Cum se inregistreaza in contabilitate contractele de drepturi de autor incheiate cu persoane fizice, cu urmatoarele caracteristici:
A. obiect - editare carte, durata - 11 luni
B. obiect - editare carte, durata - 10 ani
C. obiect - editare carte, durata - pana la epuizarea tirajului convenit
D. obiect - pictura, durata - 10 ani
E. obiect - program pentru calculator, durata - 10 ani
Valoare acestor contracte se amortizeaza?
Solutie:
Impozitarea si implicit monografia contabila a platii unor drepturi de autor rezulta din aplicarea OUG 82/2010 privind modificarea OUG 58/2010 pentru modificarea Codului fiscal si alte masuri cu caracter financiar fiscal.
Raspunsul nostru se elaboreaza considerand ca platile efectuate sunt aferente unor drepturi de proprietate intelectuala, asa cum sunt prevazute in Legea 8/1996 privind drepturile de autor si alte drepturi conexe.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Potrivit art. III alin. (1) si alin. (3) din OUG 82/2010, pentru persoanele ce realizeaza venituri din drepturi de autor si nu sunt beneficiare ale sistemul public de pensii ( nu sunt pensionari), se datoreaza urmatoarele impozite si contributii:
a) contributia individuala la sistemul public de pensii, procent 10,5%;
b) contributia individuala la fondul de somaj, procent 0,5%;
c) impozit pe venit in procent de 16%.
Baza de calcul pentru aplicarea acestor impozite si contributii este venitul brut, determinat ca diferenta intre venitul realizat si o cota de cheltuieli forfetare, in procent de 20%, conform art. 50 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , coroborat cu prevederile de la art. III alin. (17) din OUG 82/2010.
Baza de calcul a asigurarilor sociale, reprezentand contributia la pensii si la fondul de somaj, este plafonata la 5 salarii medii brute luate in calcul la determinarea bugetului asigurarilor sociale. In anul 2011, salariul mediu brut lunar este de 2022 lei.
Din punctul de vedere al determinarii impozitului pe venit, platitorul de venit va efectua o retinere cu stopaj la sursa de 10%, conform art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , urmand ca persoana fizica sa depuna pana pe data de 15 mai a anului urmator, declaratia de venit global si va regulariza diferenta de impozit.
Contractual, partile pot opta pentru retinerea integrala prin stopaj la sursa a impozitului in cota de 16%, caz in care impozitul este unul final, iar persoana fizica nu mai depune declaratia de venit global.
Retinerea si plata impozitelor si contributiilor este in sarcina platitorului de venit, ce va plati la buget impozitele si contributiile retinute pana pe data de 25 a lunii urmatoare si are obligatia depunerii declaratiei unice 112 tot pana la aceasta data.
In cazul in care beneficiarul de venit este pensionar sau avocat (asigurat in alt sistem decat cel public), se retine numai impozitul pe venit si se declara prin declaratia 100.
Inregistrari contabile:
628 Cheltuieli cu alte servicii executate de terti = 401 Furnizori
401 Furnizori = %
4312 Contributia individuala la asigurari sociale
4372 Contributia individuala la fondul de somaj
444 Impozitul pe venit.
In opinia noastra, aceste drepturi de autor nu pot fi asimilate unor contracte de brevete, licente si alte drepturi similare, de natura activului imobilizat, fiind asimilate unor cheltuieli.