Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite

Incheierea unui contract de prestari servicii pentru invatarea limbii germane cu o PFA

Data actualizarii: 30 Mai 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfacodul fiscaloug 58/2010oug 82/2010
Problema:
Sunt angajata societatii si doresc sa inchei un contract de prestari servicii pentru invatarea limbii germane cu o PFA. Trebuia sa am in vedere retinerea si declararea impozitului sau ale altor contributii? Poate sa fie reconsiderata aceasta activitate ca si dependenta de catre Fisc, avand in vedere faptul ca aceste cursuri sunt tinute in societate?

Solutie:
Deoarece contractul este incheiat cu persoana fizica, in calitatea ei de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente (inregistrata ca atare si la organele fiscale competente), atunci platitorul de venit (societatea) nu are obligatia retinerii contributiilor sociale prevazute de OUG 58/2010, modificata si completata prin OUG 82/2010, cu modificarile ulterioare.

 Un astfel de contract ar putea sub incidenta prevederilor OUG 82/2010 si tratat ca un contract/conventie civila daca persoana fizica prestatoare (si beneficiara de venit) ar desfasura astfel de activitati cu caracter intamplator, pentru care nu ar fi necesara autorizarea si ar incheia contractul in calitate de persoana fizica neautorizata, in temeiul Codului civil .

 Deoarece veniturile obtinute din astfel de servicii nu sunt nominalizate expres la art. 52 alin. 1din Codul fiscal , societatea platitoare de venituri nu are obligatia retinerii la sursa a impozitului de 10%, iar persoana fizica autorizata are ea insasi obligatia depunerii declaratiei estimative de venit si declaratiei anuale de venit si platii impozitului aferent.

 in ceea ce priveste posibilitatea reconsiderarii/reincadrarii activitatii desfasurate de persoana fizica autorizata ca activitate dependenta, pct. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 7 alin. 1 pct. 2.1 din Codul fiscal prevede ca nu pot fi supuse acestei reconsiderarii decat activitatile care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe.

In consecinta, daca persoana fizica respectiva nu face parte dintr-o profesie reglementata in mod independent prin lege, chiar daca isi desfasoara activitatea de predare a cursurilor de limba germana in mod independent (ca persoana fizica autorizata), activitatea acesteia poate fi supusa reconsiderarii ca activitate dependenta, daca este indeplinit cel putin unul din criteriile prevazute pe larg la art. 7 alin. 1 pct. 2.1 din Codul fiscal .

 Faptul ca respectivele cursuri se predau la sediul societatii nu este insa suficient pentru considerarea activitatii ca activitate dependenta, daca persoana fizica autorizata pune la dispozitia cursantilor mijloace proprii de invatare (cd-uri audio/video, manuale, dictionare etc.), nefiind indeplinita conditia folosirii "exclusive" a bazei materiale a platitorului de venit prevazuta la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 lit. b) din Codul fiscal.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X