email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia de buget-finante din Senat a respins majorarea TVA la 24%

tva

 

Comisia de buget-finante din Senat a modificat luni OUG 58/2010, respingand cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 19% la 24%, iar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a participat la dezbateri, a refuzat, la final, sa comenteze, potrivit Mediafax.

Comisia a dat raport favorabil cu amendamente textului OUG 58, majoritatea formata din PNL si PSD impunand revenirea TVA la 19%, cu exceptia alimentelor de baza si a constructiilor, unde TVA ar trebui sa fie 5%.

Senatorii PSD si PNL din comisia de buget, majoritari fata de cei ai arcului guvernamental, si-au impus, cu 6 la 4 la vot, toate amendamentele la Ordonanta de Urgenta 58.

Astfel, senatorii opozitiei au adoptat un amendament privind revenirea TVA la 19%, respingand astfel majorarea la 24% decisa de Guvern. Alt amendament al opozitiei care a fost adoptat prevede introducerea unei cote de TVA de doar 5% pentru alimentele de baza, dar si pentru constructii.

Vicepresedintele comisiei, social-democratul Sorin Bota, a precizat ca in categoria alimentelor de baza intra painea, laptele, carnea, ouale, zahar, faina, uleiul vegetal. La propunerea PNL, cota de TVA de 5% a fost instituita pentru toate constructiile, nu doar pentru cele sociale.

Potrivit liberalului Dan Radu Rusanu, Comisia a votat si un amendament care prevede revenirea, cu data de 1 ianuarie 2011, la un impozit de 3% din cifra de afaceri pentru microintreprinderi si anularea, incepand cu data de 1 octombrie 2010, a impozitului minim garantat.

Un alt amendament al PNL, insusit prin vot de Comisie, prevede impozitarea actiunilor pe care persoanele fizice le detin la societati comerciale, cu 16% pentru actiunile detinute mai mult de cinci ani si cu 1% pentru cele detinute pana in cinci ani.

Comisia a adoptat, de asemenea, raport favorabil cu amendamente si la OUG 63, privind modificarea Legii finantelor publice locale, PSD si PNL impunandu-si propriile amendamente.

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a participat la discutii si a declarat, la final, ca nu este de acord cu amendamentele aprobate in Comisia de buget-finante din Senat, printre care revenirea TVA la 19%, si a ridicat din umeri, refuzand sa comenteze.

"In Comisia de buget-finante a Senatului s-au discutat doua Ordonante de Urgenta: 63, privind finantele publice locale si 58, cea de modificare a Codului Fiscal, principala prevedere fiind cea de majorare a TVA de la 19 la 24%. La ordonanta 58 amendamentele cele mai importante au fost cele referitoare la revenirea la cota de 19%, eventual cote reduse pentru alimente, 9 sau 5%, cel privitor la reintroducerea regimului de microintreprinderi cu impozitare de 3% pe

cifra de afaceri si cel referitor la anularea impozitului minim. Cu exceptia anularii impozitului minim, cu celelalte nu am fost de acord", a declarat Sebastian Vladescu.

El a explicat ca, in cazul OUG 63/2010, discutiile au fost "extrem de tehnice", existand cateva amendamente ale senatorilor PNL. "Din punctul nostru de vedere si al Ministerului de Interne nu au fost acceptate, am ramas la pozitia pe care am avut-o", a mai spus Vladescu.

Intrebat daca este multumit de modificarile aduse acestor Ordonante de Urgenta, ministrul de finate a ridicat din umeri: "Nu comentez".

Rapoartele Comisiei de buget-finante urmeaza sa fie dezbatute si votate marti de plenul Senatului.

Senatorii se reunesc, marti, in plen, in sesiune extraordinara, avand o ordine de zi incarcata, cu zece puncte, printre care Legea Agentiei Nationale de Integritate, ordonantele de urgenta ale Guvernului privind descentralizarea in sanatate si, respectiv, cresterea TVA, dar si proiectul de lege cunoscut sub numele de "mica reforma in justitie".

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva


Data aparitiei: 24 August 2010

Votati articolul "Comisia de buget-finante din Senat a respins majorarea TVA la 24%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X