Vom stabili in randurile urmatoare in ce masura bilantul unei firme cu activitate suspendata poate fi semnat atat la administrator, cat si intocmit de acesta. In plus, vom stabili ce contributii se platesc in cazul in care se incheie o conventie civila cu o persoana fizica.
Raspuns:
Potrivit art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulteroare, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare (alin. (2)).
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (alin. (3)).
In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice (alin. (31)).
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Persoanele prevazute la art. 5 alin. (11) sunt persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
Art. 28 din aceeasi lege stabileste ca:
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile ale persoanelor prevazute la art. 5 alin. (11) se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Asadar, situatiile financiare se semneaza atat de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea potrivit Legii contabilitatii 82/1991 cat si de catre administratorul societatii, prevederile legale nefacand distinctie dupa cum activitatea se afla sau nu in inactivitate temporara.
Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
In ceea ce priveste contributiile sociale, pana la data de 01 iulie 2012 sunt aplicabile dispozitiile art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.
Potrivit acestor dispozitii, pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj cu exceptia persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj o reprezinta venitul brut realizat. Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil revine platitorului de venit.
Impozitul pe venit si contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj se declara de platitorul venitului in formularul 112.
Persoana fizica care presteaza serviciul datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate chiar daca realizeaza si alte venituri. Obligatia platii si declararii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate revine prestatorului de servicii.