responsabilitatile soferilor, formalitati scoatere e-Sigiliu si 3 documente utileRO e-Transport: ce trebuie sa stiti in 2024Regimul special al TVA pentru autoturismele SH: conditii si reguli de aplicare, obligatiile persoanei revanzatoare, exemple practiceInspectorii DGAF au descoperit o frauda de 15.000.000 euro in comertul cu autoturisme second-handAchizitie intracomunitara autoturism cu utilizare mixta: tratament fiscal TVA si monografia contabilaArticole similare
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarContabilitatea devine mai simpla cu aceste doua GHIDURI practice: Tot ce ai nevoie pentru o activitate fara eroriNoutati privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVAe-Factura: Cum se folosesc codurile de TVA [Ghid ANAF]Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatiaUltimele articole
Regimul special de scutire TVA pentru intreprinderile mici: Aspecte importante de retinutCum se realizeaza inregistrarea in scopuri de TVA: Studiu de caz si explicatii detaliateTratamentul TVA in cazul vanzarii bunurilor imobile: exemple detaliateVanzare autoturism: intra in calculul plafonului de TVA?Radiere PFA. Ce se intampla cu stocul de marfa?