Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

"OUG privind drepturile de autor este neconstitutionala"

Data actualizarii: 03 Septembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
oug 58/2010

Reprezentantii CRJ arata miercuri intr-un comunicat de presa ca OUG 58/2010 este neconstitutionala si ca s-a incalcat articolul 115 din Constitutie, pentru ca Parlamentul nu a fost convocat in cinci zile de cand a fost depusa.

"Ghinionul este ca se vor strange mai putini bani la bugetul sanatatii, somajului si bugetul de pensii, lucru care va adanci si mai tare criza economica", sustin reprezentantii CRJ.

In opinia acestora, ordonanta incearca sa introduca in Codul Fiscal materii care apartin unor legi speciale, in cazul acesta fiind vorba despre sistemul de asigurari sociale, de somaj si de sanatate, apreciind ca se arunca pisica de la Ministerul Finantelor la Ministerul Muncii si inapoi.

"Daca scopul ordonantei a fost acela de a aduna mai multi bani la buget de la cei care prestau activitati specifice dreptului de autor ori activitati independente, efectul s-a dovedit a fi exact invers.

Oamenii, chiar daca ar dori sa plateasca, nu o pot face pentru ca nu au cum sa stea lunar la trei randuri de cozi, nu stiu sa completeze formularele neavand cunostinte juridico-contabile, ori pentru ca, pur si simplu li se pare imoral", se mai arata in documentul citat.

Mai mult, CRJ arata ca OUG 58/2010 prevede ca obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in situatia unor venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, iar normele metodologice, pe de alta parte, indica faptul ca nu platitorul de venit este cel care plateste aceste contributii, ci beneficiarul de venit, in functie de venitul net lunar realizat.

Astfel, platitorul de venit nu va avea de unde sa stie venitul net lunar realizat de beneficiarul de venit.

Totodata, in privinta persoanei fizice autorizate (PFA), CRJ arata ca notiunea de somaj nu exista decat pentru relatii de munca, iar daca nu doreste sa achite contributii la sanatate, urmeaza sa plateasca zilele de spitalizare.

"Este bine cunoscut faptul ca jurnalistii erau platiti atat in temeiul unui contract de munca cat si in temeiul unor contracte de drepturi de autor.

Consecinta ordonantei de urgenta, respectiv reconsiderarea unor activitati independente ca si activitati dependente, era aceea ca patronatele ar fi trebuit sa renunte la contractele de autor cu acele persoane care lucrau in mod permanent si sa treaca toate veniturile pe carte de munca.

Cineva si-a bagat coada la Normele de aplicare si a reiesit ca activitatea desfasurata in temeiul dreptului de autor nu poate fi considerata activitate dependenta, dar daca are caracter repetitiv trebuie sa fie platite contributii individuale, dar nu mai mult de cinci salarii medii brute pe economie", au precizat reprezentantii CRJ.

Acestia au adaugat ca patronatele vor incerca mutarea tuturor contractelor de munca in contracte de drept de autor, pierzandu-se astfel orice fel de protectie data de dreptul muncii, pentru ca in acest caz cota de contributii este mult mai mica, fiind plafonata de acele cinci salarii medii brute pe economie.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X